Marie Bubláková o značce EN TEN TY KY dva špalíky: první objednávka byla obrovitánská euforie. Tady jsem poznala, že by se to mohlo lidem líbit.

Marie Bubláková o značce EN TEN TY KY dva špalíky: první objednávka byla obrovitánská euforie. Tady jsem poznala, že by se to mohlo lidem líbit.

EN TEN TY KY dva špalíky, známé dětské rozpočítadlo, které také nese název jednoho velkého nápadu. Nápadu, za kterým stojí Marie Bubláková. 

zdroj: se svolením Marie Bublákové / EN TEN TY KY

Kdo by náhodou ještě neslyšel o Marii a jejích, dnes už téměř legendárních a instagramem milovaných keramických velkouchých hrníčcích, máme pro vás ochutnávku dalších produktů, které vznikají pod rukama téhle talentované holky z Beskyd. Na co se můžeme těšit a co nového chystají v EN TEN TY KY? Na to jsme se zeptali Marie Bublákové.

Strašně obdivuji lidi, kteří něco tvoří a Vaše nabídka je doslova plná nádherných věcí. Na začátek, řekněte mi, jak dlouho trvalo uchopit tu myšlenku a touhu něco vytvořit a zrealizovat ji, začít šířit a nabízet ostatním?

Panejo, tuším, že třeba tak 5 let zpátky vznikla taková první myšlenka, že bych ráda něco tvořila. Tenkrát na trhu nebyly dostupné sójové svíčky, ty zdravé, nezávadné, které by taky vypadaly hezky. Doma ve sklepě jsme měli spoustu prázdných lahví vína, a tak se nitky spojily a rozhodla jsem se něco zkusit čistě pro sebe a mé nejbližší.

zdroj: se svolením Marie Bublákové / EN TEN TY KY

Vytváříte svíčky z recyklovaných lahví plněných sójovým voskem, kuchyňská prkénka nebo keramické sady a hrníčky, které Vám doslova mizí pod rukama. Co z toho děláte nejraději?

Myslím, že nejraději prkénka. Miluju vůni dřeva, strukturu, barvu. A vůbec ten proces, kdy ze starého kusu dřeva ve výsledku vzejde "krasavec", mě fascinuje. Je to jako broušení diamantu, což jsem teda nezkoušela, ale je to tomu určitě podobné.

Jak Vám bylo, když jste prodala první věc? Když prostě přišla ta první oficiální objednávka?

Tenkrát jsem na instagramu, tuším, měla snad jednu fotku, svíčky "víno" a napsala mi moc milá slečna, že by ty svíčky chtěla čtyři. Takže to byla obrovitánská euforie a jiskra, že by se to mohlo lidem líbit.

zdroj: se svolením Marie Bublákové / EN TEN TY KY

Vymýšlíte finální podobu produktů sama? Kde nebo v čem hledáte inspiraci?

Každý produkt vzejde z nějaké mé myšlenky a dotvářím ho do posledního detailu sama. Roman, můj partner, mi často dělá vrbu a umíte si představit jeho výraz, když na něj každodenně chrlím, co mě zase na procházce napadlo. Inspiraci sbírám hlavně v lese, na horách ale taky ve městě, jsem takový pozorovatel, takže mě všechno fascinuje. 

Plánovala jste, že nabídka nebo série, které vytváříte, budou limitované? A vlastně jste nepočítala s tím, že ta poptávka bude tak veliká, že je budete muset “přidělávat? Máte představu, kdy nastane to pomyslné stop?

On vlastně každý produkt je taková naše "limitka" tím, že vše dělám s Romanem vesměs sama a nezvládneme tolik kusů, o to vzácnější to vlastně je pro nás i pro okolí. Pomyslná stopka může nastat v případě keramických velkouchých hrníčků. Jejich výroba je velmi časově náročná a poptávka po nich obrovská, takže si vždycky s paní Janou, která mi s keramikou pomáhá, řekneme, že už teda poslední várka. Zatím jsme si to řekly už tak třikrát. :-)

zdroj: se svolením Marie Bublákové / EN TEN TY KY

Plánujete svou nabídku do budoucna rozšířit?

Teď prvního května, se těším na dlouze vymýšlený májový set bylinkových svíček v keramice s krásnou pohlednicí od Báry z Nikolajky. Po vypálení z nich můžete pít kafe nebo si do nich třeba dát štětce, luční kvítí. Plánů o rozšíření nabídky je spoustu, tak se třeba nechte překvapit. 

zdroj: se svolením Marie Bublákové / EN TEN TY KY

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram