Sonia Rykiel, královna francouzské elegance

Sonia Rykiel, královna francouzské elegance

Před pár dny zemřela jedna z ikon francouzské elegance, Sonia Rykiel. Čím se vryla do paměti módního průmyslu a kdo bude v jejím odkazu pokračovat?

Sonia Rykiel působila v módním průmyslu od 60. let minulého století a svůj byznys odstartovala v okamžiku, kdy otěhotněla a přišlo jí, že ,,nemá co na sebe". Pokud už byste si nebyli schopní její jméno spojit s čímkoli jiným, musí se vám vybavit alespoň pruhovaný svetr a pletené oblečení obecně. To se Sonii podařilo dostat i na covery velkých magazínů.

Na startu značky jste od Sonii Rykiel mohli očekávat až skandální módu pro těhulky, která se vyznačovala střihy na tělo svých nositelek, což tehdy vůbec nebylo u těhotných žen zvykem. Rykiel se ostatně nikdy neohlížela na to, jaké módní trendy zrovna v průmyslu frčí. Pustila se do pleteného oblečení, své svetry oživovala nápisy a navrhovala kousky, které se daly nosit i naruby. Variabilita a udržitelný šatník se tak staly Soniiným tématem ještě předtím, než se z nich stal trend.

Značka Sonia Rykiel se v roce 2010 zařadila k jedněm z prvních průkopníků, kteří uvěřili ve spolupráce s komerčními značkami a spojila se se švédským řetězcem H&M. V limitované kolekci samozřejmě nemohly chybět výrazné barvy, pruhy a svetry. Kampaň ke kolekci se stala nezapomenutelnou a objevila se v ní Caroline Trentini, Karlie Kloss a Vlada Roslyakova.

Módní dům Sonia Rykiel více než dva roky umělecky směruje jeho nejnovější ředitelka, Julie de Libran. Prezidentkou celého módního kolosu však zůstává Soniina dcera Nathalie. Kromě ní měla Sonia ještě syna, známého francouzského muzikanta a skladatele, který je kvůli nedbalému zacházení nemocničního personálu s inkubátorem od narození slepý.

Sonie se stalo osudné číslo 25 - 25. se totiž narodila a letos 25. srpna i zemřela ve svých 86 letech na komplikace spojené s Parkinsonovou nemocí. Sonio Rykiel, sbohem, bylo nám velkou ctí.

Sonia Rykiel (* 25. května 1930 - † 25. srpna 2016)

Foto: joliegazette.com, fashiongonerogue, elle.fr, vogue.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram