Prvotní náčrty zahraničních návrhářů aneb Kde to všechno začíná

Prvotní náčrty zahraničních návrhářů aneb Kde to všechno začíná

Tvůrčí proces každého umělce ovlivňuje mnoho věcí. Jinak tomu není ani u módních návrhářů. Nahlédněme pod pokličku, resp. pod tužku několika z nich…

Aby designer zaujal širokou veřejnost, nebo alespoň tu část populace, pro kterou je jeho kolekce směřována, musí mu pod rukama i hlavou projít mnoho myšlenek a nápadů. To vše se samozřejmě odvíjí od jeho talentu, ale rovněž od několika dalších faktorů. Kde tedy návrháři při tvorbě nové kolekce začínají?

Nápad a výzkum

Prvotní je vždy myšlenka, tedy nápad. Ta se musí návrháři v hlavě, jednoduše řečeno zrodit. Jako druhé v pořadí přichází zjištění, zda jeho vize souhlasí s obchodním cílem značky, zda si najde své zákazníky a pokud je to možné, zjišťuje, na čem pracuje konkurence. Tento proces vlastně probíhá ve všech odvětvích kreativních činností, nejenom v módě.

Definice a rozvoj

Jakmile přijde uspokojení z dostatečného průzkumu, můžou se začít věci uvádět do pohybu. Většina návrhářů má již v této fázi mnoho „počmáraných“ papírů a dále piluje návrhy módních kousků k dokonalosti. Není to však jen tužka, která je v tuto chvíli nejlepším přítelem každému umělci. Mnoho z nich v prvopočátku tvoří koláže z fotek, které doplňují o různé látky, knoflíky či další malé předměty. Přeci jen designéři myslí vizuálně, a proto vizuální koncepce jejich práce odráží konkrétní cíl a dává mu zřetelný obrys.

Návrháři svoji práci milují zejména proto, že mohou jednoduchou myšlenku rozvíjet od prvopočátku až do finálního výsledku, kde svoji práci zhmotní a představí publiku. Nenechte se však zmást, ne zřídka se stane, že původní myšlenku a mnoho hodin náčrtů umělec nakonec opustí a vydá se jiným směrem. V tomto případě vyhrává jakási osobní intuice.

 

                                              

Uvedení kolekce na trh a její představení

Malou noční můrou každého návrháře jsou ony módní týdny po celém světě. Touží se v rámci nich představit každý malý i velký designér, každá známá i neznámá značka, avšak když se tak skutečně stane, nastane malé šílenství a mnoho probdělých nocí. Potlesk a úsměv na tvářích lidí sedících kolem módního mola jsou tou největší odměnou za dobře odvedenou práci. Následně pak pozitivní hodnocení v médiích.

Takto ve zkratce probíhá každý tvůrčí proces a než se dostane ke zdárnému konci, může uběhnout i mnoho měsíců. Když se ale vrátíme na úplný začátek k prvotní inspiraci, myšlence a nápadu, sestává se vše pouze z náčrtků, tzv. skic návrhářů. A my vám teď ukážeme některé z těch, které předcházely kolekcím pro jaro/léto 2016.

Collina Strada

                                             Collina Strada

                                           Betsey Johnson

                                                      Desigual

                                                       Hellessy

                                               Nicholas K

                                                   Pamella Roland

                                                Rosie Assoulin

                                         Tome

                                            Zimmermann

                                                    Adam Lippes

                                                                            Zdroj: Pinterest.com
Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram