dnes je 20.03.2019 a svátek má Světlana

Superfoods znali už ve starověku, říká zakladatel značky se super potravinami ISWARI

Přidat na Seznam.cz
O super potravinách jsme si popovídali se zakladatelem české značky prodávající superfoods Františkem Lomským. 

Superfoods je takové heslo moderní doby. Co si pod ním vlastně představit?

Termín superfoods vůbec není tak moderní, jak by se mohlo zdát. Poprvé se objevil již v roce 2015 v Oxfordském výkladovém slovníku, kde byl vysvětlen jako „pokrm výrazně výživnější než ostatní, který prospívá zdraví a dobré pohodě“. Máte pravdu, že se více rozšířil mnohem později. Konkrétně od 90. let v USA a po roce 2010 i v ČR. Superfoods není v zákonech nijak definován, ale superpotraviny, což je český překlad, by měly vykazovat nadprůměrné hodnoty vitamínů, živin, omega 3 nenasycených mastných kyselin či jiných účinných látek. Je dobré připomenout, že potraviny, které dnes označujeme tímto termínem, jsou pro zlepšení lidského zdraví konzumovány odpradávna. Ve starověku se na Blízkém východě pila šťáva z mladého ječmene a předkolumbovské indiánské národy si cenily kakao, macu či spirulinu. Takže vlastně objevujeme již dávno objevené.

Co všechno lze jako superfood označit?

Pokud budeme konkrétní, nejčastěji se mezi superfoods řadí tzv. zelené potraviny, dále plodiny jako açai, maca, goji a zejména a zcela po právu kakao, hlavně to nepražené a v raw kvalitě. Dneska považujeme kakao za něco téměř obyčejného, a to je velká chyba. Kakao bývalo Inky nazýváno pokrmem Bohů a věděli, o čem mluví. Kakao patří mezi plodiny vůbec na světě nejbohatší na antioxidanty, dále obsahuje v bohaté míře důležité minerály (hořčík, železo, mangan, chrom), enzymy dobré nálady či aminokyselinu tryptophan, která podporuje naše duševní zdraví a pocit dobré pohody. Superfoods ale nezahrnují pouze exotické plodiny. Můžeme mezi ně zařadit i nám známé konopí či šípek.  

"Ve starověku se na Blízkém východě pila šťáva z mladého ječmene a indiáni si cenili kakaa i spirulinu. Objevujeme již dávno objevené."

Nežijeme vlastně ve světě paradoxů - lidé přehlceni rychlým občerstvením se snaží opět dosáhnout vyváženého stravování a k tomu využívají superpotraviny?

Předně je třeba říct, že superpotraviny nemohou nahradit vyváženou a pestrou stravu, a už vůbec ne celkově zdravý přístup k životu zahrnující pohyb a mentální hygienu. Mohou být ale jejím velmi prospěšným obohacením. Nevidím nic špatného na tom, pokud dáváme přednost rychlému občerstvení. Osobně si dám raději guacamole se spirulinou, jehož příprava trvá 15  minut, než kachnu, která vám zabere 4 hodiny v kuchyni. Stejně tak si můžete vybrat, aspoň ve větších městech, nějaký tradiční americký fast-food anebo místo toho rychlé občerstvení založené na zdravější alternativě s vyšším obsahem zeleniny a třeba obohacené právě o superfoods. Asi není reálné očekávat, že přípravě jídla a stravování budeme věnovat v budoucnu o mnoho více času než dnes. Z mého pohledu to ale není o samotném času, jako spíše o jeho organizaci a našich preferencích. A třeba i rituálech, kterým by jídlo mělo být. I takzvané rychlé stravování může být chvílí, kdy si vyberete pokrm, který udělá dobře vašemu tělu a mysli, zapomenete na úkoly, které na vás čekají v kanceláři, a dopřejete si kvalitní čerstvé jídlo, které prošlo co nejmenší úpravou. 

Pro koho je superfoods určené?

Nerad dávám rady a doporučení, ale na tuto opakující se otázku dávám vždy následující odpověď. Poslouchejte svoje tělo, mysl a srdce. Pokud máte chuť superfoods vyzkoušet, jděte do toho. A experimentujte. Tak nejlépe zjistíte, co je pro vás vhodné. Nemá smysl se do něčeho nutit jenom proto, že je to v dnešní době trend.

"Není reálné očekávat, že přípravě jídla budeme věnovat v budoucnu více času než dnes."

Vaše značka Iswari nabízí bio kvalitu. Kde své produkty vyrábíte, na co si při výrobě potrpíte?

Iswari je synonymem pro bio kvalitu a dále čistotu. Všechny naše výrobky jsou veganské (tj. bez laktózy), bez lepku, nepoužíváme žádné konzervanty či umělá barviva, dochucovadla, apod. Vše je stoprocentně přírodní. Samotná výroba probíhá v Kladně, kde máme IFS certifikovanou výrobnu. Jedná se o nejvyšší možnou certifikaci kvality a bezpečnosti potravin, kterou vyžadují nejnáročnější zákazníci v Evropě.

S jakými produkty jste začínali a jaký je Váš nejnovější přírůstek?

Na začátku jsme prodávali čistá superfoods, která jsme dováželi z celého světa. Později jsme začali přidávat různé směsi v podobě snídaní, nápojů a jiných snacků. Dnes jsou naší hlavní vlajkovou lodí snídaňové směsi, které slouží i jako toppingy, čili je možné jimi dochutit a nutričně obohatit jiné potraviny jako müsli, vločky, ovesné kaše, jogurty, apod. Naše snídaně si díky výjimečné chuťové a nutriční kvalitě získaly zákazníky v mnoha zemích.

Pokud bych měl zmínit naši novinku, jsou to prémiové hořké raw čokolády z ekvádorského kakaa Arriba Nacional, které vynikají intenzivní kakaovou vůní. Díky originálnímu designu představují i krásný dárek.

Kdo plánuje příchutě a složení výrobků?

Receptury mám na starosti ve firmě osobně já, ještě s druhým spolumajitelem firmy Goncalem Sardinhou. 

Pokud chce někdo se superfoods začít, co byste mu doporučil do začátku?

Doporučil bych rozhlédnout se po nabídce na trhu, která je opravdu široká a vybrat si prověřeného výrobce, který bude prodávat bio certifikované výrobky. Tím by se mělo z velké míry eliminovat riziko, že narazíte např. na potraviny s nadměrným obsahem pesticidů. A pak si vyberte takové superfoods, které je vám něčím sympatické či vás zaujalo. Např. zelené potraviny či kakao, pokud trpíte anémií, maku při gynekolických či reprodukčních potížích, atd. Doporučuji najít si na internetu důvěryhodný zdroj informací, který neslibuje modré z nebe. A také sledovat etikety na výrobcích, zda obsahují údaje o obsahu živin.

Přidat na Seznam.cz
MÓDA V KUCHYNI LIFESTYLE ZDRAVÍ A KRÁSA SUPERFOODS ISWARI STRAVOVÁNÍ JÍDLO ZDRAVÉ POTRAVINY ROZHOVOR

Související články

Trend matné rtěnky

Krása, lehkost, preciznost. To vše nabízejí zmatňující rtěnky - velký hit kosmetického světa. Vyzkoušeli jsme je pro vás a zamilovali se do nich. Čím jsou tak úžasné?

Celý článek

Herečka Dominika Býmová o své kolekci White Sage

Dominika Býmová přichází se svou vlastní kolekcí ekologicky co nejméně závadného oblečení, šitou z kvalitních přírodních materiálů. Svou práci představí na pop-up Life is Fashion, který již třetím rokem představuje nové a nadějné české návrháře.

Celý článek

Nezaměnitelný styl Grace Kelly

Americká herečka, držitelka Oscara a monacká kněžna, ale především žena, od které se můžeme učit sebevědomí, eleganci a jedinečnému módnímu stylu. Během svého života okouzlila kněžna Grace miliony mužů i žen. Co nás na ní tak láká?

Celý článek

Restaurace, která zkvalitní a obohatí váš život i díky vegetariánskému menu, sídlí v Praze

​Nemohli jsem odmítnout pozvání do pražské restaurace FoodLab na degustační vegetariánské menu. A jak to dopadlo?

Celý článek

Papírovou nebo igelitovou tašku? My jsme pro starou dobrou klasiku v podobě síťovky!

Možná stále váháte mezi klasickou igelitkou a papírovou taškou. Mediální masáž podpořená ekologickými příznivci nás tlačí do určitých změn a rozhodnutí. Nám se ale od srdce zalíbil krásný český výrobek obohacený moderním designem.

Celý článek

Kam na wellness chvilky v České republice?

Milujete bublinkovou koupel, masáže nebo relax? Pak jste těmi pravými kandidáty na pozici wellnessáka. Kam si pro krásné chvilky přes víkend nebo ve volných dnech v týdnu zajet? 

Celý článek

Vzpomínky Roberta Vana

Robert Vano, proslulý fotograf, ale především odvážný muž s vřelým srdcem, laskavým humorem a výjimečným charisma.

Celý článek

Co stojí za výrobou parfému? Rozhovor s jedním z mála „nosů“ na světě

Nos. Povolání, kterého jsou hodny pouze výjimeční lidé a mají ten nejlepší čich. Jedním z mála nosů na světě je Hanna Marie Tomášková, tvůrce vůní a 100% čistých přírodních éterických olejů.

Celý článek