Menstruační kalíšek: Chcete patřit mezi kališnice?

Menstruační kalíšek: Chcete patřit mezi kališnice?

Většina žen nejlépe ví, jaké to je, každý měsíc řešit tento nepříliš příjemný týden. Opakující se měsíční cyklus od puberty po menopauzu nebývá vždy procházka růžovou zahradou. Naštěstí žijeme v moderní době a máme to mnohem snadnější, než měly naše babičky.

zdroj: pexels

Mezi šťastné ženy patří ty, kterým menstruace nezasahuje do běžného dne. Na druhou stranu existují ženy, které mají velké bolesti a nedokážou normálně fungovat. V minulosti většina žen tyto problémy řešila antikoncepcí, ale dnešní ženy ji už moc nedůvěřují a prodej tak klesl pod 50 % uživatelek. Přece jen se nacházíme v době „jedové“ a prášek není řešením pro vše.

Existuje mnoho pomůcek, které nám velmi usnadní život. Mezi nejvíce používané patří tampóny, vložky, houbičky a kalíšky. Postupem času se zdokonalila funkčnost, komfort i vzhled. Tampóny jsou nejznámější hygienická pomůcka, která ale dokáže způsobit toxický šok a je velmi nevhodné jej používat při zánětech.

Menstruační kalíšek – o čem je řeč?

První zmínky a myšlenky o menstruačním kalíšku jsou dokonce již z roku 1860 z USA. Nicméně i rok napoví, že asi nešlo o žádný plně funkční vynález. Naštěstí se na kalíšek nezanevřelo a ve 21. století začala výroba ve velkém. Menstruační kalíšek je malý pomocník, vyroben z lékařského silikonu. Na trhu naleznete hned několik druhů od různých značek, které se liší svým tvarem, barvou, ale i cenou. Kalíšek se zavede dovnitř pochvy a tam sbírá menstruační krev. Po několika hodinách je nutné kalíšek vyndat a vylít. Stačí jej pouze opláchnout a vrátit zpět. Po ukončení cyklu jej vyvaříme v horké vodě, osušíme a je připraven k dalšímu použití.

zdroj: unsplash

Jaký si vybrat?

Výběr toho správného kalíšku není zrovna snadný, jelikož je na trhu opravdu mnoho produktů a musíte zvážit několik důležitých bodů.

- Máte silnou nebo slabou menstruaci?

- Jste panna?

- Máte bolestivou menstruaci?

- Jste po porodu, či ne?

- Máte nějaké alergie?

- Sportujete pravidelně?

Podle těchto zmíněných bodů si seskládáte přehledný seznam a můžete vybírat z bohaté nabídky.

zdroj: pexels

Benefity menstruačního kalíšku?

- Máte na výběr různé velikosti, barvy i tvary

- Šetří vaši peněženku

- Je šetrný k přírodě

- Při správném používání vydrží několik let

- Jsou praktické 

- Nezpůsobují zdravotní komplikace a záněty

I přes tyto skvělé vlastnosti jsou ženy, které dají raději přednost tampónům či vložkám. Závěrem je důležité zmínit fakt, za který vám příroda jednou poděkuje. Díky kalíškům šetříte životní prostředí a neprodukujete odpad z vložek či tampónů. Tušíte, kolik za život spotřebujete hygienických potřeb? Čísla mluví jasně – cca 10 až 18 tisíc tampónů nebo vložek, což je až neuvěřitelných 140 kg odpadu na osobu.

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram