Přinášíme vám rozhovor s designérkou Zuzanou Beránkovou

Přinášíme vám rozhovor s designérkou Zuzanou Beránkovou

Navštívili jsme ateliér módní značky Béliere, kde pod rukama designérky a majitelky Zuzany Beránkové vznikají originální, nadčasové, snadno kombinovatelné kožené kabelky a doplňky.

Autorská výroba kabelek nemá na domácí módní scéně příliš velké zastoupení. Nyní vám ale představíme mladou designérku, pro níž je tvorba a navrhování z kůže srdeční záležitostíZuzanu Beránkovou, designérku, která vytváří nadčasové, snadno kombinovatelné kožené kabelky a doplňky pod značkou Béliere.

Zuzana Beránková exkluzivně pro Móda.cz

Co vás vedlo právě k návrhářství kabelek a jaké byly Vaše začátky?

Moje úplně první ušitá věc byla někdy v deseti letech z máminých starých plesových šatů právě kabelka. K šití mě to táhlo od malička. Možná to mám v genech, babička byla švadlena a praděda švec. Studovala jsem střední školu oděvního návrhářství, doplňky mě ale vždycky bavily víc. Na chvilku jsem si pak během dalších studií odběhla k designu skla a šperku, což mi rozšířilo pohled na věc. V té době jsem si ale také koupila první kůži a zkusila ušít první koženou kabelku. Letos už to bude 9 let, co se tomu věnuji.

Jak dlouho asi tak trvá výroba jedné kabelky?

Záleží na složitosti, z kolika dílů se skládá, jak má složitou podšívku a kolik detailů. Já krom šití na stroji dělám všechno ručně - krájím kůže, lepím, tvaruji.

Když už mám vyzkoušený střih nebo stejný typ vyrábím poněkolikáté, tak jedna velká kabelka zabere kolem 15 hodin čisté práce. Z toho jsou ale třeba jen 3 hodiny šití na stroji, víc času zabere příprava a vše okolo. A když nějakou kabelku vymýšlím? Tak to klidně týden.

 
                                        Výroba kabelek značky Béliere
 

Na základě jakého kritéria volíte použité materiály?

Vybírám podle kvality, struktury a barvy kůže. Něco dovážím z Itálie, něco je z české koželužny na jižní Moravě. Odtud, musím říci, beru nejradši. Snažím se podporovat českou výrobu a v Jablůnce vyrábějí skutečně nádherné kůže. Na vnější část kabelek používám hovězinu, která je pevná, silná a je na ní krásně vidět přirozená kresba.

S kováním je to tu horší, v devadesátých letech postupně zanikaly fabriky a jejich strojové vybavení šlo často do kontejnerů. A když se ještě někde vyrábí, tak většinou na vývoz a menší množství nelze odebírat. Ráda objíždím veletrhy, kde se dají objevit neskutečné vychytávky.

Kde berete inspiraci?

Ta přichází většinou zevnitř. Když jsem dělala diplomku ze skla, měla jsem třeba období šestiúhelníků, což se pak projevilo i u kabelek. Často se mi stane, že někde něco periferně zahlédnu a vyvolá to ve mně dojem nějakého tvaru, který mě zaujme. Někdy mě inspiruje třeba zajímavé kování, nebo si naopak hraji s materiálem a ono to na mě najednou vykoukne.

 

Vaše kabelky jsou co kus to originál, nebo jednotlivé modely opakujete?

Poslední 3 roky směřuji tak, že mám vyvzorováno několik typů nebo celých kolekcí, a ty vyrábím v různých barevných kombinacích. Pro zákazníky mám na výběr ze 17 stálých barev kůží a několika barev podšívek, které se dají mezi sebou skvěle kombinovat. Tím se také dostávám na poměrně příznivou konečnou cenu. Když vymýšlím kabelku vyloženě na zakázku a šiju jí jen jedinkrát, tak je dvojnásob až trojnásob drahá.

Čemu se v současné době věnujete?

Momentálně se chystám na prodejní výstavu Grace’n’Glamour, která se koná na konci listopadu, takže doplňuji kabelky, co mi ještě chybí v showroomu a vymýšlím jednu soutěžní specialitku na krásné téma.

Chtěla byste spolupracovat s některým z našich či zahraničních návrhářů?

Ráda spolupracuji se svou kamarádkou, návrhářkou Monikou Novákovou. Máme podobný způsob uvažování a pohled na věc, vznikají pak supr kolekce a vždycky si tvorbu vychutnáme, baví nás to.

Co nového připravujete, chystáte? Na co se můžeme těšit?

To zatím neprozradím, nechte se překvapit (úsměv).

Přesto nám v showroomu značky BéliereZuzana představila své dosavadní kolekce kabelek LOVE, INTHECITY a psaníčka FLASH LETTERS doplněné o vychytané prostorné peněženky, pouzdra na sluneční brýle, pouzdra na mobily, pásky, podložky pod myši a další kožené produkty.

Výrazné linie a osobité tvary kolekce LOVE zaujmou na první pohled. “Kolekce LOVE, která je inspirovaná tvary podprsenek, mě hodně bavila. Kolekce je složená z pěti modelů, z nichž ta největší je už korzetová,”  říká o své poslední kolekci designérka.

Chytře řešená psaníčka FLASH LETTERS poutají pozornost svými detaily, tvarem i japonským kováním s charakteristickým zapínáním. Protipólem kabelek do ruky jsou ty velké ideální do města, kabelky z kolekce INTHECITY.

 

 

Modely mají víc variant - zapínání na zip nebo druk, odepínací kombinovatelná ucha a vždy s praktickými kapsičkami uvnitř, což uspokojí i ty nejnáročnější z vás. 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram