Prada se omluvila za nekorektní vzhled černé opičky a stahuje ji z kolekce i prodeje

Prada se omluvila za nekorektní vzhled černé opičky a stahuje ji z kolekce i prodeje

Italská značka Prada se omluvila za rasistickou klíčenku ve formě černé opičky z kolekce Pradamalia. Stahuje ji též z prodeje.

Módní průmysl tak má za sebou další skandál v oblasti nekorektní prezentace módních značek.

Velké rty a tmavá pleť

Je až podivuhodné, jaký skandál může vytvořit malá ozdůbka pod značkou světového rozměru, jako je Prada. Postavička, která tento poprask způsobila, měla připomínat hnědou opici s obrovskými červenými rty. Opice nesla dokonce jméno – Otto Toto a byla součástí kolekce Pradamalia, kterou Prada právě uvádí. Ihned po spuštění prodeje však tato ozdůbka vzbudila emoce, které kumulovaly a šířily se na sociální síti. Kritici této postavičky totiž spatřují rasistické výjevy právě v podobě opice – tmavá pleť a velké rty.

Eskalace díky sociálním sítím

Asi největší ohlas sklidil facebookový příspěvek americké právničky Chinye Ezie, která minulý čtvrtek napsala na svůj facebookový profil: „Dnes, po svém návratu do New Yorku po velmi emotivní návštěvě Národního muzea afroamerické historie a kultury ve Smithsonu včetně výstavy o rasismu ve Spojených státech, jsem procházela kolem jednoho z obchodů značky Prada, kde jsem byla konfrontována se stejně rasistickým a ponižujícím výjevem.“ K příspěvku na Twitteru potom dodala i hashtagy #StopBlackface, #BoycottPrada a #EndRacismNow, které se následně staly nástrojem kritiky značky. Podle amerického média The Independent právnička dokonce přímo kontaktovala společnost, kde jí bylo jedním ze zaměstnanců řečeno, že si na kolekci stěžoval jeden ze zaměstnanců společnosti, kterého postavička urážela a společnost Prada ho údajně nechala propustit.

Nechtěli jsme nikoho urazit

Skandál se tak stal mediálně neudržitelným. Lidé na Twitteru dokonce vyzývali k hromadnému bojkotu produktů Prada. Hned druhý den po twitterové vlně naštvaných komentářů a retweetů na účet společnosti zveřejnila Prada na svém twitterovém profilu toto vyjádření: „Společnost Prada je znechucena rasistickým zobrazením. Kolekce Pradamalia je zkomponována z imaginárních učarujících elementů z návrhů značky Prada. Jsou to imaginární postavy, které nemají zosobňovat reálný svět a už vůbec ne rasismus. Společnost Prada nechtěla nikoho urazit a odsuzujeme všechny formy rasismu a rasistické zobrazování. V tomto zájmu proto stahujeme z oběhu tyto postavičky.“

Fashionista; The Independet, Twitter

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram