Módní návrhářka Sandra Marková o nové kolekci Bridal SS17

Módní návrhářka Sandra Marková o nové kolekci Bridal SS17

Svatební šaty pro většinu žen znamenají mnohem víc, než by se mohlo zdát. Už hned poté, co nás požádá muž o ruku, přemýšlíme, jaké si ve svůj velký den „D“ vlastně oblečeme.

Pokud se chcete cítit jako princezna, rozhodně vás zaujmou svatební šaty od módní návrhářky Sandry Markové, která tvoří pod svou značkou Sandra Mark Fashion Designer. Její tvorba je dechberoucí a mnohdy nejde ani slovy popsat, jak jsou šaty kouzelné. Je na nich vidět, že jsou dělané s péčí a láskou, abyste si mohla splnit svůj sen.

Sandro, jak jste se k navrhování svatebních šatů dostala?

Už od střední školy jsem nejraději navrhovala společenské či svatební šaty. Profesoři nás často odrazovali od navrhování ,,snových,, šatů, chtěli abychom tvořili co nejvíce avantgardně, což mě vůbec nebavilo. I přesto jsem designovala své vysněné šaty. Mou první kolekcí po škole byla kolekce společenských šatů, na jejichž základě se mi ozvaly mé první klientky pro své svatební šaty. Zde mě moje práce nadchla ještě víc. Moci se podílet na dnu, který je pro budoucí nevěsty tak důležitý, mě těší o to víc, když vidím, že jsem jim alespoň z části dopomohla splnit jejich sen.

Kde jste brala inspiraci k vytvoření nové kolekce Bridal SS17 a proč?

Vždy největší inspirací je pro mě dámská silueta. Ať tvořím kteroukoliv kolekci, myslím na to, že chci, ať se nevěsty v mých šatech cítí žensky. Nová svatební kolekce SS17 je inspirovaná boho stylem, který je pro letošní rok jedním z hlavních trendů v kombinaci s velkými krajkovými vzory a jemnými sukněmi.

Na kolekci je vidět, že je romantická, jedinečná a každá žena se do Vašich šatů musí na první pohled zamilovat. Jak Vás napadla kombinace materiálů, které jste zvolila?

Kombinace vždy vyplynou z daného návrhu. Objevím látku, představím si, jak by šaty mohly vypadat a k nim pak domýšlím kombinace, které spolu budou fungovat nejlépe.

Kde vybíráte materiál?

Materiály jezdím nakupovat většinou do zahraničí, obzvlášť pokud hledám něco skutečně specifického. Ale určitě jsou i textilie, které nakupuji zde v Čechách.

Kolik času Vám vytvoření kolekce zabralo – od počátku, až do konce?

To se bohužel nedá přesně určit. V průběhu příprav nové kolekce pracuji i na šatech, které jsou tvořeny přímo na zakázku pro klientky. Ale určitě je to v řádech několika měsíců.

Kterou fázi tvorby těchto nových šatů máte nejraději?

Mou asi nejoblíbenější fází je tvoření, aranžovaní šatů, krajek na figuríně, kdy šaty pomalu získávají svoji podobu. Vyšívání krajek je už pak třešnička na dortu. Je hezké vidět, jak se vám rodí nějaký ten nový kousek přímo pod rukama. Velmi ráda kreslím, proto miluju i ty chvíle, kdy si dáte kávu nebo nějaký drink, vezmete skicák a začnete kreslit návrhy na papír. Nejméně oblíbená je pak část, kdy dokončujete téměř hotové šaty. Ale i ta má něco do sebe, jelikož víte, že je to poslední krůček k tomu, aby šaty získaly svou finální podobu, a vy jste se mohla pustit do dalšího kousku.

Kolik svatebních šatů kolekce obsahuje?

Nová kolekce SS17 obsahuje 9 svatebních šatů převážně v off white a ivory barvách různých střihů.

Šaty je možné u Vás nechat ušít na míru, jak to funguje?

V případě šití šatů na míru si klientka při první návštěvě nejdříve odzkouší šaty z kolekce, abychom získali představu, co jí typově nejvíce padne a sluší. Připravíme návrh a vybereme vzorky. Poté nás čekají dvě zkoušky, při kterých se upravují detaily tak, aby vše perfektně padlo. Následuje poslední schůzka, z které si nevěsta odnáší hotové šaty domů.

Kdy je čas domluvit si u Vás termín první návštěvy nevěsty?

Většinou doporučuji minimálně půl roku dopředu. Čím dříve tím lépe, alespoň v rámci první schůzky. Nevěsta má pak jistotu, že volné termíny skutečně budou. Jsou i nevěsty, kterým se tvořily šaty tři měsíce dopředu, což je skutečně šibeniční termín a ne vždy jsem schopna v takto krátké době šaty vyhotovit kvůli rozpracovaným zakázkám. Pak už je jedině možné zapůjčení šatů z kolekce.

Chtěla byste něco budoucím nevěstám vzkázat?

Chtěla bych jim vzkázat, ať si hlavně vyberou takové šaty, které je skutečně nadchnou a v kterých vědí, že oslní svého partnera. Občas vídám nevěsty, které se příliš nechávají ovlivňovat tím, co si myslí ostatní, nebo přemýšlí až moc nad pravidly. Je to váš jedinečný den, tak je třeba si ho splnit podle sebe. 

foto: archiv Sandry Markové

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram