Rozhovor s Lucií Kocman

Rozhovor s Lucií Kocman

Lucie Kocman je autorkou kolekce šperků Conc-ombres, které seženete ve fashion konceptu ALAE. Jaká byla cesta k vytvoření její první kolekce a jak vůbec vypadají ,,okurkové" šperky?

Lucie Kocman je součástí módního konceptu ALAE, jenž ve svém showroomu nabízí hned několik návrhářů najednou. Nemusíte tak chodit od jednoho obchodu ke druhému, v ALAE na vás vše čeká na jednom místě. Kousky do práce, do společnosti i doplňky, které zaujmou na první pohled svou unikátností a citem pro vytříbený styl. My jsme se tentokrát zaměřili na šperkovou kolekci Conc-ombres Lucie Kocman, protože samotné vytvoření kolekce je náhodou, splněným snem i originálním výtvorem v jednom. Pojďte se s námi na autorku kolekce Lucii a její kolekci podívat zblízka.

Lucie, jak vypadala cesta k vytvoření Vaší první kolekce?

Hezká otázka. Vždy jsem ráda tvořila. V posledních letech na to nebyl čas a byla spousta výmluv. Mám doma několik výtvorů z dřívějška, které nosím. Některé mi připomínají moje nálady, protesty, dětství… Jiné slouží v domácnosti jako kus nábytku.

Asi před rokem ve mně začala rašit myšlenka, že by bylo krásné zase jednou něco vytvořit od samotného počátku. V té době jsem potkala ALAE tým, kterému jsem radila v oblasti marketingu a nápad najednou dostal i hnací motor.

Proč jste si vybrala právě kolekci šperků?

Nejsem návrhář v právem slova smyslu, mám ráda krásné věci, architekturu a pohybuji se v oblasti módy. Šperk je pro mě takovým malým „prohlášením“. Je to výrazný doplněk definující nositelku, talisman nebo objekt, kterým vyjadřujeme naše emoce a nálady.

Kde jste hledala inspiraci?

V životě, v přírodě, ve věcech, které mám ráda - třeba v jídle, ač to možná zní bizarně. Posledních pár měsíců jsem závislá na okurkách.

V jakých variantách společnost ALAE šperky nabízí?

K dostání jsou ve stříbrné verzi potažené rhodiem a ve variantě zlacené 24karátovým zlatem. Největší šperk kolekce je doplněn vyměnitelnou režnou stuhou v béžové, tmavě modré či černé barvě.

Pokud by se některé z našich čtenářek šperky líbily, kde si je může pořídit?

Doporučuji čtenářkám podívat se na stránky konceptu ALAE a kontaktovat jejich krásný showroom.

Jaké oblečení, případně jaký styl oblékání, se ke šperkům z kolekce Conc-ombres hodí nejlépe?

Šperky sestávají z jednoduchých základních tvarů a linií a jsou variabilní. Můžete je vzít jak k velmi neformálnímu oblečení, tak i k velké večerní. To jsem vyzkoušela na festivalu v Karlových Varech a cítila jsem se skvěle.

Rodí se Vám v hlavě další nápady? Můžeme se těšit na druhou kolekci šperků?

Mám ještě několik rozpracovaných návrhů. Uvidíme, zda je zvládnu dotáhnout do hmatatelné podoby.

ALAE je koncept, který nabízí vícero návrhářů na jednom místě. Je v showroomu ALAE něco, co Vám padlo do oka na první pohled?

Existuje mnoho schopných a talentovaných lidí, ale prosadit se, zafinancovat kolekci a zvládnout propagaci je velmi náročné. Je skvělé mít kolem sebe nadšené lidi milující módu, kterým stojí za to českou tvorbu podporovat.

Na ALAE se mi líbí variabilita - to, že si vyberete od ryze formálního outfitu do kanceláře přes večerní róbu až k šatům pro volný čas či doplněk v podobě šperku. Velmi fandím tvorbě Denisy Dovalové a zaujala mě i nová spolupráce s Libkou Safr.

Jaký styl oblékání je blízký Vám osobně?

Mám ráda minimalistickou módu, jednoduché linie s důrazem na detail. V mém šatníku převládá bílá, béžová, šedá a černá.

Máte ve svém šatníku nebo mezi šperky kousky, bez kterých byste se neobešla? 

Nejraději mám bílé košile, ty by se měly objevovat v každém šatníku. Někdy potají beru i ty manželovy. Letos jsem zainvestovala do ikonické kabelky. A samozřejmě ráda nosím své „okurkové“ šperky.

Foto: fashion concept ALAE

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram