dnes je 15.12.2019 a svátek má Radana

Pět zajímavostí o čajích, o kterých možná ani nevíte

Přidat na Seznam.cz
Čaj je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na světě. Víte, že čaj je dobrý i jako hnojivo pro kytky? Zkusili jste už čaj s mlékem? Nejste první, ale to ani Angličané...

Různé kultury ho vnímají jako nápoj přátelství nebo léčebný prostředek. Co ale možná o čajích nevíte? Sepsali jsme pro vás několik zajímavostí, které vám možná unikly. 

1. Čajové sáčky

Čajové sáčky, nebo jak my říkáme „pytlíčky“, se začaly vyrábět až v roce 1903. Do té doby existovaly pouze sypané čaje. První sáčky byly ručně ušité z hedvábí, bohužel dnes se používá levnější varianta papírových či nylonových vláken. Vědci upozorňují, že se během výluhu uvolňují do čaje mikroplasty.

2. Čaj místo hnojiva

Zapomeňte na drahé chemické hnojivo a raději kolem květiny nasypte čajovou drť nebo čajové lístky. Dodá rostlině důležité živiny a urychluje její růst. Sáhněte po zeleném čaji, ten bývá pro tyto pokusy nejlepší.

3. Čaj o páté

Každý člověk asi zná pojem „čaj o páté“, který je spojován s Anglií. Ale jen málokdo ví, že tento zvyk vznikl ve Francii a Angličané ho jen převzali. Mimo jiné se ve Velké Británii pije čaj s mlékem, který se tam naléval pouze z důvodu ochlazení horkého porcelánu, nikoliv za účelem zlepšení chutě. Tento zvyk však přetrval dodnes.

4. Denní spotřeba čaje

Dokážete odhadnout kolik šálků se denně vypije na celém světě? Odhaduje se, že to může být kolem 3–4 miliard šálků za den. Na prvních místech je černý a zelený čaj. Mezi hlavní konzumenty patří Amerika, Afrika, Rusko, Indie, Japonsko a Asie.

5. Obsah kofeinu

Většina čajů obsahuje o trochu větší podíl kofeinu, než je v kávě. Šálek čaje nám tak postupně uvolňuje kofein do těla a tím získáváme více energie než ze samotného šálku kávy. Tam je nástup okamžitý, ale krátký. Vysoká konzumace kofeinu může být nebezpečná. Ale to víme, že?

Zdroj foto: Pexels.com

Přidat na Seznam.cz
ZAJÍMAVOST TIPY REDAKCE ČAJ HISTORIE ČAJE KOFEIN MÓDA V KUCHYNI

Související články

Jak si ženy komplikují líčení aneb nejčastější faux pas make-up

S make-upem by se mělo šetřit a dodržovat určité hranice. Existují konkrétní rady a tipy, které fungují na každou ženu. Jaké jsou nejhorší make-upy? A co by ženy měly vědět?

Celý článek
Kavárny v Praze

Praha: město bister a kaváren. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší pro víkendový brunch

Alespoň o víkendu se zastavte a vychutnejte si královskou snídani ve více než příjemném interiéru. Vybrali jsme pro vás 5 nejlepších míst, kam stojí za to zajít na víkendový brunch.

Celý článek

Nechce se vám z postele? Jak si udělat příjemné vstávání v chladných ránech

Zazvoní budík a vy musíte vstávat. Nechce se vám z postele v tak nekřesťanskou dobu? Zkuste změnit své myšlení a začněte s ranními rituály, které udělají váš den krásnější.

Celý článek

Navoňte se jako správná Francouzka aneb jak vonět celý den

Každá žena chce krásně vonět, ale výběrem toho vhodného parfému to nekončí. Důležité je především to, jak parfém správně aplikovat, aby vám co nejdéle vydržel. Pojďte se s námi podívat na tipy redakce.

Celý článek

Podzimní deprese? Jak si zlepšit náladu

Podzim je pro mnohé pouze pochmurné období bez slunce a radosti. Jak se na podzim dívat jinýma očima, a vlastně si ho i užít? Chcete zabránit podzimnímu splínu a depresím?

Celý článek

Podzimní čaje, které pohladí na duši i na jazyku

Chladné období s sebou přináší pití teplých nápojů. Popularita čajů neustále narůstá a je brán jako kulturní zvyk. Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě. Jak to vidíte vy? Kopete za tým kafaři nebo milovníci čajů?

Celý článek
Recepty s dýní

3 podzimní recepty aneb V hlavní roli dýně

Podzim se nám ukazuje v plné síle. O víkendech jsme si užívali venku krásného počasí, ale s příchodem ranní jinovatky se choulíme raději v rodinném krbu domova. Zpestřete si sychravé období lahodným jídlem, které vás zahřeje. V hlavní roli dýně!

Celý článek
Móda v kuchyni

Bábovka: Tradičně netradiční moučník

Bábovka. Rychlý sladký moučník, který provoní o víkendu kuchyni hned několika domácnostem. Toto sladké pečivo je oblíbené nejen díky snadné přípravě, ale také vzhledem k mnoha variantám zpracování. Největší oblibě se však těší mramorová bábovka. Dvoubarevnost baví i nás, ale s ozvláštněným přídavkem. S cuketou!

Celý článek