Lucie Špaková trochu jinak

Lucie Špaková trochu jinak

Už jste se doslechli o novém projektu moderátorky a spisovatelky Lucie Špakové? Pokud ne, určitě vás bude zajímat, co se pod takovým ŠTRŮDLEM může skrývat. 

Lucii Špakovou má televizní divák dobře zapamatovanou a dokáže si její obličej rychle zaškatulkovat. Lucka ale není jen moderátorkou primáckého Top Staru. Stíhá a plánuje toho tolik, že se o ní člověk prostě musí dozvědět víc. Jejím nejnovějším počinem je event ŠTRŮDL, setkávací brunch, kde o jídlo vlastně ani tak nejde. Nejenom o konkrétních tématech jednotlivých ŠTRŮDLŮ jsme si s Lucií povídali v následujícím rozhovoru.

Luci, čtenáři Vás mohou znát z Top Staru, sociálních sítí nebo vašeho blogu ŠPAKOVÁ JE UŽ TAKOVÁ. Co vás vedlo k založení blogu?

Blog jsem si založila minulý rok v červnu, protože jsem trošku netrpělivá a popravdě jsem neměla nervy na napsání knihy. Chtěla jsem udělat takový mezikrok. Ze začátku to bylo hodně velké vystoupení z mé komfortní zóny, protože píši stylem - co v hlavě, to na jazyku. Všechny zážitky, které se mi staly, tak bez jakékoliv cenzury šly do wordu. A tak se čtenáři mohou dočíst i o setkání s Richardem Gerem nebo o tom, jak jsem se málem takovým nedopatřením připletla na jednom pokoji do trojky. Asi víte, o jaké trojce mluvím...

Nesetkala jste se někdy kvůli svému blogu s negativními reakcemi?

Spíš s pochopením. Komu se někdy nestalo, že chtěl zabít šéfa nebo měl na účtě poslední stovku. Můj blog je taková výloha mého života. Neumím věci skrývat. Někdy je moje přirozenost mojí největší zbraní a někdy odjištěným granátem, který sem tam bouchne v kapse. Každopádně si myslím, že se s mými fejetony lidé často ztotožní.

Na knize jste už ale začala pracovat. Můžete o ní už teď něco prozradit?

Kniha bude odlehčeným románem a bude možná kontroverznější než blog. Moc se na ni těším a doufám, že se mi ji podaří brzy dokončit. Jsem pořád na začátku. Tématem knihy bude sebepoznání, seberealizace, esoterika a osobní rozvoj. Lidé si často tyto pojmy pletou. Vy hledáte cestu sami k sobě a oni už si myslí, že doma začínáte batikovat trička v lavoru. Mám v životě velké štěstí a náhodně i nenáhodně, ač na náhodu nevěřím, potkávám úžasné a zajímavé lidi, nahrávám si jejich myšlenky a příběhy a kniha bude i o nich. Nechci, aby jejich moudra zůstala zapomenuta, to by byla velká škoda.

Má na tuhle fázi Vašeho života vliv i práce moderátorky?

Za práci, kterou dělám, jsem moc vděčná. I za to, že mi umožňuje jít cestou osobního rozvoje a poznávat nové lidi, které bych bez ní nepotkala.

Co je to ŠTRŮDL?

Štrůdl je inspirativní happening na různá témata osobního rozvoje s hosty, kteří se nebáli vydat na svou vlastní cestu a kteří ti dodají odvahu a recept, jak překonat překážky v realizaci tvých vizí a projektů.

Před pár dny proběhl v řadě již pátý  ŠTRŮDL. Jaké ŠTRŮDLy už máte za sebou?

První ŠTRŮDL proběhl v květnu a jeho hosty byli kluci z Konečně vývar, kteří se podělili o svůj příběh, jak z malého nápadu, může vzniknout fungující byznys. Dalším tématem jak v sobě probudit kreativitu. Poslechli jsme si příběh umělce Pasty Onera, jak se dostal z ulice až do národních galerií. Velmi silný Štrůdl byl v září na téma: Síla lidských hodnot, kde byl jako host Petr Ludwig, autor bestselleru Konec prokrastinace a paní Fantlová. 96letá dáma, která prožila 6 koncentračních táborů, byla oceněna  londýnskými Times za šíření povědomí o holocaustu a pro všechny setkání s ní bylo velkým zážitkem. Já ji potkala, když mi ,,náhodou” uletělo letadlo ze Singapuru a změnilo mi to život.

 

Kde se vzala iniciativa pustit se do takového nového konceptu?

Každý v životě máme své sny a přání. A v hlavě se nám mixuje tisíce myšlenek a nápadů, jak je naplnit. Bohužel bez strategie, ověřených rad a zkušeností. A proto většina projektů skončí stejně jako pečení osmipatrového dortu bez receptu. V koši. A to je škoda jak pro nás, tak i pro svět, který tak umění neochutná! A takhle vznikla filozofie Štrůdlu. Já sama jsem byla totiž ikona všech nedotažených nápadů, co po heroickém startu brzy dost neheroicky zanikly. Každý měsíc jsem měla v hlavě jiný projekt, tolik let jsme hledala NĚCO, co mě naplní, až jsem uměla od všeho TROCHU a pořád to nebylo to ONO. A pak mi došlo, že tenhle kolotoč nových startů, nedokončených projektů a životního tápání o pracovním (ne)smyslu zažije každý. Snad skoro každý chce mít smysluplnou práci, žít život, který ho baví a pracovat sám na sobě. A uválela jsem projekt, který inspiruje NÁS všechny věčné nedokončovače nápadů. A těsto jsem obklopila lidmi, kteří své úspěchy už mají a rádi se podělí o recepty, jak se jim to podařilo. A propojila jsem mezi sebou všechny, kdo mají chuť se vzájemně inspirovat, hecovat a podporovat a nacházet nové životní cesty i pracovní kontakty.

ŠTRŮDL měl různé podtituly, například Síla lidských hodnot nebo Jednota. Jak vymýšlíte témata?

Pokaždé je to jinak. Záleží to hodně na tom, v jaké fázi života se zrovna nacházím, koho potkám a kdo mě inspiruje. Například říjnový Štrůdl na téma: Jak překonat své limity a být pro sebe v životě hrdinou vzniklo tak, že jsem jela v tramvaji, ve které dostala jedna žena záchvat a nikdo jí kromě mě a jedné slečny nepomohl. Všichni se jen dívali a já začala přemýšlet, jak je to možné. Co je za tou nepomocí? Strach ze selhání, nevědomost, bezohlednost?

 

 

Letos v prosinci Vás ještě čeká akce s Tomášem Klusem na téma „Umění zastavit se“. Na co se můžeme těšit?

Na to, že se zastavíme :). Protože si myslím, že právě tento luxus si většina z nás dopřává opravdu hodně rekreačně. Naše doba, je doba přepracovaných manažerů a vyšťavených lidských bytostí. Přijde nám normální, že pro samou práci se nemáme často ani čas vyčůrat. A to myslím vážně. Zrovna nedávno mi to napsal jeden můj kamarád. A na sebe úplně zapomínáme. Na vánočním Štrůdlu se naučíme techniky, jak se rychle a efektivně zbavit stresu a jak sám pro sebe být nabíječkou. Protože, pokud neumíme pracovat s naším tělem a myslí, tak často je naše zastávka až v nemocnici nebo u psychiatra. Tomáš Klus se na vrcholu své kariéry zastavil na rok, aby si věci srovnal, aby svou pozornost nasměroval správným směrem. A proto jsem ráda, že to bude právě on, kdo je jeden z hostů. Další bude paní Zdeňka Pohlreich, žena našeho gastro gura Zdeňka Pohlreicha. Protože ji nemoc v životě zastavila, aby jí ukázala, že způsob, který žije, možná není ten správný. A protože se blíží konec roku, tak nás to svádí se trochu ponořit sami do sebe a  touto cestou nám pomůže duchovní průvodkyně Karaimi. Nejde o žádné setkání lidí v batikovaných sukních - jak to teď může možná vyznít (ač nic proti batice!). Na Štrůdl chodí lidé, co mají chuť poznávat sami sebe, ale taky jsou otevření novým nápadům, projektům, pracovním příležitostem. I tentokrát bude součástí networking, během kterého se lidé nejenom seznamují, ale zároveň mohou prezentovat své nápady nebo hledat nové lidi do teamu. Je to vlastně taková nadstavba - byznys snídáním, networkingu a konferencím - Štrůdl je projekt, který spojuje a peče vše dohromady.

Foto: Lucie Špaková, spakova.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram