Navštívili jsme fotografa Davida Spingla

Navštívili jsme fotografa Davida Spingla

Poznejte smysluplnou práci všestranného fotografa Davida Spingla, se kterým jsme se sešli u příležitosti fashion fotografování.

Tak jako je naším dobrým zvykem, nadále pro vás, naše čtenáře, monitorujeme aktuální dění okolo zahraniční, především ale české módní scény, do které vás uvádíme i prostřednictvím reportáží.

Naše redakce se tentokrát vydala do pražského ateliéru, kde probíhalo fashion focení, které si vzal na starosti všestranný fotograf David Spingl, jehož kariéru odstartovalo studium managementu reklamní tvorby v oboru fotografie a grafika. Po studiu se delší dobu věnoval fotografii psů, ale jeho cit pro dokonalé zachycení okamžiku, se začal nejvíce projevovat ve fotografii žen, která následovala a dodnes je jeho každodenním chlebem.

 

 

Jeho skvělou vizitkou je nejen umění fotografie vyjadřující aktuální pocity a emoce, ale také vstřícnost, o které nás přesvědčil při našem příjemném setkání, kdy si s námi v prostorách zaplněných technikou, modelkami a zapůjčenými modely značek Reserved a Mohito Ochotně popovídal a zodpověděl několik našich dotazů v následujícím rozhovoru.

Rozhovor s Davidem Spinglem

Ahoj Davide, nejprve psi, nyní dokonalé fotografie žen, kdy ale nastala ta změna, že před tvůj objektiv vstoupila žena? 
Bylo už na čase, dát své fotografii tvář s aktuálními pocity a emocemi, proto jsem nejprve fotografoval přítelkyni a posléze i další modelky. Co si budeme nalhávat, s lidmi je tato práce daleko pestřejší. Navíc je výsledek téměř vždy takový, jak jsem si ho představoval, což se psy dost dobře nešlo. 

V módní branži nenarazíš nejen na modelky, ale i na mužské modely. Je pro tebe taková pestrost výzvou, nebo na ni nereflektuješ a pracuješ výhradně s ženami? A podle čeho si je vybíráš?
V současné době se soustředím na ženy, ale s myšlenkou, fotografovat i pánskou módu a tedy i muže, si v poslední době také pohrávám. Asi je to určitá výzva.

Dokonce už jsem učinil nabídku, ale detaily si zatím nechám pro sebe. (smích)

Jinak co se týče otázky volby, modelka mě musí jednoduše zaujmout a vůbec nezáleží na zkušenostech či snad portfoliu.

V tom případě držíme palce a pokud své zaměření rozšíříš, nepochybuji, že se o tom dozvíme. Teď nám ale prosím zkus přiblížit tvůj styl fotografie, který není tak vyhraněný jako objekt. Zde je tvůj záběr naopak širší.
Rád posouvám své hranice a asi by mě nudilo zůstávat v jedné škatulce, proto jednotlivé styly často kombinuji (portrét, fashion, glamour a street, který je pro mne srdcovou záležitostí).

Tím ale tvůj rozsah zdaleka nekončí. Pokud se nepletu, tak tě oslovil i extreme. Co by si nám k tomu řekl, protože pod tímto výrazem by kdokoliv mohl hledat prakticky cokoliv? 
Jasně, horor akt! V podstatě jde o druh aktu, jehož inspirace pramení z mé další záliby, kterou jsou děsivé bijáky, tedy horory a abych pravdu řekl, tak trochu jsem tenhle styl ve světě fotografie postrádal. Většinou je totiž k vidění jen klasický či fashion akt. Dost možná šlo jen o „test národa“ co vydrží a kam až já mohu zajít. 

Jak je vidno, tvůj risk se vyplatil a horor akt, ostatně jako každá tvá práce sklízí velký úspěch.
Stoprocentně, zvláště pak jeho první série.

Moc děkujeme za tvůj čas Davide, ale ještě nám prosím představ svůj tým, který ti tvou práci profesionálně usnadňuje.
O dokonalou vizáž se stará trio Asa Lyngstad, Ivan Malejovský, Katka Kadeřábková a styling řeší opět skvělý Ivan Malejovský. Jinak asi mohu zmínit i modelky, se kterými nejčastěji pracuji a sice Dannie Bravo, Mallibu Staccy, Katka Kadeřábková, Aneta Bělohradská nebo Anastasia Coco.

 

Ještě jednou ti děkujeme a přejeme hodně úspěchů v současné, ale i té budoucí práci.

Také děkuji. 

 

Zdroj a fotografie: David Spingl

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram