Noste polokošili jako elegán. Poradíme, jak na to!

Noste polokošili jako elegán. Poradíme, jak na to!

Alespoň jednu polokošili nebo chcete-li polo triko, najdeme v šatníku téměř každého muže. A zároveň z ní není většina mužů vůbec nadšená. Přitom se dá nosit s velkou elegancí a má zajímavou historii.

Polokošile jsou považovány za určitý dress code, který si svou oblibu jednoduše příliš nenese s sebou. A přesto si polokošile zaslouží trošku více lásky a náklonosti, než jí je doposud dávána. Pojďme si říct pár důvod proč, a jak je nosit.

Proč je nosit?

Jsou perfektním oděvem na mnoho příležitostí od těch méně formálních až po středně formální. Polokošili můžete vzít na letní rande, na zahradní grilování a rozhodně nic nezkazíte, když si ji vezmete ve chvíli, kdy si nejste úplně jisti tím, v jakém duchu je večerní událost míněna. Stejně vhodná je pro běžné každodenní nošení, jen je nezbytné vybírat z těch pohodlných a prodyšných, tedy 100% bavlněných, abyste se v ní nepotili. Polokošili seženete v mnoha provedeních a můžete je tak stylizovat k nespočtu událostí a navíc, pánové, polokošile vám prostě sluší!

Tmavě modré polo tričko 699 Kč  Světle šedé polo tričko 699 Kč  /  Bílé polo tričko 699 Kč

Stručná historie polokošile

Tu úplně první si nechal sám ušít sedminásobný vítěz Grand Slam René Lacoste, aby tenisovou módu posunul o kousek dál. Velký ohlas měla košile v rámci US Open v roce 1926, kdy Lacoste vyhrál turnaj ve stylovém outfitu. Lacoste, kterému bylo přezdíváno „Krokodýl“ následně na košili nažehlil, dnes již slavné logo krokodýla a v roce 1933 začal hráč tenisu, již co by důchodce, vyrábět módu pro masy lidí. „Tenisová košile“ se brzy chytla i u jiných druhů sportů, například u hráčů póla, později také u golfistů. Atleti dali tomuto výrobku již vlastní specifické požadavky, aby límeček neplácal sportovce do obličeje. Polokošile měla obratem obrovský úspěch. V 70. letech se objevil velký konkurent, designér Ralph Lauren, který se tohoto boomu také chytil a díky jejich boji o nadvládu, se polokošile staly ještě více populárními. V 90. letech 20. století se stala z polokošile určitá pracovní uniforma a začala ztrácet na své popularitě. Mohli jste ji vidět u zástupců zákaznických služeb či u číšníků. Dnes je někde na pomezí praktického a nutného oděvu, kdy můžete polokošili zahlídnout na prezidentovi USA, když hraje golf nebo také na rapovém magnátu v rámci hudebního vystoupení.

Vnímejte tkaninu, ze které je polokošile vyrobená

Na trhu najdete spoustu druhů polokošilí, od zcela přírodních materiálů až po ty syntetické, které jsou vyráběny zejména pro vysoké sportovní výkony. Hedvábné směsi jsou alternativou, ale nedoporučujeme je příliš nosit v horkých dnech, protože se okamžitě ukáže, kde se potíte, a navíc ztrácejí rychle svou přirozenou barvu. Směs polyesteru nebo bavlny prodlužuje košili životnost, ale jsou méně prodyšné, za to i cena je nižší. Vzhledem k tomu, že polokošile se nosí zejména v letních dnech, je na místě vybírat ze 100% bavlněných, které jsou prodyšné a pohodlné.

Polo tričko Tom Tailor 749 Kč  / Polo tričko Burton Menswear 649 Kč  /  Polo tričko Lindbergh 1 199 Kč

 

Dva druhy polokošilí

Textilie pique je pletena tkaným vzorem, jistě víte, co máme na mysli. Texturovaný povrch polokošile, která je těžší, a přesto udržuje dostatečnou prodyšnost a odolává pocení. Rukávy jsou často zakončeny žebrovaným páskem či manžetou. Tato polokošile je o něco více formálnější a profesionálnější.

V druhém případě jde o trikot, kdy jsou polokošile vyráběny ze stejného druhu látky jako klasická trička. Mají hladký a měkký povrch. Rukávy jsou zakončeny jednoduchým lemem. Lehčí váha materiálu je příjemnější, zato snadněji propustí pot. Uvolněný vzhled této polokošile dopřává možnost nosit je na běžnější příležitosti.

Guess Jeans polo tričko 849 Kč  /  Mango Man polo tričko Rea 499 Kč  /  Tommy Hilfiger polo tričko 1 999 Kč

 

Jak (ne)nosit polokošili?

Rozhodně blízko na těle. Jde o přiléhající módní kousek. Nemá být těsný, maximálně v okolí hrudníku a bicepsů, jinak má působit od pohledu volně, pohodlně.

Rozhodně pod polokošili nenoste tílko! Ona sama je určena jako základní a jediná vrstva přímo na tělo.

Límeček nechte ležet! Opravdu vždy! Maximálně když budete potřebovat ochránit krk před sluncem na pláži, tak ho zvedněte, jinak ne!

Vybírejte polokošile bez kapsy na hrudi. Vypadají dobře jen do doby, než se začnou různě kroutit a ohýbat. Nebo najděte polokošili, kde má kapsa své vlastní zapínání.

Nevyhýbejte se logu. Celkově se sice doporučuje velká loga přes celý hrudník nenosit, avšak k polokošili od samého začátku podpis dané značky prostě patří. Samozřejmě ale všeho s mírou, takže malé a vkusné logo, nikoliv velké a křiklavé.

Rozhodně nenoste polokošile s dlouhým rukávem. Nepůsobí to dobře.

Polo tričko Diesel 2 199 Kč Levi's polo tričko 1 399 Kč  / Tommy Jeans polo tričko 1 599 Kč

 

Když je zadní část polokošile delší než přední, znamená to, že musí být zastrčená v kalhotách!

Noste polokošile zejména v základních barvách modré, černé a bílé. Můžete si nakoupit pár barevnějších, a určitě nebudou špatnou volbou, ale berte je jako příležitostnější kousek pro mladé.

Počítejte s tím, že kvalitní polokošile něco stojí. Platíte za kvalitní a odolný kus oděvu, plus samozřejmě za značku.

Polokošile je univerzální, noste ji na pláž i na závody. Hodí se k dlouhým kalhotám i k šortkám.

Další variantou je i stylové pletené polo tričko. Tyto svetro-košile často mají kontrastní barvy na límci a ramenech. Nehodí se na každého a rozhodně k nim volte dlouhé kalhoty!

K polokošili vynosíte džíny i společenské kalhoty. Stejně jako tenisky i mokasíny. Pokud zvolíte formálnější variantu, vyberte ke kalhotám pěkný pásek a kožené mokasíny. Držte se pak jednobarevné polokošile nebo alespoň takové, která je bez různých vzorů.

Polokošili můžete vzít i pod sportovní bundu nebo pěknou džísku. Stejně dobře vypadá pod pánským sakem. Ale nezapomínejte, že původ celého tohoto módního střihu je ve sportu, proto vždy zapadne lépe ke sportovnějšímu vzhledu.

Medicine - Tričko Smart Adventure 369 Kč  /  Tom Tailor Denim - Polo tričko 439 Kč  /  Medicine - Polo tričko Cafe California 249 Kč

 

zoot.czanswear.cz

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram