Rozhovor, kterým vás zveme do hloubky skateboardů i snowboardů

Rozhovor, kterým vás zveme do hloubky skateboardů i snowboardů

Jeden z největších českých e-shopů s vybavením na snowboard i skateboard nám odpověděl na otázky, jaké trendy v tomto odvětví panují a jestli jde streetovou módu nosit stále a bez výjimek. 

1) Váš eshop je zaměřen spíše na mladé lidi, jakou byste řekl, že nejvíce preferují značku?

Mladí dávají přednost spíše streetovým značkám. Velké oblibě se těší Bench, Mi-Pac nebo Blend.

2) Mají naši čtenáři také možnost zakoupit vaše zboží v kamenné prodejně?

Samozřejmě. Snowbitch disponuje 5 kamennými prodejnami po celé ČR – Praha, Plzeň, České Budějovice, Karlovy Vary a Jihlava. Adresy prodejen najdete na našem e-shopu Snowbich.cz.

3) Jak jste na tom s módou Vy? Najde se ve Vašem šatníku také společenský oblek?

V mém šatníku převažuje skate oblečení, avšak i nějaké společenské oblečení se tam najde. Ne vždy je skate oblečení nejvhodnější volbou pro některé události, ale už i výrobci skate oblečení chápou tuto skutečnost a snaží se do svých kolekcí zařadit i společenštější kousky - především streetové značky jako například Bench.

4) Jakou značku preferujete Vy. Máte nějakou vyhraněnou a proč?

Mojí nejoblíbenější značkou je Supra. Obrovský výběr bot, které jsou stylové a velice kvalitní a i oblečení, které tato značka vydává, stojí určitě za zmínku. Boty jak na běžné procházky nebo přímo na skateboarding, od klasických tenisek až po skytop modely, které jsou pro Supru typické.

5) Jak se mění trendy mezi snowboardy a skateboardy?

Skateboard - Díky tomu, že se k nám začal dostávat skateboarding již v době totalizmu, tak lidi co jezdili, byli rádi za každou věc, co se sem dostala. Jak značkové oblečení, tak hardware. Byl to PUNK. Jinak si lidé doma skateboardy a oblečení  vyráběli sami. Po revoluci se začali stavět  z většiny plechové skateparky a vznikat první skateshopy, kde byly k dostání široké kalhoty, extrémně polstrované boty, kšiltovky bez zapínání a nejlépe s ohnutým kšiltem. Co se týče skateboardů, desky se jezdily úzké a s minimální konkávou. Hlavně byly více k dispozici videa a časopisy, kde se mohly okoukat triky a celkový styl. Od té doby se dá říct, že se skateboarding v Čechách drží světových trendů.
Dnes je skateboading v každém městě. Lidé jezdí jak STREET (jízda po ulici), PARK (jízda ve skateparku), tak BOWL (jízda v bazénu). Desky a oblečení si přizpůsobují ke svému stylu. Jezdí se jak pro radost tak i na profesionální úrovni. Je zde mnoho sponzorů a firem, které pomáhají lokální scéně. Staví se betonové skateparky. A lidé si zakládají vlastní značky, které si vyrábějí většinou doma či s přáteli.

Snowboard - Když opomeneme domácí kutily - pokus omyl, tak mezi 80 a 90 rokem se začaly objevovat první snowboardy. V té době se jezdilo, co bylo. Neřešilo se tak ani jaké schopnosti má samotné prkno, ale hlavně, že bylo na čem jezdit. V roce 1990 byla založena Asociace Českého Snowboardingu a snowboarding měl v Čechách ohromný rozkvět. Vozila se prkna spíše tvrdá, těžká a většinou s camber prohnutím a pěnovým jádrem. Snow parky se vyskytovaly minimálně, spíše to bylo jen o tom, kdo si co postavil.
Dnes je k dispozici mnoho značek, to má za důsledek jejich předhánění v nových technologiích, materiálech, prohnutích a také v designu. Prkna se dělají jak měkká pro freestyle, tak i extrémně tvrdá pro freeride. Prkna jsou na míru přesně podle stavby těla a zkušeností jezdce. Snow parky se již vyskytují na každé větší sjezdovce a jsou i sjezdovky přímo pro disciplínu freestyle.

6) Jakým vývojem prošly snowboardy a skateboardy včetně vybavení na ně od té doby, co se do Česka dostaly?

Skateboard - 90. léta – desky byly úzké (7-7,5) s minimální konkávou, trucky těžké a  kolečka měkčího  složení. Oblečení se nosilo volnější, s vysokou gramáží. Boty byly přehlcené technologiemi s maximální polstrací a prošívanou podrážkou.
Současnost -  Desky jsou širší (8-8,25) pro bazén (8-8,9) je propracovanější a hlubší konkáva. Schopnosti dřeva jsou podporované materiály jako carbon a laminát. Trucky jsou odlehčené – šlechtěné slitiny kovů, duté kingpiny a osy, nebo osa z titanu. Kolečka jsou dělaná z různých tvrdostí polyurethanu, dle potřeby jezdce. Oblečení je různorodé, každý člověk si drží vlastní styl.         

Snowboard - 90. léta – SNB desky jsou těžké a tuhé. Experimentuje se s materiály. Používá se zakončení hran CAP (díky které bylo prkno tuhé). Skluznice nebyla tolik rychlá. Vázání mělo tvrdou patku a přední strap se utahoval přes nárt. Boty po většině měly tkaničkové zavazování. Brýle s malým zorným polem. Oblečení mělo vysokou gramáž, ačkoliv zateplení nefungovalo jako dnes.
Současnost – SNB desky jsou propracované do každého detailu. Od kombinací různých dřevin doplňovaných carbonem, různými lamináty čí síťovinami lehkých kovů v jádru. Topsheet udává celkové vlastnosti prkna a případně je i design rovnou zapuštěn, v jiném případě se na něj tiskne. Hrany jsou uzpůsobené tak, aby při nárazu netrpělo jádro a přitom se nenarušovaly jeho schopnosti. Skluznice dosahují mnohonásobné poréznosti, díky čemuž se jezdí rychleji. Vázání jsou různá a jejich tuhost určuje, co člověk jezdí za styl. Boty mají různé způsoby zavazování/stahování. Vnitřní bota se tvaruje přesně podle nohy jezdce a vnější bota je šitá z lehkých materiálů. Brýle jsou tvarované tak, aby roztahovaly zorné pole (efekt rybího oka), obsahují různé filtry na čištění světla, které dopadá na zornice a jsou i takové, které mají vnitřní obrazovku (rychlost,tachometr či GPS). Oblečení má střihy, které neomezují v pohybu a přitom maximálně chránily před sněhem. Existuje i mnoho zateplení, některé tělesnou teplotu odrážejí, jiné ji i násobí (PrimaLoft).

snowbitch.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram