Sportujte ve skvěle padnoucím prádle!

Sportujte ve skvěle padnoucím prádle!

V pondělí na jógu, v pátek po práci běhat, o víkendu kolo nebo pěší výlet. Je tohle také váš cvičební itinerář? Pak budete dozajisté potřebovat kvalitní sportovní podprsenku, aby bylo při aktivitách o vaše vnady dobře postaráno.

Víte ale, jak a podle čeho si ji vybrat? Jaký typ je vhodný pro daný sport a jaký materiál omezí odér potu? Prozradíme vám to!

To je pro mě zbytečnost, jdu jen na chvilku…

Zbytečnost to rozhodně není. Při jakékoliv fyzické námaze totiž působí na poprsí mnoho sil, např. odstředivá a ňadra čelí horizontálním i vertikálním pohybům. Proto potřebují výrazně větší podporu, než při poklidném režimu, který bohatě zabezpečí klasická podprsenka pro každodenní nošení. Sportovní podprsenka požadovanou podporu poskytne. Díky tomu se prsy složené z měkké svalové tkáně zbytečně nevychylují ze své přirozené polohy a zůstávají pěkně tvarovaná. Varovným signálem je bolest – pokud cítíte po cvičení bolest, neváhejte a podprsenku si ihned kupte. 

Funkčnost především

Ačkoliv v obchodech najdeme spoustu designových podprsenek, musíme se při výběru zaměřit na funkčnost. Správné prádlo plní tři funkce: kromě zmíněné podpory poskytuje také pohodlí a sucho.

Pohodlí a podporu určí skladba podprsenky. V zásadě vymezujeme dva druhy, kompresní a vyztužené. Kompresní (velikost S-XL) přimáčknou prsa k hrudi, vyztužené prádlo (číslování s košíčky) působí jako vnější opěrný systém. Podle sportu a podle bujnosti vaší hrudi si zvolíte jeden z těchto druhů. S rozhodováním vám vždy pomůže obdobná tabulka, jakou vidíte níže. Návod není univerzální – mění se s výrobcem. Některý uvádí tři typy zátěže a k tomu adekvátní modely prádla, jiný pět.

Sama asi tušíte, že jóga a běhání bude potřebovat jiný typ podprsenky. To je bohužel pravda, na druhou stranu vám to umožní dělat každý sport naplno a komfortně.

Tipy pro výběr té pravé

Sepsali jsme pro vás všechny důležité detaily, na které se při zkoušení nové sportovní podprsenky zaměřit:

- Stoprocentní pohodlí zaručí prádlo bez kostic.

- Podprsenka musí mít dostatečnou výztuhu a pevnost. Zkuste proti sobě zatáhnout za ramínko a košíček, čím hůř to půjde, tím je kousek tužší.

- Pokud prádlo obsahuje švy, musí být hladké a z venku (jinak vás mohou odřít). Vhodnější je však podprsenka bezešvá.

- Nedejte na srovnání velikostí s vaším běžným prádlem. Pouze se jím inspirujte. Číslování není totožné, jen podobné.

- Při zkoušení imitujte pohyb sportu. Chápeme, že to zní komicky, ale je to důležité. V kabince si dřepněte, poskočte, předkloňte se, zvedněte ruce. Jedině tak prádlo pořádně otestujete.

- Zaměřte se na ramínka. S velikostí prsou úměrně roste šíře ramínek. Nesmí vás nikde dřít a zařezávat se. Tento nedostatek by eventuálně vyřešila ramínka s nastavitelnou velikostí nebo podložením. Aplikujte pravidlo dvou prstů pro určení správné délky ramínek.

- S velikostí zátěže, tj. s náročností sportu s ohledem na prsy, by měla látka zakrývat více plochy na zádech. 

- Zapínání buď úplně chybí, nebo by mělo mít minimálně tři háčky (pro sporty s větší zátěží).

- Zkontrolujte, zda spodní lem pohodlně a pevně obepíná hrudník a nepřesahuje více jak 3 cm pod prsy.   

Správný materiál umocní zážitek ze sportu

Dříve se sportovní prádlo šilo především z bavlny, dnes upřednostňujeme syntetické materiály. Proč? Jednak nejsou tak pružné jako bavlna a také zaručují sucho (jedna z primárních funkcí). Syntetika odvádí pomocí porézního materiálu pot od kůže, celkově lépe větrá a umožňuje pokožce lépe dýchat. Pokud se extrémně potíte, sáhněte po kousku s příměsí stříbra nebo se zatkanými antibakteriálními vlákny, které eliminují oděr z potu, ale také zamezují vniku kožním plísním.

Trendy

Posledním kritériem výběru je přeci jen vzhled prádla, neboť i sportovní podprsenky podléhají módě! Aktuálním trendem je viditelnost – mnohdy jsou podprsenky koncipovány tak, aby se v létě nosily bez trička. Neodbývejte tedy výběr s tím, že to překryjete tričkem. Dalším „must have“ jsou zářivé barvy. Nebojte se neonové. Pokud jsou výrazné barvy příliš, zkuste alespoň zajímavé křížení ramínek nebo geometrické vzory na látce.

Uvidíte, že když se vám bude podprsenka líbit, budete se v ní cítit dobře, hned vás začne sport o něco více bavit.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram