Rozhovor s holkou od potoka, který vám přiblíží, proč pěstovat květiny bez chemie!

Rozhovor s holkou od potoka, který vám přiblíží, proč pěstovat květiny bez chemie!

Míla je holka od potoka, která se rozhodla vykácet křoví na zpustošeném poli, zorat jej a zasadit první květiny. Květiny bez chemie, s láskou a letitou rodinnou tradicí. Příběh, který sahá až do padesátých let, zamrazí i zahřeje.

Jeden z nejhezčích a nejudržovanějších statků rodiny Tomkových ve Velkých Přílepech byl v padesátých letech, stejně jako mnoho dalších, i s polností znárodněn. Rodina byla vystěhována do malého domečku o dvou místnostech a na spoustu let se na statku zastavil život. To se rozhodla změnit vnučka pana Tomka, Míla, kterou to sem celé roky táhlo zpět…

Jablko nepadá daleko od stromu, tak bychom rozhodně mohli nazvat talent mladé podnikatelky a maminky, která se rozhodla změnit alespoň něco kolem nás. I když se nejprve vrhla cestou studia Agroekologie a následně prací na Ministerstvu životního prostředí, později si uvědomila, že to, co jí dělá šťastnou, je práce s hlínou a rozkvetlou zahradou. Míla si udělala čas na to, aby nám odpověděla na pár otázek, proč pěstovat květiny i o tom, co vás u sebe na statku může naučit…

Pěstujete a vážete květiny bez chemie. Baví Vás rodinné zemědělství. Dbáte na co nejmenší ekologickou stopu. Jak jste se dostala až sem? 

Mě vždy zajímalo zemědělství a jeho propojení s životním prostředím, krajinou a našimi životy. Vždy jsem toužila změnit něco na tom, jak vypadá krajina kolem nás, jak se v ní žije. Před lety jsem došla k tomu, že nejlepší bude obnovit rodinnou tradici a začít hospodařit. Udělala jsem to, co může udělat každý. Prostě jsem začala od sebe. Odměnou je mi to, že dělám práci, která mě dělá šťastnou, dává mi smysl.

O kolik složitější je pěstovat květiny bez chemie? Proč to jinde zcela běžně vidíme?

To by mě tedy taky zajímalo. Myslím si, že už máme více než dost důkazů o tom, že používání pesticidů a syntetických hnojiv je slepá ulička. Krátkodobě sice zvyšuje výnosy, ale dlouhodobě poškozuje půdu, ničí ekosystém a v neposlední řadě poškozuje naše zdraví.

U nás v ČR pěstování květin už moc k vidění není. Většina květin v českých květinářství pochází z dovozu, z pěstíren, kde se chemie využívá opravdu hodně. U květin se totiž neřeší limity reziduí tak jako u potravin.   

Děláte i komentované sběry květin. Co pro mě znamená, když se k takové akci přidám?

Je to skvělý relax venku v přírodě. Dvě hodinky se budeme procházet mezi květinami a užívat si všechny vůně, barvy a zvuky. Postupně se projdeme kolem všech našich záhonů a vy si nastříháte plnou náruč květin. Celou dobu si budeme povídat o tom, jak květiny pěstovat, sklízet nebo o čemkoliv jiném, co vás bude zajímat. Doma si pak ještě užijete aranžování květin a pak jejich krásu ve váze.

Workshopů však pořádáte mnohem více, jezdí k Vám lidé převážně z měst nebo z okolních vesnic? 

Je to různé. Občas přijede někdo až z Ostravy, Jižní Moravy nebo dokonce ze Slovenska, jindy je to někdo přespolní.

Kytky od potoka si oblíbilo i pár známých tváři. Například Veronika Khek Kubařová, která je pravidelnou návštěvníci Vašeho statku nebo také manželé Čermákovi, kterým jste připravovali svatební kytici. Taková zpětná vazba jistě zahřeje na duši...

To rozhodně, spolupráce s nimi si opravdu cením. Hlavně proto, že jsou to lidé, kteří umí upřímně ocenit dobrou práci a to úsilí, které za vším stojí. To není tak úplně běžné. Snažím se propojovat s osobnostmi nebo i firmami, které dělají něco pro to, aby se naše společnost začala hledat soulad s přírodou. Spolupráce s lidmi, kteří mají podobné hodnoty je nesmírně důležitá, a je v ní velká síla. Každopádně si vážím každého úsměvu a radosti, které naše květiny přinášejí. Každé nadšené nevěsty nebo dojaté manželky či maminky. To mi dodává sílu jít dál.

Jakou květinu máte nejraději? 

Nelze mít jednu jedinou. Fascinují mě všechny květiny, tedy spíše rostliny, a to i plevel nebo zelenina. Svět rostlin je opravdu nesmírně pozoruhodný. Jsem šťastná, když s nimi mohu pracovat od jejich semínka až po kytici. Věřím, že pobyt mezi květinami je léčivý a velmi přínosný.


 

Řekněte nám tři důvody, proč pěstovat a starat se o květiny ať už kdekoliv, kde můžeme? 

Nakrmíte včely a další hmyz!

Nakrmíte sebe! Mnoho květin se dá sníst.

Když se obklopíte krásou květin, potěšíte také svou duši!

Co dalšího pro své návštěvníky připravujete?

Pomalu se chystáme na zimu. Na Vánoce opět připravujeme sérii workshopů. Hezky si užijeme sváteční atmosféru u nás na statku, budeme vyrábět dekorace čistě z přírodních materiálů. Moc se těším, že letos poprvé nebudeme zavírat na zimní období. Kytice i svatby budeme vázat i v zimě! Budou samozřejmě jen z místních zdrojů, ale přitom barevné, živé a hodně originální. Konečně bude možné si pořídit kytici i v zimě a mít jistotu, že necestovala tisíce kilometrů.

kytkyodpotoka.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram