Mladí návrháři z UTB a TUL přemýšlí nad identitou člověka i historií

Mladí návrháři z UTB a TUL přemýšlí nad identitou člověka i historií

Přehlídkový den 6. září na MBPFW přinesl tvorbu dalších módních návrhářů a zástupců předních textilních škol u nás. Jejich alternativní pohled i kreativita uchvátila nejen obecenstvo ale i samotné mistry návrhářského řemesla.

Technická univerzita v Liberci SS 22 / foto se svolením MBPFW

Možnost předvést svou tvorbu na týdnu módu v rámci MBPFW je ctí pro mnohé profesionální návrháře, natož pak pro mladé návrháře, kteří v oboru teprve začínají. Taková příležitost se naskytla 6. září studentům z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a studentům Technické univerzity v Liberci. Co nám nová generace návrhářů ukázala? Hledají svou vlastní identitu, řeší sociální problémy a inspirují se v historii.

Univerzita Tomáše Bati SS 22 / foto se svolením MBPFW

Práce studentů TUL vznikaly pod výtvarným vedením v zaměření Návrhářství skla a šperku u doc. M.A. Ludmily Šikolové, MgA. Marcely Kindl Steffanové, Mgr. Jany Válkové Střílkové. V zaměření návrhářství textilu a oděvu vznikaly práce pod vedením doc. Svatoslava Krotkého akad.mal., Mgr.art. Zuzany Veselé, Mg.A. Miroslavy Focke a Bc. Ondřeje Ludína a za podpory všech členů Katedry designu. Jednalo se o bakalářské a semestrální práce.

Technická univerzita v Liberci SS 22 / foto se svolením MBPFW

Mezi studenty, kteří dostali možnost ukázat svou tvorbu, patří například student TUL Václav Černý se svou pánskou kolekcí Club kids, ve které se inspiroval stejnojmennou subkulturou. Identitu jedince jako shluk informací naopak objevovala studentka Jana Kroulíková. Návštěvníci mohli zhlédnout práci také dalších studentů TUL - Veroniky Šiškové, Barbory Hubnerové, Anny Střídové, Venduly Menšíkové, Michaely Šafrové, Laury Vlčkové a Jana Syrovátka, který se ve své kolekci inspiroval fantaziemi filmového světa.

Technická univerzita v Liberci SS 22 / foto se svolením MBPFW

Mezi tvorbou studentů z UTB mohli diváci vidět tvorbu Johany Skálové, která ve své kolekci s názvem ROOTS - "Kořeny" dala slovo prapůvodní tradici tkalcovského řemesla a dědictví naší země. V historii taky zapátrala Hana Prokopová se svou kolekcí Ženy a kalhoty. Na přehlídkovém mole se objevily také práce Anežky Bereckové, Eriky Majdišové, Kláry Majorové, Miroslavy Novákové a Kataríny Midliarové, která svou kolekci vytvořila digitálně ve 3D programu.

Univerzita Tomáše Bati SS 22 / foto se svolením MBPFW

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram