Nejnovější kolekce značky Dior odráží nový životní styl nakupujících

Nejnovější kolekce značky Dior odráží nový životní styl nakupujících

Maria Grazia Chiuri předvedla v rámci pařížského týdne módy kolekci domu Dior, která byla zaměřena na komfort a intimitu. Chiuri sbírkou zároveň oslavila kvalitní řemeslné zpracování.

Zdroj: FashionWeekDaily.com

Již v předchozích kolekcích dbala kreativní ředitelka Maria Grazia Chiuri na pohodlí. Tentokrát celá idea kvůli karanténě ještě zintenzivněla. „Museli jsme k této kolekci přistupovat s větším citem pro design. Žijeme jiným způsobem a jsme častěji doma. Proto naše oblečení musí odrážet tento nový životní styl,” prozradila Chiuri, která zároveň představila novou siluetu módního domu. Je na míle vzdálená od couture tvorby a sází na komfort. Bunda, košile a kalhoty sehrály nejdůležitější roli v jarní a letní sbírce 2021, která byla představena ve stanu v rozlehlých pařížských zahradách Jardin des Tuileries.

A protože se Chiuri zaměřila na ženy, které tráví většinu času doma, zvolila k tomu i odpovídající 'přirozenější' látky, tj. pranou bavlnu, ložní prádlo či džíny. I samotné siluety byly uvolněné a nebyl kladen důraz na vosí pas. Šaty byly inspirované kimonem a japonskými noragi bundami. Současná kreativní ředitelka se inspirovala i diorovským designem z roku 1957, kdy zakladatel Christian Dior vytvořil kolekci pro japonský trh. Ta byla velmi vzdálená od jeho ikonického 'New looku' - tedy širší ramena, úzký pas a široká sukně. Místo toho zvolil uvolněnější střihy, což inspirovalo i Marii Grazii Chiuri. 

V každé kolekci chci oslavit a podpořit řemeslné zpracování z celého světa,” řekla kreativní ředitelka. Tentokrát se inspirovala Indonésií a zvolila Ikat, tedy pestrobarevnou tkaninu s neostrými konturami ve vzorování. Samotné vzory vznikají tak, že se vybrané části osnovních nebo útkových nití před barvením přikryjí, aby do skrytých míst nemohla vniknout barva. „Tento druh řemesla je o lidskosti. Všechno vytvářejí ženy v domácnosti a v minulosti nebyly nijak oslavované, protože vše bylo vnímáno jako domácí práce. Já to ale vnímám jako umělecké dílo. Je to couture,” dodala Chiuri. 


Zdroj: Vogue.com


Zdroj: Vogue.com


Zdroj: Vogue.com


Zdroj: Vogue.com


Zdroj: Vogue.com


Zdroj: Vogue.com


Zdroj: Vogue.com


Zdroj: Vogue.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram