Něco se pokazilo a my víme co - aneb 5 šílených módních trendů z historie

Něco se pokazilo a my víme co - aneb 5 šílených módních trendů z historie

Móda je nejen styl, ale znamená i drzost a odvahu postavit se zažitým konvencím. Nejspíše právě proto se snaží každý návrhář a designér pracovat na tom, aby jeho dílo bylo nejen originální, ale aby doslova šokovalo. Není to však výdobytek dnešní doby, ba naopak šílené a šokující trendy v módě nás provází od jejích prvopočátků po současnost.

Historie se opakuje. Tak s tímto tvrzením by snad souhlasil nejen každý módní historik, ale i sami návrháři. A slova klasika světové módy Karla Lagerfelda - nejoriginálnějším módním trendem je bílé tričko, vše ostatní bylo až potom - vystihují celou problematiku, kterou popisuje tento článek. Slovy, jako jsou šílenost, úlet nebo riziková originalita, popisují módní redaktoři opravdu zajímavé a originální počiny, které se objevují na módních molech. Z některých se pak stanou světové trendy, které proběhnou světem světelnou rychlostí. Na tom mají svou zásluhu i influenceři z řad celebrit i obyčejných hvězd internetu. I historie měla však své celebrity, a tak měla i své trendy. Dnes si ani nedokážeme představit, jakou kontroverzi vzbudily ve své době. Proto nemůžeme tvrdit, že módní trendy a jejich smršť, kterou si vyžaduje dynamická doba, jsou nějakou novinkou, trendy tu totiž byly odjakživa.

1. Pouzdrová sukně

Myslíte si, že na pouzdrové sukni není nic originálního ani kontroverzního? Ba naopak, že je to klasika, která by neměla chybět v šatníku snad každé elegantní dámy? Omyl. Pouzdrová sukně nebo-li hobble skirt pochází od anglického slova hobbling, což je lovecký způsob zajetí zvířete, kdy se zvířatům svazovali zadní nohy, aby nemohli utéci. A právě na tomto principu byla "vynalezena" pouzdrová sukně. Základním znakem slušně vychované dámy na začátku 20. století byly krátké krůčky hodny princezen. Aby se této nepřirozené chůzi dámy naučily, svazovaly si nohy v oblasti lýtek provázkem přes sukni.Francouzský návrhář Paul Poiret si však všiml, že díky tomu se nádherně vykreslí ženská silueta, a první pouzdrová sukně byla na světě. Zanedlouho se tyto sukně staly populárnější než například v tu dobu největší trend - korzet.

2. Krinolíny

Krinolína - kovová konstrukce na koženém pásu ve tvaru obřího zvonu překrytá látkou. Asi nejvhodnější popis módního trendu, který tu sice byl již od 16. století, jako trend se pak do celé Evropy rozšířil až ve století devatenáctém. Ačkoli krinolíny nebyly levnou ani příjemnou záležitostí - konstrukce byla totiž velmi těžká a existuje několik historických záznamů, že se například při tanci obruče uvolnily a propíchly nebohé dámě vnitřnosti, trendem se krinolíny staly především díky panovnicím a šlechtičnám, kterým krinolína dodávala ráz bohatství, a také často pomáhala zamaskovat jejich tělesné nedostatky. A tento trend ve své velikosti se u nás dochoval dodnes. Používají se nejčastěji pro svatební šaty a konstrukce nebo výztuž se nejčastěji vyrábí z plastu nebo nylonu.

3. Balónový oblek pro dámy

Bloomer suit nebo-li volně přeloženo jako balónový oblek pro dámy, se stal trendem emancipovaných žen na konci 19. a začátkem 20. století. Jednalo se o způsob, jak se vyrovnat mužům v módě a nosit kalhoty tak, aby se společnost přesto nepohoršovala. S tímto kompromisem přišla aktivistka Elizabeth Smith Miller. Oblečení sestávalo z košile s volány, rozšířenými rukávy a prodlouženým sakem s šosy. Zajímavější částí však byly kalhoty, které končily uprostřed nebo na začátku lýtek a až k pasu byly velmi volné, jako známe dnešní balónové kalhoty. V začátcích se tento trend setkal s velkým odporem a stigmatizací, něco jako mini sukně ve druhé polovině 20. století. Zakázané ovoce však chutná nejlépe, a tak bylo toto oblečení později spojeno s každou ženskou rebelkou a pomohlo k identifikaci ženských emancipovaných hlasů v tehdejší společnosti.

4. Špičatá podprsenka

Špičatá podprsenka je jedním z mála důkazů o tom, jak se světu pod kůži dostávaly hollywoodské celebrity v polovině 20. století. Špičaté podprsenky sice měly spíše bohulibý úděl - pomoci ženám s menším obdařením dosáhnout vysněného sex-appealu. Trend si však okamžitě osvojil Hollywood a špičaté podprsenky byly hojně propagovány ve filmech. Mezi milovnice tohoto trendu patřily například Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor nebo Madonna, která v 90. letech uzavřela svým slavným klipem éru špičatých podprsenek. V dnešní době je tento trend totiž prakticky mrtvý.

5. Ultra vysoké platformy

Myslíte, že boty na vysoké platformě jsou výdobytkem moderní doby? Chyba lávky, boty na vysokých platformách se nosily už v 16. století, a v 17. století se dokonce staly evropským trendem. Jejich počátky se datují do Benátek, kde tento trend podle všeho začal. Ze začátku měl jak jinak než praktický důvod svého vzniku, vyšší platforma měla pomáhat dámám překonat nerovnosti na chodnících v benátských ulicích. To trvalo ale krátce, boty si totiž zamilovaly šlechtičny, a tak se staly symbolem bohatství a blahobytu. Čím vyšší platforma, tím vyšší společenský status.

Foto: Pinterest

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram