Mladá módní značka Múza - Fashion Art

Mladá módní značka Múza - Fashion Art

Pokud patříte mezi příznivce české domácí tvorby, přírody a přírodních barev, mladou módní značku Múza Fashion Art si určitě zařadíte do složky oblíbené.

Značka, se kterou bychom vás chtěli dnes seznámit, je poměrně nové dílodvou českých návrhářek, Šárky Musilové a Bohuslavy Hejlové pod jejichž rukama vznikají kouskypředevším z ovčí vlny a jiných přírodních materiálů. Příroda však nehraje hlavní roli pouze v materiálech, ale předevšímse autorky nechaly inspirovati pří navrhování celé kolekce. Nedávno proběhla také módní přehlídka jejich kolekce Otisky Země, která probíhala celá na přírodní vlně  konala se totiž v botanické zahradě Univerzity Karlovy.

Značka nabízí jedinečnéflorální vzory na bavlně, lnu, viskóze, hedvábí či vlně, naprosto autenticky otištěné pomocí rostlin a vlastní technologií zpracovanou ovčí vlnu. Ta slouží výhradně na výrobu luxusních dámských i pánských kabátů, křiváků či bundiček. Příležitostně doplňují klasický repertoár kolekcí i pletené šaty či svetříky z vlastní ručně spřádané vlny, kterou si ateliér sám připravuje. Jejich výroba je však velmi časově náročná, proto se vyrábí pouze na zakázku. Do budoucna by seateliér chtěl zabývat tvorbou originální metráže a bytovým textilem.

Můza - Fashion art

Značka

Příprava kolekce Otisky Země započala již v červnu 2017. Celému procesu byl věnován téměř rok. Vize byla zcela jasná a během celé přípravy se měnila pouze na základě technologického vývoje. Léto bylo věnováno eko-printu, který se podařilo zefektivnit jak vizuálně, tak technologicky. Ze zdánlivě oděvního ateliéru se stala alchymistická dílna, vývojové centrum a vůbec prostor pro neomezené možnosti, které oděvní výtvarník může nabídnout. Někdo v kolekci postrádá větší škálu barev. To je naprosto v pořádku. Cílem bylo ukázat, jaké možnosti nabízí flora Čech a Moravy, zejména pak ta z podhůří Krkonoš, kde se ateliér nachází. Stěžejními faktory ovlivňujícími barvu otisku jsou polyfenolické látky, biotop, sluneční svit a období květu.

"Během léta jsme mimo jiné shromažďovali kontakty na chovatele zajímavých plemen ovcí s vlnou vhodnou k oděvnímu zpracování. Vlna je totiž naším absolutně bezkonkurenčním a po všech stránkách jedinečným produktem." uvádí zástupce značky.

Můza - fashion art 

O co se konkrétně jedná?

Již před třemi lety započali s vývojem nového oděvního materiálu z české i zahraniční ovčí vlny. Když se ohlédneme do minulosti, je zcela jasné, že vlna patří do skupiny živočišných vláken od nepaměti využívaných k oděvnímu účelu. V současné době trend ve vlnařském průmyslu stoupl na úroveň, která není zanedbatelnou. Mnoho firem, drobných výrobců i hobby marketů nabízí nepřeberné množství výrobků a přípravků k výrobě plstěných hraček, dekorací, obuvi, bytových doplňků atd..... Tento ateliér se však pustil do zcela jedinečné ruční výroby metráže technikou suchého plstění. Mnohem náročnější technologie se pozitivně odráží na konečném vzhledu výrobku. Na rozdíl od mokrého plstění dokáže ateliér docílit nádherné struktury materiálu, určit výslednou gramáž metráže a zajistit pevnost v tahu. Vyráběné střihové díly poté absolvují fixaci, povrchovou úpravu barvením nebo floralprintem. Z těchto dílů vznikají luxusní dámské i pánské kabáty pyšnící se svou lehkostí a termoregulační schopností. Každý kabát je malým uměleckým dílem, což je hlavní filozofií značky. Zaměřují se na kvalitu produktu a spokojenost klienta. 

Můza - fashion art

Přehlídka

Poklidná oáza tropického skleníku botanické zahrady Univerzity Karolovy narušovaná pouze občasným křikem tamních papoušků byla dne 23. 5. 2018 zahalena do uměleckého hávu,  jež jí propůjčila oděvní značka Múza.

Ta se rozhodla uvést svou první autorskou módní přehlídku právě v těchto kontrastních industriálních prostorách. Zcela tematická kolekce s názvem Otisky Země věnovaná výtvarné technice florálního tisku a autorskému zpracování vlny dokonale zapadla do interiéru stavby z kovu a skla. Doplňky pro celou kolekci ateliéru Múza dodala  firma Likor, která je výhradním dovozcem luxusních korkových doplňků portugalské značky Pelcor. Přehlídka byla pořádána pro uzavřenou společnost. Hosty čekal nejen bohatý program, ale i raut a víno z moravských sklepů. Všichni si mohli promluvit osobně s oběma autorkami a zakladatelkami značky, setkat se s přáteli a se sklenkou dobrého vína shlédnout expozice tropického skleníku. Poslední hosté opouštěli areál botanické zahrady po 22. hodině.

můza - fashion art

můza - fashion art

můza - fashion artmůza - fashion art

můza - fashion art

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram