Šokující stravovací návyky Čechů

Šokující stravovací návyky Čechů

Poznejte šokující stravovací návyky Čechů, o kterých jste možná dosud ani sami nevěděli. Zde najdete čtveřici alarmujících případů, které ohrožují naše zdraví.

Jistě to znáte dobře taky, každý z nás rád někdy zhřeší. Čas od času si dopřejeme nějakou tu „kalorickou bombu“ v podobě smaženého či sladkého jídla, místo ovoce sáhneme raději po sladké tyčince a na večírku pro změnu po sklence alkoholu.

Na co bychom si měli dát pozor a čemu se vyvarovat? To vám pomůže odhalit čtveřice šokujících statistik o spotřebě některých potravin v České republice, které vám vyrazí dech.

1. Spotřeba cukru

Roční spotřeba cukru vychází na jednoho člověka v ČR zhruba 40 kg. Zajímavostí je, že většina se nachází ve slazených nápojích. Přitom ještě před 100 lety byla průměrná spotřeba cukru v ČR pod 2 kg/rok. NÁŠ TIP: zkuste přestat konzumovat sladké nápoje včetně oslazené kávy a čaje. Obyčejná voda s plátkem citronu vás osvěží a nijak vaše tělo nezatíží. Pokud si nedokážete představit pít neslazenou kávu, cukr nahraďte stévií. Ta je téměř nekalorická a chuťově velice blízká cukru.

2. Konzumace alkoholu

Průměrný Čech vypije téměř 180 l alkoholu ročně, pro představu to je cca 10 l čistého alkoholu na jednoho Čecha (včetně kojenců), což nás staví na přední světové příčky. Největší podíl na konzumaci alkoholu má pivo, které tvoří 85 % a v jehož konzumaci jsme přímo světoví mistři.

3. Spotřeba ovoce a zeleniny

V České republice se průměrná spotřeba ovoce a zeleniny na člověka pohybuje okolo 250 g/den. Díky tomuto číslu zabíráme v evropském žebříčku spotřeby ovoce a zeleniny třetí místo od konce. Například v Itálii se průměr pohybuje okolo 600 g/den. Doporučená průměrná denní spotřeba ovoce a zeleniny pro dospělého člověka je nejméně 500 g/den, avšak s větším podílem zeleniny.

4. Nadměrné solení

Světová zdravotnická organizace doporučuje 4 g soli denně, ale obvyklá spotřeba obyvatele ČR je až 16 g/denně, což je 4 krát více. NÁŠ TIP: pečlivě vybírejte potraviny, které konzumujete. Při volbě potravin buďte pozorní, protože sůl a tavicí soli se mohou "skrývat" i ve zdánlivě zdravých potravinách jako jsou tavené sýry. Omezením soli se vyhnete hypertenzi, nadměrnému zadržování vody v těle, otékání a dlouhodobě snížíte riziko vzniku kardiovaskulárních příhod.

Udělejte něco pro sebe a své zdraví! Omezte sladké, solte méně a dopřejte si pravidelnou porci čerstvého ovoce a zeleniny. Tělo se vám za to několikanásobně odvděčí.

 

Zdroj: NATURHOUSE

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram