Odkud se vzala móda barevných ponožek a jak je nosit?

Odkud se vzala móda barevných ponožek a jak je nosit?

Vzorované barevné ponožky k obleku - říkáte si: "To je ta nová móda?!" Ale ano, je to móda! A nezačala teprve před nedávnem. Historie barevných ponožek sahá sto let zpátky.

Kde se vzaly barvy a vzory na ponožkách?

Vzorované ponožky rozhodně nejsou výmyslem jednadvacátého století. Jejich počátky sahají do dvacátých let minulého století, kdy začaly nahrazovat tmavé původně vlněné ponožky. Muži už tehdy experimentovali s barvami; zejména s modrou, hnědou a šedou. A přesně v tomto okamžiku přestaly ponožky sloužit jen k zahřátí nohou, ale začaly mužům pomáhat vyjadřovat svůj vlastní styl. Nosily se proužky, kostky i další vzory a zejména pro sportovní oblečení platilo, že čím výraznější, tím lepší. Muži začali ladit své ponožky i pro formální účely, byť k obleku, kravatě a košili zprvu volili spíše neutrální barevné kombinace. Naplno vyniknout pak daly ponožkám kotníkové boty–oxfordky, které se začaly šířit na konci 20. let.

Výraznější změnu nabídla válečná 40. léta. Ponožky se vyráběly z lépe dostupných materiálů včetně bavlny a nylonu. Zároveň se také objevily ponožky zkrácené pod kotníky. Různobarevné a vzorované páry se dokonce podílely na celkovém ponožkovém prodeji šedesáti procenty! Z toho si jasně uděláme obrázek, že hravé a jedinečné ponožky milovali už naši dědečkové.

Teď je tu však úplně nová generace mužů, která se k ponožkám svých dědů přiklonila velmi ráda, často aniž by to tušila. Z černých, šedých a bílých ponožek se postupně muži přesunuli k barevným kostkám, proužkům, kosočtvercům a dalším unikátním vzorům. Barevné ponožky oblékají nejen k džínům ale také k obleku a získávají si tím pozornost svého okolí. 

Jak barevné ponožky nosit k obleku?

Právě formální oblečení skýtá jedinečnou příležitost natáhnout zajímavé ponožky, ostatně klasické jednobarevné obleky jakoby si přímo říkaly o rozzáření barevnými a vzorovanými ponožkami. Je známo, že muži běžně ladí kravatu s košilí. K tomu však dnes směle přidávají také ponožky. Ať už tedy vyberou zářivě barevný či spíše maličko usedlejší pár, tak či tak se ponožky postarají o rozruch a stanou se více než adekvátním módním doplňkem. Pokud je přitom muž svým založením spíše rebel, prostě vezme ty nejkřiklavější a nejšílenější ponožky a oblékne je klidně k černému smokingu a bílé košili, tedy pokud to dresscode alespoň trochu umožňuje.

Kde koupit ty nejoriginálnější modely?

Z ponožek se stal fenomén. Díky tomu se na jejich výrobu začalo specializovat mnoho společností. Barevné ponožky lze samozřejmě pořídit v mnoha kamenných obchodech či e-shopech, nicméně asi tou úplně nejkouzelnější formou pořízení jsou ponožkové kluby. Ty fungují obvykle na tom principu, že po založení členství chodí členům klubu zpravidla jednou za měsíc zásilka s novými ponožkami.

Rozdíly mezi kluby jsou ponejvíce ve stylu, jakého se u svých ponožek drží. A pak také v tom, zda do zásilek vybírají z již existujících ponožek, nebo zda pro každý měsíc připravují unikátní nové ponožky. U takových klubů je pak zaručeno, že stejné ponožky jen tak někdo mít nebude, protože se jedná zpravidla o limitované edice.

V zahraničí a zejména v anglosaských zemích jsou ponožkové kluby velmi rozšířené (o takovém London Sock Club psali třeba i v prestižním Guardianu), v Česku se jako první ponožkový klub etabloval Klub Pánů z Ponožkovic, který své ponožky v Česku i plete. Ten posílá svým členům, mezi které patří již i řada známých osobností, každý měsíc jedinečný pár ponožek, a to přímo do poštovních schránek. Ponožky tedy není nutné nikde vyzvedávat. Jednotlivé ponožky z Ponožkovic můžete prohlédnout na jejich webu.

Dnes už správný gentleman ví, že ponožky není radno zanedbávat

Ponožky se opět dostaly do popředí pánské módy. Jednoduše řečeno, pokud se chcete perfektně a stylově oblékat, bez barevných ponožek to nepůjde. A snad úplně nejlepší na tom je pestrý výběr barev, odstínů, kombinací a vzorů. Co takhle Mondrianovy proslulé geometrické obrazce?

Vítejte v době, která patří ponožkám.

vintagedancer.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram