Rozhovor s pražským ševcem a designérem obuvi E. M. Lawartem

Rozhovor s pražským ševcem a designérem obuvi E. M. Lawartem

V rozhovoru s pražským zakázkovým ševcem a designérem obuvi E. M. Lawartem jsme se dozvěděli, jak se člověk v dnešní době dostane k šití obuvi na míru, co taková práce obnáší a v čem spočívá její kouzlo.

Pracovat jako zakázkový švec dnes není příliš obvyklé, proč sis vybral toto povolání?
Měl jsem vždycky vztah k tomu, aby v mých rukách vznikalo něco fyzického. Už od dětství jsem si sám vyráběl různé věci, např. jsem si doma vytvořil vznášedlo, které mělo základní korpus z polystyrenu z bojleru. A jak jsem zkoušel různé materiály, postupně jsem se přes dřevo, kovy atd. dostal právě ke kůži. Až u ní jsem cítil jakousi symbiózu, zamiloval jsem se do ní. Časem jsem začal dělat věci, které jsem sám nosil a zjišťoval, že není vůbec jednoduché vytvořit na míru něco, co ti přesně sedne a přitom musíš počítat s tím, jak se to bude hýbat a měnit spolu s tělem a v žádném případě tě to nesmí v pohybu omezovat. Nejdříve vznikaly ochranné pomůcky a obutí pro šerm, kde byla velmi důležitá kvalita a dlouhá trvanlivost, pak jsem se pomalu dostal i k obuvi pro běžné nošení. Všechno jsem se učil za pochodu a právě to, že jsem boty sám nosil mi dalo nejvíc informací o tom, jak s kůží pracovat.

Co bylo klíčem k úspěchu?
Musel jsem dokázat s nadšením trpět v botách, které jsem si ušil. Důležité ale bylo, že jsem měl jasnou vizi a snažil se dělat lepší věci, než ty, které už byly vyrobené. Než jsem ale přešel od teoretického zájmu k tomu praktickému a začal jsem se touto prací skutečně živit, trvalo poměrně dlouho. Jako zakázkový švec a designér obuvi pracuji od roku 1995.

Můžeš ve stručnosti popsat průběh výroby Tvojí obuvi?
Ušití jednoho páru obuvi pro nového klienta trvá přibližně tři měsíce. Dohodneme si schůzku u mě v dílně, abychom se domluvili, jaké boty si klient přeje a změříme velikost nohy. Na základě toho vyrobím prototyp kopyta a ten pošlu kopytářovi na Moravu. On mi zašle zpět pár kopyt, které se ještě dál upraví přesně podle měr. Poté ušiji zkušební boty, v nichž se zákazník týden prochází, aby se zjistilo, co je špatně. Pak se znovu sejdeme, provizorní boty rozřežeme, ukážeme si, co je ještě nutné vylepšit a já podle toho ušiji finální pár. Stálí zákazníci už u mě mají svoje kopyta a míry, takže můžou jen zatelefonovat, co by si přáli a do měsíce mají boty hotové. Pokud jde o cenu, v současnosti u mě začíná na 42 tisících, což je jeden z důvodů, proč za mnou jezdí i zahraniční zákazníci. Ve světě totiž obuv na míru stojí v přepočtu minimálně 70 tisíc korun.

Čím se dají takové klasické boty ozvláštnit?
Je třeba rozlišovat společenskou botu určenou pro oficiální příležitosti od volnočasové obuvi, tedy oxford a derby. Rozdíl je ve způsobu šněrování, mají stejný obvod, ale společenské oxfordky na rozdíl od derby musí být pevně zašněrované, protože se nosí k obleku s kravatou. Kromě základních čtyř typů samozřejmě dělám i jejich nejrůznější mutace. Všechny boty kromě mokasínů se navíc vyrábějí i ve variantě ke kotníkům. Důležité je, že na luxusních botách vždy plní daný prvek svoji funkci, např. i ozdobná přezka se skutečně používá jako přezka. Navíc tato obuv stojí nad pomíjivými trendy, a proto nikdy nevyjde z módy.

Přicházejí zákazníci častěji s vlastními nápady, nebo si raději nechají poradit od Tebe?
Mnohdy je to tak, že se stávají mými fanoušky a chtějí tedy boty ode mě. Většinou sami přijdou s představou, kterou potom společně doladíme. Pochopitelně mi dělá radost, když další zákazníci chtějí boty, které už jsem pro někoho udělal, protože se jim líbí.

Šiješ si boty na míru i pro sebe?
Ano, zpočátku jsem tak zjišťoval, jestli budou boty nositelné a šiju si je i dnes, nemůžu přece chodit v botách od někoho jiného. Výjimku pochopitelně tvoří sportovní obuv vyráběná z úplně jiných materiálů naprosto odlišnou technologií.

Na podzim chystáš dámskou limitovanou edici, o jaké boty půjde?
Nyní je vyrobená první série kopyt, půjde o praktické a pohodlné boty s nízkým podpatkem na denní nošení, tedy pokud si pořídíte minimálně 2 páry na střídání. Prodávat se budou přímo v jednom z pražských designových obchodů.

Pořádáš setkání ševců a kurzy výroby obuvi...
Ano, setkání přátel kůže, jak já říkám, organizuji, abych mezi námi udržel konektivitu, potkají se tu nejen ševci, ale i dodavatelé kůží a další profesionálové v oboru. Letos se koná již 4. ročník. A kdo ví, jednou třeba znovu vzniknou i cechy řemeslníků, které by samozřejmě dnes fungovaly jinak než ty, které známe z minulosti.

Také pořádám dva typy kurzů šití obuvi a doplňků, intenzivní pro profesionála, který se chystá živit jako zakázkový švec, ten trvá 5 dní a vyjde zhruba na 40 tisíc korun. Účastníci mají v jeho rámci jedinečnou možnost naučit se v praxi to, co většinou znají jen z teoretického hlediska.

A pak dělám třídenní tematické kurzy pro skupiny, do nich se nejčastěji hlásí studenti módních škol. Maximální počet lidí, které učím, je 5 a pro všechny celkově stojí tento kurz 25 tisíc.

 

 

Děkujeme za rozhovor.

 

Zdroj obrázků: archiv EML, lawart.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram