Poslat české děti do škol s jednotnou uniformou? Ano, nebo ne?

Poslat české děti do škol s jednotnou uniformou? Ano, nebo ne?

Nejen ve Velké Británii docházejí děti a dospívající každý den na výuku ve školní uniformě. Proč uniformy nemáme i v Česku a měli bychom je zavést?

Školní uniformy zastupují jedno z ožehavých témat, které se čas od času dostane na světlo politické scény a začne se probírat. Dlouhé debaty ale většinou k žádnému závěru nespějí, prostě se nad tématikou uniforem zase mlčí. Jednotné oblečení pro školáky a studenty středních škol má zavedeno několik států včetně obligátní Velké Británie. Nosit se ale mohou třeba i ve Španělsku, kde o tom rozhodují rady rodičů jednotlivých škol. Mezi často skloňované benefity jejich nošení patří vymýcení socio-ekonomických rozdílů jednotlivých dětí a nemožnost vzájemného souzení podle značky nebo kvality oblečení. Na opačné straně spektra jejich odpůrci zmiňují nemožnost sebevyjádření, které nám móda poskytuje a v dnešní době se jedná dost možná o to nejvýraznější vyjádření sebe sama, kterého se všichni automaticky účastníme.

JENŽE...

Košile, sako a kalhoty nebo sukně přeci nezastíní iPhony, nejnovější tenisky a v případě slečen luxusní kabelky. Školní uniformy v dnešní době nedokážou spolehlivě smazat veškeré sociální nerovnosti. Podle mobilu, které dítě drží v ruce, okamžitě poznáte, co si jeho rodiče mohou dovolit.

Kdo tvrdí, že v České republice školní uniformy neexistují, mýlí se. V roce 2011 je zavedla první soukromá škola, a postupem času ji následovalo několik dalších včetně státní základní školy v Praze 7. V Česku dnes uniformy pro studenty značí opak toho, co je na nich považováno za největší benefit - tedy sjednocení. Z velké části byly zavedeny v privátních soukromých školách, na které se dostanou jen velmi chytří studenti a se značnou finanční podporou rodičů pololetí co pololetí, po celé studium. Označují tím pádem elitu mladé generace, a když potkáte na ulici dospívajícího v uniformě, můžete si být jisti, že rodiče mají dobré postavení, dost peněz a jejich dítě je inteligentní. Protože neplatí, že stačí platit. Soukromé školy kladou na své studenty vysoké nároky. 

Takže jak? 

Mají uniformy v České republice smysl? HLASUJTE POD ČLÁNKEM V ANKETĚ!

bryantarchway.com ; thebalance.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram