Přinášíme vám rozhovor s Jolanou Haismanovou, pořadatelkou akce Fashion For Fokus

Přinášíme vám rozhovor s Jolanou Haismanovou, pořadatelkou akce Fashion For Fokus

V pondělí 1.4. se koná ojedinělá akce Fashion For Fokus, která ukazuje, že móda a harmonie duše mají mnoho společného. Na podrobnosti jsme se zeptali jedné z organizátorek Jolany Haismanové

Co bylo podnětem pro vznik Fashion for Fokus a jak dlouho trvaly přípravy?
Hlavním podnětem asi bylo, že si z Fokusu Praha chtěli vyzkoušet organizaci větší kulturní akce na pomoc psychicky postiženým. Já osobně jsem se k projektu dostala díky Katce Hlatké a jelikož sháněli někoho, kdo jim pomůže s produkcí a celkovým konceptem přehlídky. Počáteční přípravy trvaly zhruba od listopadu. Ale v lednu jsme se do toho pořádně obuli a nepřemýšlíme nad ničím jiným než nad přehlídkou.

Akci pořádáte ve spolupráci s neziskovou organizací Fokus Praha, můžete nám o ní prozradit něco víc?
Fokus Praha je nestátní nezisková organizace se skoro pětadvacetiletou tradicí. Fokus sdružuje psychoterapeuty, socioterapeuty, psychology ale i dobrovolníky a poskytuje komplexní komunitní péči o duševně nemocné lidi. Pracovníci přistupují k duševně nemocným neústavně, s ohledem na jejich osobnost a snaží se je lépe vybavit do praktického života.

Jedná se o první ročník této charitativní módní přehlídky?
Ano, jedná se o první ročník a vůbec o první módní akci, kterou Fokus Praha pořádá.

Souvisí podle vás móda s duševním zdravím?
Myslím, že ve způsobu pohledu na módu a duševní zdraví se dají najít podobnosti. Minimálně se tyto dvě oblasti dají propojit.
Podíváme-li se na designéry, kteří přicházejí s nevšedními modely a inovátorskými nápady, zjistíme, že jsou svým způsobem odděleni od společnosti. Lidé je nejdříve musí objevit a zjistit, proč je dobré nosit unikátní věci, proč se odlišovat. Většina lidí raději zajde do konfekčních obchodů, protože je to jednodušší a „odzkoušené“. Vědí, že nebudou vyčnívat, což je dle mého názoru, velmi důležitý aspekt, zvláště pro Čechy. Zapadnout, nevybočovat. A velmi podobně je to i s pohledem na duševně nemocné. Jsou jiní. Myslí a vyjadřují se jinak než běžná populace. A my bychom se měli jen snažit najít jejich kvality a pochopit, proč není špatné být odlišný.

Které módní návrháře na přehlídce uvidíme?
Na módní přehlídce uvidíme kolekce čtyř mladých českých designérek. První z nich je Jana Mikešová, jejíž model je na titulní fotce našich internetových stránek i jiných propagačních materiálů. Nejčastěji tvoří z vlněných materiálů a její modely jsou úžasně měkké. Další návrhářkou je Linda Zabilková, kterou jsem oslovila, aniž bych věděla, že jsou s Janou dobré kamarádky. Obě studují na VŠUP. Modely Lindy Zabilkové jsou charakteristické svou sošností a elegancí. Třetí designérka, také studentka VŠUP, je Vendula Niklová. Vendula nás zaujala nevšedními střihy a prací s geometrickými tvary, které úžasně dokreslují ženskou siluetu. A poslední návrhářkou  je Tereza Vu, absolventka magisterského studia na známé London College of Fashion. Tereza Vu předvede kolekci nádherně éterického spodního prádla.

     

Na co dalšího se můžou návštěvníci těšit?
Návštěvníci se mohou těšit na video-projekce, které doplní každý přehlídkový blok. Přímo pro naši přehlídku je vytvořila Tereza Voříšková, studentka Fakulty umění a designu UJEP. Dále si poslechnou zajímavou elektronickou hudbu doprovázející módní kolekce. Hudební doprovod má na starosti Ondřej Mikula alias DJ Aid Kid. Pro diváky bude také připraveno občerstvení v předsálí.

Je Fashion for Fokus přístupná i veřejnosti?
Naše přehlídka je hlavně pro veřejnost. Stačí jen přispět darem na našich internetových stránkách fashionforfokus.cz, kde vám obratem přijde e-mail s potvrzením účasti.

Plánujete akci zopakovat i příští rok?
Moc rádi bychom z našeho projektu udělali tradici, protože nás příprava baví a víme, že pomáháme dobré věci.

Zdroj: Jolana Haismanová a moda.cz
 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram