Navštívili jsme komentovanou prohlídku Manolo Blahnik v Praze

Navštívili jsme komentovanou prohlídku Manolo Blahnik v Praze

Možná spadáte mezi menší skupinku lidí, kteří jméno Manolo Blahnik ještě neslyšeli. A přesto budete překvapení, kolik toho má španělský obuvník s Českem společného.

Jsou to vlastně jeho kořeny, které ho přilákaly zpět do České republiky. Jeho otec jako rodilý Čech brzy emigroval a zjištění, že se do Prahy nemůže na dlouhý čas vrátit, ho ničilo, avšak po sametové revoluci se sem přeci jen přijel znovu ještě podívat. Manolo se narodil roku 1942 na Kanárských ostrovech a studoval v Ženevě a v Paříži. Poté se přesunul do Londýna, kde začal tvořit.

Největší slávu mu přinesl seriál Sex ve městě, jehož stylistka si boty slavného návrháře oblíbila natolik, že pomocí hlavní postavy Carrie Bradshaw jeho značku vystřelila do nebeských výšin. Nyní Manolo přijel do Prahy, aby zde nejenom načerpal dostatek nové inspirace, ale také aby uctil památku svého otce a vystavil tu své luxusní střevíčky.

 

I my jsme se zašli podívat na komentovanou prohlídku výstavy The Art of Shoes do Muzea Kampa, kde na nás čekala překrásná expozice těch nejkrásnějších bot současnosti. Provedla nás iniciátorka výstavy a prezidentka společnosti Spain Art Marcela Tosal, která nám dala mnoho informací nejenom o tom, jak střevíčky vznikají, ale i o kořenech slavného návrháře. Jakoby tam Manolo byl přítomen osobně. Z celé výstavy sálala moc příjemná atmosféra. Nejvíce nás nadchly střevíčky inspirované zahradou, kterou Manolo i my naprosto milujeme. Květiny toho vypovídají tolik, a tolik toho zvládnou i tyto boty. ♥

 

A představte si, že se Manolo Blahnik dodnes ve věku 74 let podílí na výrobě každého střevíčku, který vymyslí. Je to pro něj víc než důležité. Když byl mladý, dokonce boty na podpatku sám zkoušel a nosil. 212 bot a 80 původních kreseb můžete vidět až do 12. listopadu v Muzeu Kampa v Praze. A z osobní zkušenosti můžeme říct, že to stojí za vidění!

 

Foto: Moda.cz

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram