dnes je 03.10.2022 a svátek má Bohumil

Oslaďte si život (s) medem!

Přidat na Seznam.cz
Cukr nebo med? Jednoznačně med! 

Víte, jak takový med vzniká? Není to zase tak jednoduché, jak se zdá. Každý ví, že včely přinášejí do úlu nektar z květin. Pomocí nektaru rostliny lákají včely a tím si zajišťují opylení. Kromě nektaru je ovšem potřeba medovice, což je cukernatá látka, která se na rozdíl od nektaru nenachází v květech, ale na listech. Tvoří ji zejména mšice, které parazitují na rostlinách. Když už jsou potřebné suroviny tzv. „pod pokličkou“ v úlu, musí je včely zpracovat. Nutné je odpařit nadbytečnou vodu, které je v nektaru až 3x více než v medu. Poté musí pomocí enzymů přeměnit sacharózu na jednoduché cukry a přidat některé další enzymy. Tato surovina se ukládá v plástvích úlů zakonzervovaných voskem. Zde pak med dozrává do své známé podoby. Jen pro zajímavost, na 100 g medu je potřeba sesbírat pyl z jednoho milionu květů.

Kolik květů, tolik medů
Medy mají různé dělení. Existují medy lipové, slunečnicové, modřínové, jednoduše řečeno kolik je druhů rostlin, ze kterých je nektar a medovice, tolik může být i medů. Jsou to medy jednodruhové. Častější se ale setkáte se smíšenými medy. Ty se nejčastěji dělí na medovicové, neboli lesní medy a nektarové, čili květové medy. Květové medy mají světlou barvu a poměrně rychle krystalizují. Jsou snadno stravitelné díky vysokému obsahu glukózy a fruktózy. Rychlejší krystalizace je způsobena právě množstvím glukózy. Ne tedy nižší kvalitou medu, jak se mnozí „méně znalí“ domnívají. Lesní medy jsou tmavé, dlouho vydrží tekuté a mají výraznou chuť. Obsahují vyšší množství minerálních látek a stopových prvků.

Med je prostředkem pro vaše „železné“ zdraví
Med používá snad každý při nachlazení do čaje. Nicméně může být výborným prostředkem při léčbě různých neduhů. Obsahuje železo, které podporuje krvetvorbu, téměř všechny stopové minerály, kromě selenu. Hodí se při drobných popáleninách, posiluje imunitní systém a je zdrojem okamžité energie. Lžička medu večer je dobrý pomocník při nespavosti. Doporučuje se rozmíchat v teplém mléce nebo v heřmánkovém čaji.

Pozor na medy, které nejsou tak docela medy
Medy se často vyrábí také podomácků z různých květin, nejčastěji z pampelišky. Takové medy-nemedy připomínají med svou konzistencí, nikoli však obsahovými látkami. Takže jako pochoutka určitě poslouží, ale zdraví utužujte raději medem pravým.

Přesto však můžete vyzkoušet dva osvědčené recepty:

Bezinkový „med“
Potřebujete cca 40 vypraných květů černého bezu, pár lipových květů, 2 citrony, 1 kg cukru, 1 litr vody. Květy zbavíme zelených stonků, roztrháme na malé kousky, zalijeme vodou, přidáme na plátky nakrájené citrony. Vaříme 20 minut a vzniklou směs necháme 24 hodin vyluhovat, poté scedíme přes plátno. Přidáme 1 kg cukru a za častého míchání jednu a půl hodiny vaříme až do zhoustnutí. Plníme do skleniček, nesterilujeme. Zdravější pochoutku získáte, nahradíte-li řepný cukr cukrem hroznovým nebo ovocným.

Pampeliškový „med“
2 plné vrchovaté dlaně pampeliškových květu zalijeme litrem studené vody a pomalu přivedeme k varu. Necháme rychle převařit, hrnec stáhneme z plotny a vše necháme stát přes noc. Druhý den nalijeme vše do síta, necháme okapat a květy dobře promačkáme. Do šťávy zamícháme 1kg třtinového cukru (čím je tmavší, tím je aromatičtější) a přidáme půlku na plátky nakrájeného citronu. Hrnec dáme bez pokličky na mírný oheň, zachovají se tak vitamíny. Vaříme do dosažení medové konzistence, plníme do skleniček a nesterilujeme.

Co byste ještě měli o medu vědět
Med skladujte ve skleněných nádobách při teplotě kolem 15°C a v temnu, nikdy však v chladničce! Obsah cukru v medu je rovna pouze 75% sladkosti cukru, pocit sladkosti medu je však vyšší. K rozpuštění zkrystalizovaného medu nikdy nepoužívejte mikrovlnnou troubu. Doporučuje se vodní lázeň o teplotě 40 stupňů Celzia, což však znamená mít při pouštění medu velkou trpělivost. Určitě však nenechte vodní lázeň projít teplotou nad 80 stupňů a už vůbec ne varem.

 

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Přidat na Seznam.cz
VÝŽIVA A DIETY ZDRAVÍ MED

Související články

Matrix vlasová kosmetika

PROBUĎTE SVÉ VLASY K ŽIVOTU S MATRIX INSTACURE

Kdyby vlasy uměly mluvit, co by asi řekly? Pro všechny vlasy, které volají o pomoc, vytvořila značka Matrix speciální pečující vlasovou řadu Instacure.

Celý článek

Oční krém: nutná součást v péči o pleť

Oční krém by měl být nedílnou součástí pleťové rutiny. Pokud jste už někdy slyšeli, že ho lze jednoduše nahradit denním krémem nebo je to prostě jen zbytečnost a vyhozené peníze, dokážeme vám pravý opak.

Celý článek

4 domácí pleťové masky pro regeneraci pleti v zimě

Výkyvy teplot, suchá pleť a popraskané rty. Zimní období doslova volá po kvalitní péči o pleť. Nezapomeňte se o svou pleť dobře starat i v chladných dnech. Jaké pleťové masky můžete vytvořit doma z jednoduchých surovin?

Celý článek

Tech neck: fenomén dnešní doby aneb jak na bolavá záda?

Bolesti zad a krční páteře nejsou v dnešní době bohužel žádnou výjimkou ani u náctiletých, ale ruku na srdce, jak moc tomu sami jdeme naproti. Bolesti krku způsobené nekonečným zíráním do tabletů a telefonů dostaly příznačný název "tech neck" nebo "texting neck".

Celý článek

Detox pro tělo a duši? Víme jak na to! 

Pokud se dlouhodobě cítíte unavení, bez energie, kila navíc jdou plíživě nahoru, je zřejmě nejvyšší čas vyzkoušet konečně něco nové a efektivní.

Celý článek

5 tipů na letní pedikúru

Lehký krok a krásná chodidla, tak i o tom je pedikúra. Jak připravit naše nohy na letní obuv, abychom se cítily sebevědomě? Jak pravidelně pečovat o chodidla a jaké barvy jsou letos trendy?

Celý článek

Čistý vzduch pro váš domov v jedinečném designovém provedení

Česká značka Sense se věnuje nejen technologickým inovacím, ale také designu svých produktů. Láska k funkčnímu designu je patrná v každém detailu.

Celý článek

Nové fitness hodinky HONOR Watch ES – soukromý trenér na vašem zápěstí

S druhou vlnou epidemie koronaviru jsou i návštěvy fitness center pasé. Čím dál tím větší riziko nákazy, by nás mělo motivovat k pohybu venku, v přírodě, a to i přes nevlídné podzimní počasí.

Celý článek