Studenti SPŠO a jejich módní přehlídka BIOMY inspirovaná přírodou

Studenti SPŠO a jejich módní přehlídka BIOMY inspirovaná přírodou

Biomy. Přehlídka maturitního ročníku SPŠO si pro své diváky připravila velkou dávku energie a móda.cz byla u toho. 

V pondělí 5. února se uskutečnila absolventská módní přehlídka maturitních ročníků SPŠO (Střední odborné průmyslové školy v Praze) BIOMY, pod vedením akad. mal. Evy Helekalové. Biomy, jako dílčí oblasti biosféry charakterizované určitým typem biotických a abiotických podmínek. V módní realizaci byly představeny jejich základní typy členění. Hylaea (tropický deštný les), zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Solitudinem (poušť), neúrodná oblast trpící nedostatkem vody. Arctica (Tundra), biom subpolárních a polárních oblastí. Litoraea (zavodněné oblasti), biom trvale i dočasně zaplavených oblastí.
Skvěle vybrané téma se postaralo o opravdu pestrou podívanou. Každý ze čtyř bloků byl doprovázen krátkou video projekcí z dané oblasti, což diváky skvěle naladilo na přicházející modely. Je úžasné, jak každá ze studentek pojala téma po svém a nám tak připravily velmi různorodou a rozmanitou přehlídku.

Přehlídka byla zahájena blokem Solitudinem, tedy pouští. Hlavní inspirací byli pouštní duny, písečné bouře, západ slunce, kontrast dne a noci, sucho, obyvatelé a pouštní fauna. Základní charakteristika řady byl objem a tvar, tedy velkoryse řešené střihy, oversized kousky a vrstvení. Z materiálů pak byly používané především strukturální plátna, pevné a silné látky, ale i ty pohyblivé, jako například šifon.

V druhé části se nám předvedly modely inspirované Arcticou neboli tundrou, jejíž základní charakteristikou byl mráz. Studentky se inspirovaly bezlesými krajinami, mechorosty, permafrostem, polární září, praskajícími ledovci a oděvem lovců. Siluety byly objemné, modelky byly zahalené v pevných materiálech. Nejčastěji jsme tak mohli vidět kožešiny, pleteniny, vlněné tkaniny a pevná silná plátna.

Třetí v pořadí byl blok studentek oděvnictví, Litoraea - tedy zavodněné oblasti. Základní charakteristikou řady byl pohyb a pohyblivé až nekonkrétní siluety. Tento blok byl velmi rozmanitý, co se inspirace týká. Na jedné straně oceán, vodopády, vodní víry a proudy, na druhé straně život v podobě útesů, korálů, mikroorganismů a mušlí. Tomu odpovídal i výběr materiálů. Jemné, poloprůsvitné až průsvitné materiály v kontrastu s těmi neprůsvitnými strukturovanými.

Jednou z maturantek, která představila svůj model, byla Nikola Hyťhová. Na přehlídce byl její pánský model inspirovaný mořskými korály k vidění právě ve třetím bloku (zavodněná oblast). Sama studentka zadání absolventské práce a přehlídku komentuje slovy: "Myslím, že téma přehlídky BIOMY rozhodně nebylo lehké na zpracování, ale jakožto začátečníci jsme se s tím popasovali dobře. Jelikož jsme celou akci připravovali už od rána a za celý den proběhly tři přehlídky, bylo to náročné, ale ten zážitek byl úžasný. Myslím, že hudba ve spojení s videem, představující určitý biom, přehlídku výborně doplňovalo. V backstage byla i přes spousty lidí na malém místě skvělá atmosféra a nálada. Myslím, že si přehlídku všichni opravdu užili a odvedli super práci."

V posledním bloku inspirovaným Hylaeou, tropickým deštným lesem, se prezentovaly práce studentek scénické a výstavní tvorby. Jelikož bylo základní charakteristikou řady teplo a vlhko, siluety byly splývavé až těžké. Studentky se inspirovaly tropickými květy, ptáky a domorodci. Z materiálů jsme pak mohli spatřit koženky, bambus, síťoviny. Často byly k vidění také lesklé materiály navozující mokrý vzhled

O hudbu se postaral DJ Yan (Harmony.rec), o make-up se postaral Pavel Bauer, produkci pak zajistila vedoucí studentek akad. mal. Eva Helekalová. 

foto: Jiří Zídek a vlastní zdroje redakce

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram