Potkávají vás nevolnosti po sportu? Máme 5 tipů, jak na ně!

Potkávají vás nevolnosti po sportu? Máme 5 tipů, jak na ně!

Rádi sportujete? Přesto vás trápí nevolnosti a necítíte se po pohybu dobře? Zkuste si přečíst našich 5 základních tipů, jak bolest zažehnat! 

 

Určitě to znáte také... Pokud chodíte do posilovny, běháte, plavete nebo vykonáváte jinou náročnou aktivitu, stává se, že když skončíte, necítíte se zrovna nejlépe. A není to o příjemném vyčerpání, nýbrž o nepříjemné nevolnosti, kterou snad nikdo z nás neprožívá rád. A co hůř- některé od sportu i odradí! 

1) Nezastavujte! Vaše tělo je rozehřáté, tak rychle nesnižujte tepovou frekvenci. Často se nepříjemná nevolnost dostavuje po běhu. Doběhnete a hned si sedáte, vydýcháváte. Místo sezení se raději procházejte a prodýchávejte. Bolesti a křeče v břiše, náhlé pocity na zvracení a jiné nepříjemnosti by se Vám měly konečně vyhnout!

2) Opatrně s pitím - není nejlepší do sebe hned obrátit skleničku vody. Pijte rozvážně. Raději se dostatečně hydratujte před výkonem, po něm tekutiny doplňujte pomalu, až když se zklidní dech a cítíte úlevu. 

3) Pozor na obepnuté oblečení! Nejeden sportovec už musel vyměnit elasťáky za ty o číslo větší. Pokud nosíte potítka nebo sportovní kalhoty s hodně pevnou gumou, zkuste je jednou vyměnit za ty volnější. Oblečení na sport by mělo být upnuté, ale nesmí Vás omezovat! Příliš tuhá guma totiž může způsobit špatné prokrvení organismu a nevolnost je na světě.

4) Na křeče jedině magnesium- pokud trpíte svalovými křečemi, určitě se snažte zařadit do své stravy více potravin bohatých na hořčík ( banány, luštěniny, ořechy). Nejsnadnější je ale vypít denně sklenici vody s rozpustnou tabletou.

5) Protažení & masáž. Ještě než se vám naprosto uklidní zvýšená tepová frekvence, protáhněte se. Po sportu je ideální statický streching, který by měl trvat alepsoň 10 minut. Nejvíce namáhané svaly si můžete promasírovat, větší efekt bude mít masáž s použitím jedné ze sportovních emulzí, které bez problému seženete. (Některé jsou proti bolesti, jiné proti únavě, atd.)

A především vždy zohledňujte svůj zdravotní stav. Nezapomeňte, že velkou roli hraje hladina krevního tlaku!

Zdroj obrázků: google.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram