Startuje druhý ročník globální soutěže Global Change Award

Startuje druhý ročník globální soutěže Global Change Award

1. září spouští nezisková Nadace H&M druhou globální soutěž Global Change Award. Oděvy z vedlejších odpadních produktů citrusů, mikroby, které pomáhají rozkládat odpadní polyester a online tržiště textilních zbytků, to jsou některé z pěti inovativních myšlenek, které sdílely první grant 1.000.000 eur z Global Change Award v roce 2015.

Chránit planetu a naše životní podmínky

H&M Foundation v roce 2015 obdrželo v prvním kole Global Change Award více než 2700 žádostí ze 112 zemí. “Poté, co jsme viděli tolik fantastických inovací z celého světa s potenciálem zlepšit fungování módního průmyslu, jsme se rozhodli otevřít další kolo Global Change Award. Mám zároveň čest přivítat některé nové členy expertního výboru, jako například paní Ellen MacArthur, která má obrovské znalosti o přechodu na cyklickou ekonomiku,” říká Karl-Johan Persson, člen představenstva H&M Foundation a CEO společnosti.

Nejde jen o recyklaci

K povzbuzení nápadů z širšího pole otevírá Global Change Award 2016 tři kategorie pro přihlášení: Cyklické obchodní modely pokrývající nápady jak opětovně použít, opravit, sdílet, digitalizovat či prodloužit životnost výrobků. Cyklické materiály hledají nápady na nová vlákna, recyklační techniky, náhradu kůže atd., a Cyklické postupy se snaží najít nové způsoby ohledně chemikálií, vody a barvení, stejně jako lokální výrobu, 3D tisk a služby na zakázku. 

“Global Change Award je skvělým příkladem propojení inovátorů a jejich myšlenek, které jsou potřebné k vytvoření změny a nasměrování módního průmyslu k obnovitelné cyklické ekonomice. Jsem nadšená, že se připojím k výboru expertů, kteří pomohou najít dalších pět inovací, které mohou skutečně změnit módní svět,” říká Ellen MacArthur, zakladatelka a předsedkyně rady‚ Ellen MacArthur Foundation.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram