MBPFW z pohledu návrhářky Denisy Dovalové

MBPFW z pohledu návrhářky Denisy Dovalové

Mercedes Benz Prague Fashion Week z pohledu návrhářky Denisy Dovalové. Jak se cítila před přehlídkou a jaký má pohled na pražský fashion week. 

Ten moment, těch pár minut.

Dokud nepoznáte v praxi, nedokážete si představit, co vše za tím stojí.

Přípravy na přehlídku jsem zažila nesčetněkrát. A rozhodně bylo fajn porovnávat zahraniční produkci z minulých MBFW přehlídek a tu českou. Musím říci, že systém předpříprav byl u české produkce naprosto báječný. Instrukce, zkouška make-upu, vlasů, fitting... To jsem si opravdu užívala, neboť v zahraničí, když jsem přijela, prakticky vše muselo proběhnout ten samý den. Fitting, zkouška stylingu, make-up, vlasy, choreo...Teď jsem to měla krásně rozdělené, dostatek času... Prostě paráda.


Backstage foto: Lucie Křížková

Co však paráda vůbec nebyla, bylo chystání v den přehlídky. Fakt, že v jeden den se ukáže na scéně vůbec největší počet designérů, byl znám. V 13:00 proběhla kreativní přehlídka ateliérů vysokých škol. Umíte si to představit, kolik to bylo outfitů, různorodých kolekcí a pak na 15:00 se mělo v zákulisí přichystat dalších 5 různých stylingů modelek pro pět dalších kolekcí. A to za jednu hodinu konkrétně i s oblékáním. Pravý stres však u mě začal deset minut před přehlídkou, kdy jsem v podstatě neměla ani jednu jedinou modelku. Za těch 10 minut jsem tedy musela vydat nadlidský výkon, pochytat všechny modelky kouřící, čekající ve frontě na záchod, líčící se, nastylovat celou kolekci a připravit ji na molo.


Backstage foto: Lucie Křížková

Ale nebojte, každá modelka má na pomoc konkrétního člověka, který jí s oblékáním pomáhá. Každopádně nesnáším to. Jsem v tu chvíli protivná, všude vidím chyby a když je něco špatně, dokážu být i zlá. Sice nevím, kdo mi to v tu chvíli žere a bere mě vážně, protože podle mě vypadám v té chvíli dost komicky, ale nakonec si svou nějak prosadím. A když tu vymodlenou vizi vidím na mole a povede se mi vyjádřit to, po čem jsem toužila, jsem šťastná, velmi.

 
Zdroj: MBPFW

A ještě jeden pocit jsem zažila po dlouhé době opravdu jedinečný. Ten, když jsem vstoupila na molo. Věděla jsem, že je plný sál, že těm lidem nejsem lhostejná, že mě spousta z nich zná. Byla jsem normálně skoro rozrušená. Až jsem se tam styděla a řekla si, nesměj se jak měsíček na hnoji a uklidni se. A víte proč? Protože v zahraničí je to prostě jiné. Jdete na to molo, víte, že v hledišti nikoho neznáte, že jste pro ně cizinec, mnohým jste lhostejní a prostě ne, není to ono.

 
Zdroj: MBPFW

A pak ještě z některých fashionweeků znám jeden druh pocitu. Hořkosti. A to ve chvíli, kdy jdete na molo a máte před sebou poloprázdný sál a víte, že účast jste nemohli nijak ovlivnit...

A o čem je vlastně ta má kolekce? Prosím, přečtěte si to. Já vím, že jsem občas až příliš velký „filozof “ a dost upovídaná, ale tato myšlenka je pro mě velmi osobní a vše v kolekci má svou příčinu....

 

Instinkty nám umí pomoci rozlišit, co je správné a co ne. Ale dokážeme jim ještě naslouchat? Rozhodla jsem se, že právě ony budou mým mentorem při tvorbě této kolekce a tento tajemný prostor mého vědomí mi byl nevyčerpatelnou inspirací. Otevřel mi můj nejintimnější pohled na krásu, a to nejen země ale i vesmíru a lidského těla. Propojení těchto základních kamenů bytí mi připomnělo, že vše, včetně nás, je vesmír. Tohle uvědomění mě dovedlo k dalšímu tématu, které je v dnešní době neustále na pořadu dne. Ekologie. Ano, také chci zachránit Zemi. Miluji ji, je mi vším. Ale my se topíme v záplavě informací a nikdy si nemůžeme být jisti, co je to vlastně „TO“ správné. Jakmile se najde jedna teorie, je následně konfrontována teorií další. Pravdu vyvracíme pravdou a lež další lží. Odpovědí je právě INSTINKT. Nejlepší přítel je náš vnitřní hlas. Naslouchejme mu a vnímejme prostor kolem nás. Naše energie je teď roztříštěná na milion kousků. Pod záplavou informací dochází ke zmatení mysli, která je zahlcena tak, jako nikdy dříve, a proto radši zapínáme „autopilota“. Ale nenechme se umlčet zrovna dnes, kdy můžeme říci téměř vše. Vytvořili jsme si duchovní svět plný prostoru pro každého z nás a naplnili ho strachem a ignorací.


foto: Lucie Křížková

Vše, co máme, používáme a potřebujeme jsme našli tady na Zemi a ve vesmíru. Ale často volíme špatný způsob, jakým pracujeme s těmito dary. A proto chci poukázat na to, že problém nejsou syntetické látky či cokoliv, co je považované za špatné. Žádná „syntetika“ NEEXISTUJE, protože i ta nejvíce „umělá“ věc na světě má prvopočátek v přírodě. Problém je současný systém, který deformuje naše vnímání a potřeby k obrazu svému. Pomocí manipulace se syntetickými materiály jsem vytvořila tvary, které mi intuitivně připomínají vesmír, Zemi, naši podstatu a propojila je s materiály přírodními. HARMONIE je pro mě klíč k našemu vysvobození z bludného kruhu.

Děkuji vám za pozornost,

Denisa Dovalová 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram