Průvodce pro ženy - jak se obléknout na podzim do hor?

Průvodce pro ženy - jak se obléknout na podzim do hor?

Podzim je bezpochyby jedním z nejlepších období pro návštěvu krásných míst v horách a procházky po stezkách. Po létě se počasí stabilizuje. Riziko bouřek je nižší. Teploty jsou také méně úmorné. Je však třeba mít na paměti, že den se poměrně výrazně zkracuje a před východem a po západu slunce může teplota vzduchu výrazně klesnout.

zdroj: pexels

Proto je třeba na podzim vyrazit do hor a osvěžit horský šatník. Co byste si měli vzít s sebou? Pro co se rozhodnout? Na tyto a další otázky najdete odpovědi níže!

Je třeba si také uvědomit, že nákup dalších prvků naší výstroje je nesmírně důležitou záležitostí. Nesprávně zvolené oblečení má také vliv na naši bezpečnost. Kvalitní výrobky zajistí tepelný komfort a ochranu před prochladnutím. Proto je dobré se spolehnout na obchody s outdoorovým oblečením, které mají skutečný širokou nabídku produktů!

zdroj: pexels

Základ horské výbavy - trekové boty

Zdaleka nejdůležitějším prvkem horské výstroje je vhodně zvolená obuv. Bez pohodlné obuvi si dlouhé trasy nemůžete užít. Dámské trekové boty se od své mužské protějšky liší nejen barvou. Pokročilé modely jsou přizpůsobeny specifické anatomické stavbě ženských nohou. Jejich tvar poskytuje vynikající oporu, čímž se minimalizuje riziko zranění.

Na co si dát pozor při výběru obuvi na podzim? Především obuv by nás měla chránit před nízkými teplotami více než letní obuv. Proto bychom měli vynechat modely, jejichž svršek tvoří převážně prodyšný materiál ze síťoviny. Za druhé, zvýšené množství srážek na podzim znamená, že trekové boty s membránou budou tou nejlepší volbou. Jejich konstrukce nám umožní vyhnout se promoknutí a zároveň zajistí vysokou prodyšnost.

 

První vrstva oblečení je klíčem k pohodlí

Při sestavování podzimního šatníku je třeba věnovat zvláštní pozornost spodnímu prádlu. Spodní prádlo je jedinou vrstvou, která přichází do styku s pokožkou a funguje jako přenašeč vlhkosti z pokožky. Proto je vhodné zvolit kvalitní spodní prádlo z rychleschnoucích materiálů nebo merino vlny. Další vrstvy oblečení by nám měly poskytovat tepelný komfort a neomezovat nás v pohybu. Stejně důležitou součástí vašeho šatníku je i nepromokavé oblečení. S membránovou bundou a kalhotami po ruce se můžeme chránit před srážkami způsobenými náhlou změnou počasí. Pamatujte, že zmoknutí neznamená jen ztrátu pohodlí. V takové situaci naše tělo rychleji ztrácí teplotu, což na exponovaném hřebeni může vést k rychlému prochladnutí.


zdroj: pexels

Péče o tepelný komfort je klíčem k úspěchu

Během podzimních horských dobrodružství bychom měli věnovat zvláštní pozornost tepelnému komfortu. Široký rozsah teplot v kombinaci s intenzivní námahou znamená, že někdy může být obtížné najít správnou rovnováhu při výběru svrchní vrstvy. V posledních letech jsou dámské hybridní bundy stále oblíbenější. Kombinují nejlepší výhody péřových bund se zvýšenou prodyšností, střihem na míru a neomezeným rozsahem pohybu.

Na trhu najdete desítky modelů s různými výplněmi a dalšími funkcemi. Zdaleka nejlehčí, ale také nejdražší jsou modely s přírodním prachovým peřím. Mnoho značek dává svým zákazníkům na výběr a prodává také hybridní bundy s pokročilými syntetickými výplněmi. Vyplatí se zvolit model, který má vodoodpudivé vlastnosti. Snížíte tak riziko rychlého promoknutí během letmých a méně intenzivních dešťů, kdy nemusíte nutně sahat po membránových řešeních.

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram