OTEVŘENÝ ROZHOVOR S ČESKÝM MODELEM - JIŘÍ ZIMOVČÁK

OTEVŘENÝ ROZHOVOR S ČESKÝM MODELEM - JIŘÍ ZIMOVČÁK

Jiří Zimovčák (27) je úspěšný český model, který má za sebou mnoho zkušeností z modelingového světa a rozhodně se nebojí o nich mluvit. Je třeba říct, že některé z nich nebyly zrovna ideální, ale přesto se charismatický Jiří nezastavil a pokračoval vstříc svým snům.

Máš za sebou mnoho úspěchů, ale já bych se nejdříve rád vrátil na úplný začátek. Byla kariéra modela vždy tvým cílem, nebo malý Jirka snil o úplně jiné profesi? 

Stát se primárně modelem nikdy nebyl můj sen. V dětství se moje vysněná povolání měnila od popeláře až po zvěrolékaře.

Jak ses k modelingu dostal a jak dlouho se mu věnuješ?  

K modelingu jsem se dostal přes jednoho kamaráda, který mi řekl, abych to zkusil. Nafotili jsme spolu fotky, které jsem odeslal do agentur. Momentálně se modelingu věnuji s přestávkami asi 5 let.

Říká se, že začátky jsou těžké, ale musí se vytrvat. Jaké byly tvé první zkušenosti, co se agentur, smluv, focení a přehlídek týče?

Moje první zkušenost byla značně negativní. Bylo mi asi kolem dvaceti a podepsal jsem smlouvu s jednou nejmenovanou brněnskou agenturou. Agentura mi hodně naslibovala, ale bohužel zůstalo jen u slov. Asi po půl roce, co se absolutně nic nedělo, jsem se rozhodl agenturu opustit. Musel jsem se však vyplatit z nevýhodné smlouvy, protože jinak mi nebylo umožněné odejít. To byla moje první zkušenost s agenturou a upřímně mě to odradilo od dalších pokusů. To mi vydrželo asi půl roku, pak jsem se vydal do Prahy a podepsal smlouvu novou. Tímto bych rád apeloval na všechny, kteří něco podepisují, aby se důsledně zajímali o podmínky ohledně ukončení spolupráce. Co se týče focení, s tím jsem nikdy neměl problémy. Focení mě vždycky bavilo a víceméně si ho pokaždé užívám. Přehlídkám předchází nekonečné čekání, přípravy a zkoušky. Celé to zabere hodně času, kdežto na focení dojdu, odfotím si, co mám a odcházím domů.

Jak tvou kariéru modela vnímají rodina a přátelé? 

Všichni to vnímají většinou pozitivně. Jsou rádi, že můžu cestovat, poznávat jiné země, zdokonalovat se v angličtině apod. Samozřejmě, že mě rodina a kamarádi při delších cestách chybí, ale díky internetu se to dá přežít.

Jaká jsou pozitiva a negativa modelingu?

Mezi největší pozitiva určitě patří cestování. Můžete se totiž podívat na místa, kam byste se za normálních okolností nepodívali. Mezi negativa patří odloučení od rodiny a přátel. Dále také stupňující se nároky ze strany agentury apod.

Už jsi procestoval velkou část světa, a proto mě zajímá, kde všude jsi byl, ale také, kde se ti líbilo nejvíce a kde naopak nejméně? 

Momentálně jsem v Mexiku a je to celkem fajn. Určitě to patří k těm lepším destinacím, kde jsem do teď byl. Vůbec mi nesedlo Thajsko. Měl jsem problémy jak s tamější agenturou, tak i s mojí mateřskou agenturou. Díky bohu už ani s jednou nespolupracuji.

Čím se liší modeling zde v Česku od práce modela v zahraniční? Jaký máš názor na českou scénu? 

Myslím si, že modeling jako takový u nás v ČR prakticky neexistuje. Tím vůbec nechci říct, že my jako ČR nemáme co nabídnout. Naopak. Je tu spousta mladých talentovaných návrhářů, modelů i modelek. Problém je ve velikosti trhu. Jsme totiž poměrně malá země. Točí se tady prakticky jen reklamy a čas od času se objeví nějaké menší focení a to je vše.

Co považuješ za svůj největší úspěch? 

Že jsem se z toho všeho ještě nezbláznil (smích).

Není tajemstvím, že modelové, ale i modelky se o sebe a svůj vzhled musí kvalitně starat. Kolik času věnuješ péči o své tělo? Prozradíš nějaké tipy? 

To je dobrá otázka (smích). Snažím se cvičit jak doma, tak i v posilovně. Dále je velmi důležité stravovat se zdravě a pravidelně, což je hlavně na cestách velký problém a to mě celkem mrzí. Doma si tyhle věci umím ohlídat. Na cestách je to horší, protože mám jiný režim a stravovací návyky.

Jsi snílek? Pokud ano, jaké máš životní, ale i profesní sny a cíle? 

Můj profesní sen byl nafotit titulku. To se mi sice podařilo už dvakrát, ale nebylo to ono, takže můj sen je nafotit pořádnou titulku, na které by bylo poznat, že jsem to já (smích).

Co pro tebe znamená móda? Sleduješ trendy? 

Trendy sleduji spíše okrajově. Nejraději mám streetstyle a nakupuji na queens. 

Je nějaká konkrétní značka či osobnost, s níž by sis přál spolupracovat?

Upřímně nemám žádnou vysněnou značku. Samozřejmě, že bych mohl jmenovat několik oblíbených značek, ale stojím nohama na zemi.

Na závěr rozhovoru čtenářům pověz, kde tě mohou sledovat a získat tak aktuální informace? 

Nejvíc jsem aktivní na Instagramu (jiri_zimovcak). Tam kromě fotek uveřejňuji také instastories, které mě v poslední době hodně baví

Za redakci MODA.cz děkuji za rozhovor a přeji jeden úspěch za druhým.                          

                                                                                                                                                             jirizimovcak.com

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram