Módní knihy a filmy na vánoční lenošení

Módní knihy a filmy na vánoční lenošení

Vánoční lenošení je obdobím, které je pevně spjato se sledováním pohádek a čtením knížek. Zkuste to letos pojmout módním žánrem…

Umíte si představit strávit celé odpoledne s dobrou knížkou v ruce, nebo s filmem, který vás bude skutečně bavit? Móda.cz rozhodně ano, proto vám přinášíme pár tipů, jak si užít vánoční lenošení na módní vlně.

MÓDA V KNIŽNÍ PODOBĚ

Jako první novinku a knihu, která by ve vaší sbírce rozhodně chybět neměla, je kniha Vivienne Westwood, tedy první autorizovaný životopis této módní legendy. „Tohle je můj příběh, jak ho ještě nikdo nikdy nevyprávěl!" řekla o knize Vivienne. Dozvíte se více o jejím chudém dětství, o životě bez cenzury a příkras. Tak jak ho ve skutečnosti Vivienne prožila!

KnihaMóda – Obrazové dějiny oblékání a styluje fascinujícím obrazovým průvodcem dějinami světové módy, od starověku až po současnost. K odpolední kávě je tedy ideálním relaxem, kde se dozvíte, jak se oblékali ženy a muži ve starém Egyptě, v baroku i dál. Provede vás tak celým módním vývojem.

Zajímá-li vás spíše život jednotlivých návrhářů a jejich práce, pak bude ideálním dílem kniha s názvem Nejvlivnější módní návrháři, která skýtá všechna slavná jména od Coco Chanel až po Karla Lagerfelda. Celkem jich obsahuje 50. Kniha vám dovolí nahlédnout pod pokličku úspěchu jednotlivých modelů a prozradí vám, proč byly ve své době tak mimořádné.

Móda – úžasný příběh fenoménu, kterou napsala Marnie Foggová, se vydává po stopách dějin módy období za obdobím, trend za trendem. Je tak skvělým pomocníkem zejména pro módní začátečníky, kteří si touží všechna konkrétní data, období i trendy ujasnit a uspořádat.

Ke čtení se vám však můžou hodit i další knihy zabývající se historií a současností módního světa, zvučných jmen a velkých módních domů. Patří mezi ně i tyto knihy: …ismy – Jak chápat módu, Móda v proměnách času, Fashion Now, Fashion, Kronika módy, Budiž móda, Česká móda 1940-1970, Legendy módy a další.

MÓDNÍ FILMY

Ne všichni touží strávit celý den čtením knížek, raději se podívají na zfilmovanou verzi. I pro ně máme pár tipů, které filmy stojí za vidění!

Dior a já vás přenese do světa módního domu Christian Dior, kde si budete moct vychutnat pohled do zákulisí haute couture, podíváte se pod ruce Rafa Simonse i mnoha švadlen, které realizují Simonsovi vize. Tento film vás chytí za srdíčko.

Biografický snímek Yves Saint Laurent pojednává o životě samotného návrháře, o jeho životní lásce, o jeho depresích. O tom, jak dokázal tvořit, ale už nedokázal otevřít svou duši lidem, kteří jeho práci milovali.

Zářijové číslo je filmem zachycujícím práci na nejdůležitějším vydání časopisu Vogue. Zářijové číslo získává za celou redakci nejvíce péče a díky tomuto snímku můžete i vy nahlédnout, jak se tvoří. Navíc máme možnost zjistit něco málo z nitra samotné Anny Wintour a dalších lidí z Vogue.

Audrey Hepburn a Snídaně u Tiffanyho je asi jedním z nejznámějších módních snímků a tak nepotřebuje dalšího komentáře.

Pret-a porter nabízí pohled Roberta Atlmana na módní týden v Paříži. Hrají Sophia Loren, M. Mastroianni. Film rozhodně stojí za zhlédnutí.

Ďábel nosí Pradu. I tento film zná nejspíš většina z vás od začátku až dokonce nazpaměť, ale v našem módní výčtu a vánočním lenošení nesmí chybět.

             

Nezapomeňte si pustit seriál Sex ve městě, kde je móda živoucí a naladí vás na tu správnou atmosféru. Stejně tak dokumentární smínek Lagerfeld Confidential či biografický film o Coco Chanel.

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram