Miro Sabo a Vanda Janda na Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Miro Sabo a Vanda Janda na Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Dva původem slovenští návrháři, Miro Sabo a Vanda Janda, předvedli na letošním Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku svoje kolekce ve společné přehlídce. Tito dva vzájemně se ovlivňující mladí návrháři nám oba ukázali svou osobitost a vizi, jak oblécet ženu jako bohyni.

Miro Sabo nám předvedl kolekci šatů, sukní, topů a kabátků. Každý model byl doplněn velkou mašlí uvázanou kolem krku modelky. Talentovaný návrhář a držitel titulu Módní designér roku 2016 se při tvorbě kolekce nechal inspirovat barokním minimalismem, což může znít jako nesmysl, ale při pohledu na jeho kreace lze toto spojení pochopit.

Téměř všechny Sabovy modely byly nějakým způsobem řasené a vrstvené. Viděli jsme barvy pastelové, ale i kobaltovou modř a typicky barokní květinové vzory. Elegance a zdánlivá jednoduchost střihů dodávala skvěle zvoleným látkám v pohybu ženskost a křehkost. Výrazněji vyčnívající byl model s motivem stříbro-černého leoparda nebo modré šaty se spuštěnými rukávy.

Vanda Janda, která kdysi u Mira Saba začínala jako stážistka, spolupracuje s ním jako jedna z jeho modelek a múz, je jednou z velmi výrazných a osobitých návrhářek, které u nás tvoří. Vandina kolekce oslavovala ženské tvary, lehko zapamatovatelné byly náznaky podvazkových pásků visící ze sukní a šatů různých délek. Téměř každá modelka měla na jedné noze zvláštní náramek, možná odkazoval na vězeňské hlídací náramky, kdy je provinilý puštěn na svobodu.

vanda-janda-mbpfw-fw19-7623.jpg

Vandina kolekce byla o poznání provokativnější, barevnější a útočnější. Výrazné barvy a látky doplněné tylovými aplikacemi nebo peřím dodávaly modelům na dramatičnosti a mírné afektovanosti, která je ale ovšem nesmírně přitažlivá. Kontrast Sabovy elegance a Vandiny extravagance byl příjemným pojítkem mezi těmito dvěma velmi zdařilými kolekcemi.

archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram