Obrazy očima textilní výtvarnice Bohuslavy Hejlové

Obrazy očima textilní výtvarnice Bohuslavy Hejlové

Nedávno jsme se setkali s velmi zajímavou a kreativní osobností Bohuslavou Hejlovou, která nám poskytla rozhovor a přiblížila tak své dílo.

Nedávno jsme se setkali s velmi zajímavou a kreativní osobností. Bylo to prostřednictvím malé výstavy v kulturním sále na malebném náměstí města Trutnova.

Zdánlivě komorní a domáckou atmosféru, kterou zde utvářely klasické i netradiční výrobky patchworkového klubu, narušovaly velmi zajímavé, na zdi zavěšené obrazy. Zvědavost nám nedala, odejít  jen tak, beze jména autora.

Textilní výtvarnice Bohuslava Hejlová, jakožto autorka právě těchto zajímavých děl, nás později přijala a prozradila nejen začátky své tvorby, ale i něco málo o tom, jak časově a technologicky náročné dílo vzniká.

 
            Název díla: Slunečnice                              Název díla: Žába


                                         Název díla: Polární záře


                                         Název díla: Prosebnice

Rozhovor s Bohuslavou Hejlovou

Co dalo podnět vaší tvorbě a kde jste hledala inspiraci?

Ne nadarmo se říká, že člověk se v pozdějším věku začne věnovat věcem, které ho oslovují, ale v každodenním chaosu na ně nemá čas. V minulých letech textilní tvorba v mém životě nezastávala hlavní roli. Protože v prostředí, ve kterém jsem se pohybovala, byly jiné priority. Teprve poslední dobou mám možnost se jí plně věnovat, protože inspirace je všude kolem mě.

Jak vypadá příprava nutná pro vznik tak specifického uměleckého díla?

Na prvním místě je má představa, kterou chci zrealizovat. Na jejím základě začnu shánět materiál, tzn. velké množství různě barevných látek. Musím se přiznat, že někdy je to zapeklitý oříšek. Ne vždy barevná škála nabízených materiálů odpovídá mým potřebám. No a potom začíná mravenčí práce, při které stříhám a třídím jednotlivé dílky podle barev. Pak už jenom stačí „vyskládat“ čtverečky, aby odpovídaly mé představě, a je hotovo.

Když je tedy příprava tak náročná, kolik času obvykle do obrazu vložíte?

To záleží na tom, jak se mi podaří vystihnout návrh, abych při vlastní tvorbě „textilní interzie“ dělala minimum zásahů do původní předlohy. Samozřejmě záleží na rozměrech díla. Například obraz o rozměrech 50 x 60 cm mi zabere zhruba 14 dní.

Zabýváte se i zakázkami, nebo preferujete vlastní fantazii a iniciativu?

Je možno vytvořit dílo i na zakázku, ale hodně záleží na tom, jakou má zákazník představu. Neboť ne všechny motivy lze zpracovat touto technikou.

Do jakého interiéru jsou vaše díla určena?

Rozhodně do větších prostor moderního interiéru, protože teprve s přiměřeným odstupem vynikne motiv díla, hodně záleží i na osvětlení. Ani šero obrazu nevadí, ba naopak.

Byla jsem na výstavě patworku v Trutnově. Můžeme se tedy těšit na Vaší další případně vlastní instalaci?

Bylo by fajn mít samostatnou instalaci. Zatím prezentuji svá díla v rámci výstav Orlicko Krkonošského patchworkového klubu. Zatím si mohou zájemci prohlédnout moji tvorbu na mých internetových stránkách  www.obrazyvkostce.cz

 

Zdroj: Bohuslava Hejlová

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram