Marek Musil: Nejlepší fotky z cest vznikají v místech, kde jsou podmínky k focení trochu bojové

Marek Musil: Nejlepší fotky z cest vznikají v místech, kde jsou podmínky k focení trochu bojové

Marek Musil je fotograf, jehož portfolio vás naprosto pohltí. Snímky ze tří rozdílných pouští na třech světadílech, podvodní fotografie ale také ucelené, černobílé soubory ze zákulisí Mercedes-Benz Prague Fashion Week mají mnoho co říct!

Fotograf tělem i duší, Marek Musil, za dobrým snímkem cestuje bez mrknutí oka i tisíce kilometrů, baví ho ucelené soubory fotografií, ale zároveň má rád svůj klid a vůni matičky Prahy. Na svém kontě má knihu „The Burning Man Collection by Marek Musil“, na kterou je náležitě hrdý. Tento projekt má za cíl ukázat svébytnou lidskou subkulturu známého festivalu Burning Man a jeho dvou sesterských odnoží AfrikaBurn a MidBurn. Při svých cestách do USA, kde delší dobu žil a učil se fotit, vytvořil soubor podvodních fotografií s názvem „Underwater Emotion“. A v našem výčtu neopomeneme ani několikaletý fotografický cyklus zachycující černobílý svět zákulisí pražského týdne módy. Není nad to, nahlédnout díky těmto snímkům módnímu byznysu pod pokličku…

Marku, prozraďte nám, jak se cítíte v novém roce?

Loňský rok byl hodně náročný, co se týká výstav, dokončení a představení mé první fotografické publikace a vůbec všeho okolo projektu The Burning Man Collection. Letos bych se rád víc zaměřil na focení portrétů osobností a  komerční tvorbu, na kterou loni bylo hodně málo času. Burning Man jsem odsunul na druhou kolej a makám teď na věcech, které mě naplňují a živí. 

Vaše začátky byly divoké, přecházel jste z undergroundové kapely ke komerční fotce. To jsou dva naprosto odlišné tábory...

Ten přesun byl pozvolný a vlastně docela přirozený, odjel jsem na zkušenou do Izraele, tam jsem fotil koncerty a začal si budovat základy portfolia. Později přišla módní fotka, ke které jsem se dostal během svého pobytu v New Yorku. No a v Čechách už to šlo ráz naráz, módní editorialy, reklamy... Ke kapelám se rád vracím, ale teď už s foťákem v ruce. Pořád mám tu koncertní atmošku a muzikantské prostředí rád. 

Kolik let profesionálně fotíte?

Myslím, že teď je to už 15 let, co za focení dostávám peníze.

Procestoval jste pořádný kus světa, Vaše fotky berou dech. Kde se vám líbilo nejvíce? Kde jsou nejlepší podmínky pro focení?

Nejlepší fotky z cest vznikají v místech, kde jsou podmínky k focení trochu bojové. Inspirují mě místa, která jsou jiná, nepřipomínají mi domov a jsou něčím trošku za hranou, to mě baví. Domov pro mě znamená odpočinek a harmonii, místo, kam se vracím po focení čerpat energii. Lokace, kde fotím, většinou vnímám jako pracovní kancelář a nebuduju si k nim žádný zvláštní vztah. 

Od komerčních obrázků ve Vašem portfoliu najdeme portréty, přírodu, zvířata, kulturu až po snímky, které neumím ani popsat. Máte opravdu velký záběr. Když si vybíráte vlastní projekty, co nejraději fotíte?

Je to hodně pocitový, vlastně fotím to, co mě zrovna zajímá. Když se pro něco nadchnu, tak to prostě dělám. Asi proto mám tak široký záběr, podnětů a inspirace je okolo mě stále dost. 

Dokázal byste vybrat jednu svou fotku, která se Vám opravdu povedla? Za kterou se dokážete do posledního puntíku poplácat po zádech?

Hmmm... Tak to je teda otázka :-))) V mých fotografických začátcích asi bylo pár fotek, na které jsem byl pyšný, ale bylo to hlavně tím, že jsem tenkrát fotil docela málo. Poslední roky se zaměřuju hlavně na soubory, na kterých pracuju dlouhodobě, jedna fotka nikdy neobsáhne celé téma. Hodně rád jsem za vznik knížky The Burning Man Collection by Marek Musil, je v ní několik rovin a taky můj pohled na tenhle umělecký festival, který každý vnímá trošku jinak. Pořád mám rád svůj stále neukončený soubor Backstage of Prague Fashion Week, který každým rokem doplňuju o nové fotky. Dá se v něm krásně sledovat, jak se v Česku móda posouvá.

Chystáte se i letos na pražský týden módy?

Zákulisí pražského módního týdne fotím 7 let a za ty roky už to dělá docela slušný soubor. Pokud bude příležitost, zastavím se tam rád s foťákem i letos, kromě focení tam vždycky pozdravím spoustu známých z módní branže a někdy se zdržím i na chlebíček se šampaňským. 

Atmosféra v rámci těchto oficiálních módních akcí není vždy úplně ideální... Dlouhé čekání na každou přehlídku, mačkání s dalšími lidmi o dobré místo na focení a pak je během chvilky hotovo. Přináší pražský fashion week ideální podmínky fotografům?

Můj backstage soubor Fashion Weeku vzniká v zákulisí, takže přirozeně je právě o tom hektickém dění za oponou. Rozhodně se nemačkám pod přehlídkovým molem. Volně pluju po zákulisních chodbách a když potkám okamžik, který stojí za zachycení, tak to zmáčknu.

Nedáte dopustit na foťáky Nikon, je to tak? Čím jsou pro Vás tím pravým ořechovým?

Nikon je skvělý parťák nejen na cesty a do drsnějších podmínek. Jsem fakt upřímně rád, že jsem se loni stal ambasadorem této značky.

Poslední návrat ze zahraničí byl z Islandu? Alespoň to napovídají Vaše fotky na Instagramu. Například fotka trosek zříceného letadla je plná emocí...

Byl to Island a Finsko, spontánní výlet s partou přátel. Všichni známí se teď ohřívají na Bali a já jsem to udělal úplně naopak a vyrazil na sever. Tušil jsem, že i mimo hlavní sezónu odtamtud přivezu zajímavé fotky, a taky že jo. Zatím jsem jich zveřejnil jen pár, sledujte mě na sítích, ať vám žádné neutečou.

Máte na tento rok nějaké speciální plány a projekty?

Rád bych letos trošku přibrzdil a zůstal v Praze, loňské tempo byl takový maraton rychlostí sprintu a nezbýval čas ani energie pořádně se soustředit na komerční zakázky. Hlavně ve studiu, kde bych se chtěl zaměřit na focení pro české časopisy a agentury. Silné projekty jako Burning Man pojedou samovolně dál. Produkčně se o ně stará moje přítelkyně Denisa Sládková a plánujeme, že si letos uděláme jen dvě výstavy, a to čistě jen tak pro radost. A taky si budeme společně užívat rodinného života.

 marekmusil.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram