ROZHOVOR: Módní návrhářka Sandra Marková o nové kolekci Fw16/17

ROZHOVOR: Módní návrhářka Sandra Marková o nové kolekci Fw16/17

Plesová sezóna je za dveřmi a většina z vás jistě shání nějaké pohádkové plesové šaty, se kterými byste všem ostatním vyrazila dech. 

Z vlastní zkušenosti víme, že pokud chcete být originální, není úplně jednoduché něco sehnat. Když se však podíváte na novou kolekci mladé a nadané módní návrhářky Sandry Markové, tak jedním slovem roztajete a zapomenete na všechny vaše dosavadní představy.

Kde jste brala inspiraci k vytvoření nové kolekce Fw16/17 a proč?
Úplně první myšlenka mě vedla k tomu, že tentokrát bych ráda vytvořila kolekci, která by měla být svůdná a smyslná, jelikož předešlá kolekce se nesla v romantickém duchu. Mám ráda, když modely působí sexy, ale ne příliš okázale.
Pak jsem se ponořila do kouzelného světa, asi jako každý designér, obchodů s kajkami a jinými materiály.  Právě toto je chvíle, kdy čerpám inspiraci nejvíce. Každý materiál je něčím specifický a tak vás inspiruje pro vytvoření něčeho jedinečného. V kolekci můžeme vidět jak luxusní krajky, jemné a splývavé materiály, tak vysoké rozparky a úzké pásky, které vyzdvihují nejen střih, ale i siluetu. Hrála jsem si zde i s rafinovaným průsvitem, kdy jsem textilie a krajky podkládala tělovým (zlatavým) materiálem, tudíž zdánlivě nahé, není skutečně nahé. Jak se říká, občas méně je více. Navíc krásně vyniknou sklady a vzory.

Kde vybíráte materiál?
Materiály jezdím nakupovat do zahraničí, obzvlášť krajky, nebo pokud hledám něco skutečně specifického. Ovšem jsou i textilie, které nakupuji zde v Čechách.

Kolik času vám vytvoření kolekce zabralo – od počátku až do konce?
Tvoření kolekce je vždy dlouhý proces. Obzvlášť, než najdu ty pravé materiály. Jakmile jsou látky vybrané,  započíná doba tvoření. Některé šaty jsou pro vyhotovení snazší, na jiných je zas hodně ruční práce a vyšívání. Když se vám do toho začnou hromadit zakázky, občas nevím, kde mi hlava stojí. Naštěstí mám kolem sebe skvělý team lidí, kteří mi s určitými fázemi na šatech vypomáhají.

Kterou fázi kolekce máte nejraději?
Moje úplně nejoblíbenější fáze je tvoření a aranžovaní na figuríně, kdy šaty dostávají svoji podobu. Je hezké koukat, jak se vám rodí nějaký ten nový kousek pod rukama. Ale přiznám se, že občas nedám dopustit na tu fázi, kdy si ráno dám kávu do hrnečku, zachumlám se do deky, vezmu skicák a začnu kreslit nápady na papír. Každá část má něco do sebe, i ta úplně poslední, která mě baví nejméně a to je finální začišťování (je nejméně kreativní). Když pak šaty dohotovíte, máte radost, že jste vše zvládla a jdete dál. Takže jak říkám, vše má své kouzlo.

Kolik společenských šatů kolekce obsahuje?
Kolekce FW16/17 obsahuje 8 modelů laděných do černých a červených odstínů s lehkými prvky zlaté barvy. Snažila jsem se o střihovou různorodost, aby si každý našel to, co se mu nejvíce líbí a nejvíce sluší.

Kolekce je opravdu velmi smyslná, věděla jste dopředu, jaké barvy zvolíte?
Mé oblíbené barvy jsou bíla a červená. Bíla, respektive ivory se objevuje ve svatební kolekci, takže červená barva pro mě byla první volba. Myslím si, že žena v červených šatech je naprosto nepřehlédnutelná (jakožto i v bílých). Černá barva je nestárnoucí klasika, a navíc krajka na tělovém podkladu má své smyslné kouzlo. Na zlatý akcent nedám dopustit. Poslední dobou mě hodně oslovila i barva rose gold, takže uvidíme, nač se můžeme těšit v nové kolekci.:)

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram