Pět zajímavostí o čajích, o kterých možná ani nevíte

Pět zajímavostí o čajích, o kterých možná ani nevíte

Čaj je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na světě. Víte, že čaj je dobrý i jako hnojivo pro kytky? Zkusili jste už čaj s mlékem? Nejste první, ale to ani Angličané...

Různé kultury ho vnímají jako nápoj přátelství nebo léčebný prostředek. Co ale možná o čajích nevíte? Sepsali jsme pro vás několik zajímavostí, které vám možná unikly. 

1. Čajové sáčky

Čajové sáčky, nebo jak my říkáme „pytlíčky“, se začaly vyrábět až v roce 1903. Do té doby existovaly pouze sypané čaje. První sáčky byly ručně ušité z hedvábí, bohužel dnes se používá levnější varianta papírových či nylonových vláken. Vědci upozorňují, že se během výluhu uvolňují do čaje mikroplasty.

2. Čaj místo hnojiva

Zapomeňte na drahé chemické hnojivo a raději kolem květiny nasypte čajovou drť nebo čajové lístky. Dodá rostlině důležité živiny a urychluje její růst. Sáhněte po zeleném čaji, ten bývá pro tyto pokusy nejlepší.

3. Čaj o páté

Každý člověk asi zná pojem „čaj o páté“, který je spojován s Anglií. Ale jen málokdo ví, že tento zvyk vznikl ve Francii a Angličané ho jen převzali. Mimo jiné se ve Velké Británii pije čaj s mlékem, který se tam naléval pouze z důvodu ochlazení horkého porcelánu, nikoliv za účelem zlepšení chutě. Tento zvyk však přetrval dodnes.

4. Denní spotřeba čaje

Dokážete odhadnout kolik šálků se denně vypije na celém světě? Odhaduje se, že to může být kolem 3–4 miliard šálků za den. Na prvních místech je černý a zelený čaj. Mezi hlavní konzumenty patří Amerika, Afrika, Rusko, Indie, Japonsko a Asie.

5. Obsah kofeinu

Většina čajů obsahuje o trochu větší podíl kofeinu, než je v kávě. Šálek čaje nám tak postupně uvolňuje kofein do těla a tím získáváme více energie než ze samotného šálku kávy. Tam je nástup okamžitý, ale krátký. Vysoká konzumace kofeinu může být nebezpečná. Ale to víme, že?

Zdroj foto: Pexels.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram