Marks & Spencer čeká pravděpodobně až 90% propad zisků

Marks & Spencer čeká pravděpodobně až 90% propad zisků

Až 90% propad zisků podle analytiků čeká M&S. Ikonická britská firma je jednou z nejzasaženějších korporací v Evropě. Kvůli pandemii ji zasáhl především propad prodeje oblečení.

foto: se svolením ČTK

M&S má dlouhou historii nenej ve Velké Británii, ale i v Evropě, a to již celých 137 let. Britský retailer má za sebou relativně krátké, zato úspěšné angažmá i u nás v Česku. Do expanze společnosti však krutě zasáhla pandemie COVID-19 a odborníci spekulují nad tím, jak se firma se signifikantními propady prodejů popasuje.

Samozřejmě ekonomické dopady pandemie se neprojeviliy pouze u této společnosti. Podle britských statistik se prodeje oblečení propadnou ještě o 34 %. Pandemie velmi tvrdě zasáhla například Primark, který je oblíbeným retailerem s oblečením. Firma se nedokázala včas přizpůsobit digitalizaci společnosti, a protože neprodává své produkty online, vykázala propad zisků o téměř 90 %.

M&S se snaží dopady i rizika minimalizovat. Záchranným kruhem jim jsou rostoucí tržby v oblasti potravin. Tato oddělení totiž mohla být otevřená i během kulminace šíření nemoci. Část prodeje navíc pokryly v online prostoru.

Z krachu britských retailerů utrží podle analytiků v budoucnu velkou ztrátu i celá země z důvodu nárůstu nezaměstnanosti. V srpnu minulého roku například museli M&S propustit až 7 tisíc zaměstnanců.

Do finančního období 2021-2022 se však firma i finanční analýzy dívají s větší nadějí. Hlavně z důvodu znovuotevření většiny kamenných prodejen a zaměření se na pozitivní marketingovou kampaň. I díky tomu se postupně lepší i obchody na finančních trzích. Největší výzvou do budoucna však jistě zůstává stimulace poptávky v klíčových segmentech trhu.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram