Styl si každý musí určit sám

Styl si každý musí určit sám

Žijeme v hektické a přesycené době. Trendy a styly vznikají tak rychle jako zanikají a vytváří se tak podivná směsice, kterou mnohdy nelze ani přesně pojmenovat. Nové generace a subkultury skrze módu reflektují své názory a postoje, reagují na současné dění ve světě, odlišují se a jsou jedinečné. 

Přinášíme vám tedy několik nejprogresivnějších stylů za poslední období.

Health Goth

Ve světě módy není žádným nováčkem, protože funuje již od roku 2013. Tyto tendence se objevují v tvorbě Ricka Owense nebo Alexandra Wanga (Například pro řetězec H&M z roku 2014) nebo Hood by Air. Jedním z ukázkových záastupců je například Nasir Mazhar ve své poslední kolekci AW 2016 (... a ve všech předešlých). Jde o směsici sportovního oblečení s fetish a neogothic prvky. Oversized mikiny, trička, síťovina, bondáže, grafické nápisy, futuristické prvky, monochromatické bloky a typická barevnost (černá, černá, černá, občas bílá, stříbrná, šedivá). Nejde tedy o klasickou gothic subkulturu, ale jak název napovídá, je to jakási „temná síla z fitka“.


(zleva: Health goth, Hood by Air 2016, Alexander wang pro H&M‎ 2014)

Millennial nostalgia
Ano, je to tak. Devadesátkové děti nám dospívají a s láskou vzpomínají na své bezstarostné dětství. A jak je to s každým módním proudem - po přečkání jistého období „trapnosti" se vždy vrací. Všichni si to dobře pamatujeme a můžeme doplnit něco z vlastní zkušenosti. V sáhodlouhém výčtu nesmí chybět ikonické Spicegirls, mimozemský look Gwen Stefani, pěnové platformy, kožený batůžek nebo typický černý plastový náhrdelník. Neděste se, všechny tyto prvky přicházejí s jistou nadsázkou jako vzpomínka na staré lásky s notnou dávkou sofistikovanosti.


(zleva: Gwen Stefani 1998, nahoře: Vetements 2016, dole: Spice Girls, vpravo: Selena Gomez iHeartRadio Music Awards 2016)

Normcore
Jako by tady byl vždy. A ve své podstatě tomu tak bylo. Akorát lidé, kteří se tak oblékali, to v žádném případě nedělali s nějakým „revolučním“ záměrem. Prostě normální a průměrní byli. Nevybočovat z davu s vědomím, že jsme jedni ze sedmi a půl miliardy. Jde tedy o jakýsi anti trend, který postupem času popřel sám sebe a stal se trendem, neboť z menšiny se stala většina. Co si tedy pod normcore představit? Hlavně praktičnost. Basic tričko, rolák nebo košile volného střihu, neutrální barevnost, sportovní ponožky, seprané volné džíny, tenisky, firemní kšiltovky nebo bundy bomber. Říkáte si asi nic moc atraktivního? Ano, a o to taky jde. Tento styl hlásí: „Nepotřebujeme stylové oblečení, abychom byli osobnostmi.“


 

FB/pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram