Projekt komunitního skleníku pro pěstování ovoce a zeleniny nedaleko Paříže

Projekt komunitního skleníku pro pěstování ovoce a zeleniny nedaleko Paříže

Otázka konzumování vlastní zeleniny a ovoce začíná být více než palčivá. Zejména pak ve velkých městech. Nedaleko Paříže proto plánují velký skleník.

Francouzské město Romainville možná již brzy spatří komunitní skleník o velikosti 2 000 m². S projektem přišlo studio ABF Lab, kterému záleží na tom, aby mohli lidé i uprostřed větších měst pěstovat vlastní potraviny.

Přirozené podmínky spojené s dostatečným sluncem a kvalitní zeminou mohou přinést to, co lidé postrádají. Kvalitní zeleniny a ovoce je totiž nedostatek snad všude. Dovážené ovoce se sklízí brzy, chemicky ošetřuje, aby po cestě dozrálo a také vydrželo, a ve finále neobsahuje dostatek živin ani vitamínů. To se může při vlastním pěstování změnit.

Zahradnictví připomínající mrakodrap skrývá devět podlaží, které budou pěstovat od zeleniny až po bylinky jen vybrané plodiny. Kompost pro hnojení pak budou zajišťovat přímo lidé z města. Ti však nebudou mít volný přístup do skleníku, o ten se budou starat jen zaměstnanci. Produkty však budou dále poskytovány do místních restaurací a obchodů, mohla by se tak zvednout i ekonomika města. Tvůrci projektu doufají i ve snížení emisí oxidu uhličitého ve městě.

Projekt skleníku je zatím ve fázi schvalování, jistě však bude ve městě ležícím nedaleko Paříže skutečnou raritou.

abf-lab.fr

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram