Máme se bát karcinogenních látek v dekorativní kosmetice?

Máme se bát karcinogenních látek v dekorativní kosmetice?

Poslední dobou je snadné na internetu zaznamenat vášnivou diskuzi nad problémem složení některých kosmetických produktů. Vše má své pro i proti, proto není dobré se uchylovat pouze k jednomu závěru. 

Společně se teď podíváme na obsah běžně používaných produktů při líčení.

První důležitá věc je určitě čtení etiket. Lehko se to řekne, ale pokud nejsme chemici, těžko se ve změti sloučenin vyznáme. Druhým faktem je, že složení 95% běžně prodávané kosmetiky je v angličtině, kde se chemické látky označují samozřejmě jinak. Ale rada je proto jednoduchá, jestli opravdu chcete dbát na to, z čeho je produkt vyráběný, uložte si do paměti (nebo klidně do mobilu) pár pojmů, na které když na etiketě narazíte, tak kosmetiku vrátíte zpět do stojanu. O kterých látkách, že se vlastně bavíme? Vypíšeme si je níže!

Mastek (Talc) je látka, která je běžně obsažena na prvních pozicích u všech lisovaných produktů. Jsou to tedy nejen pudry a tvářenky, ale i bronzery, rozjasňovače a v neposlední řadě oční stíny! Jsou toxické pro dýchací cesty, ve větším množství mohou způsobit dýchací problémy a mohou také vést k rakovině vaječníků. 

Vazelínu (Mica) obsahují vaše tvářenky, stíny a pudry většinou jedno místo před nebo za mastkem. Najdeme ji i ve rtěnkách a krémech. Používá se samozřejmě k hydrataci, ale při nadmíře používání pudrových produktů může ucpávat póry.

Uhelný dehet ( FD&C no.6; D&C no. 4) je karcinogenní látka, proto bylo její používání v EU zakázáno. Přesto třeba na tvářenkách americké značky NYC jsem ho bez problémů našla. Přidává se do produktů určené pro suchou pokožku nebo jako pigment.

Toluen je známá látka obsažená v rozpouštědlech, tudíž i odlakovačích a v některých lacích na nehty. Na etiketách ji ale nejčastěji nalezneme u laků, které kupujeme mimo normální řetězce drogerií a především u neznámých značek. Je to zdraví škodlivá látka, může tvořit třaskavou směs! Samozřejmě dráždí dýchací cesty a sliznice.

Jaký máte názor vy na diskusi ohledně složení rtěnek a pudrů? Nakupujete bezhlavě "bio" a "eko" výrobky nebo to neřešíte?

 

Zdroje obrázků: zenspiration.org;
womansday.com;
incosmetics.co.uk;
kissbookbymia.blogspot.com;
femmetoxic.com;
styleitgirl.blogspot.com 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram