Muslimské plavky Burkini ve Francii nejdříve zakázány, potom povoleny?!

Muslimské plavky Burkini ve Francii nejdříve zakázány, potom povoleny?!

Speciální plavky pro muslimky, které zahalují celé tělo, už některá francouzská města zakázala. Aktuálně ale Nejvyšší soud ve Francii tyto místní nařízení zrušil. Co ho k tomu vedlo?

Před časem zakázaly lokální vlády Nice a dalších 30 přímořských měst nošení muslimských plavek burkin na svých plážích. Učinily tak ve velké míře především pravicoví předsedové měst, ale po vlně protestu se tím začal zabývat Nejvyšší soud ve Francii, který jde proti těmto městům a zakazuje jim dělat taková opatření. Francouzská republika se k tomuto nařízení rozhodla z důvodu, že to pro vyznavače islámského náboženství znamená diskriminaci v následování svého náboženství. Prvotní zákazy udělované lokálně městskou vládou měly zejména eliminovat rozdíly mezi lidmi a jejich vyznáním během trávení volného času při koupání a na pláži. V mnoha křesťanech (případně stoupencích jiných neislámských náboženství) vzbuzují burkini (plavky zahalující celé tělo připomínající spíše potápěčský neoprén) strach, který se všeobecně v Evropě vůči islámu drží. I přes nařízení Nejvyššího soudu se už teď 3 starostové nechali slyšet, že své zákazy nestáhnou. 

Bývalý prezident Francie Nicolas Sarkozy, který před nedávnem oznámil svou kandidaturu na prezidenta ve volbách v roce 2017, by ovšem starosty měst, kteří zákaz vydali, podpořil. Kromě burkin by také rád prosadil zákaz nošení šátků zahalující vlasy a obličej na veřejných místech a pracovištích. S ním vyjádřil svůj souhlas i víceprezident protiuprchlického hnutí Florian Phillipport, který by si přál zakázat zjevné znaky příslušnosti k jistému náboženství po celém území Francie. Proti-islamistické názory, které veřejně zastávají politici a bojují za ně i normální občané se dají přisuzovat silnému strachu, který především v obyvatelích Francie nadále zůstává po opakovaných teroristických útocích, v nichž od počátku roku 2015 zahynulo více jak 200 lidí. 

bbc.com ; businessoffashion.com ; nervana1.org ; theconversation.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram