dnes je 21.05.2018 a svátek má Monika

Superfoods znali už ve starověku, říká zakladatel značky se super potravinami ISWARI

O super potravinách jsme si popovídali se zakladatelem české značky prodávající superfoods Františkem Lomským. 

Superfoods je takové heslo moderní doby. Co si pod ním vlastně představit?

Termín superfoods vůbec není tak moderní, jak by se mohlo zdát. Poprvé se objevil již v roce 2015 v Oxfordském výkladovém slovníku, kde byl vysvětlen jako „pokrm výrazně výživnější než ostatní, který prospívá zdraví a dobré pohodě“. Máte pravdu, že se více rozšířil mnohem později. Konkrétně od 90. let v USA a po roce 2010 i v ČR. Superfoods není v zákonech nijak definován, ale superpotraviny, což je český překlad, by měly vykazovat nadprůměrné hodnoty vitamínů, živin, omega 3 nenasycených mastných kyselin či jiných účinných látek. Je dobré připomenout, že potraviny, které dnes označujeme tímto termínem, jsou pro zlepšení lidského zdraví konzumovány odpradávna. Ve starověku se na Blízkém východě pila šťáva z mladého ječmene a předkolumbovské indiánské národy si cenily kakao, macu či spirulinu. Takže vlastně objevujeme již dávno objevené.

Co všechno lze jako superfood označit?

Pokud budeme konkrétní, nejčastěji se mezi superfoods řadí tzv. zelené potraviny, dále plodiny jako açai, maca, goji a zejména a zcela po právu kakao, hlavně to nepražené a v raw kvalitě. Dneska považujeme kakao za něco téměř obyčejného, a to je velká chyba. Kakao bývalo Inky nazýváno pokrmem Bohů a věděli, o čem mluví. Kakao patří mezi plodiny vůbec na světě nejbohatší na antioxidanty, dále obsahuje v bohaté míře důležité minerály (hořčík, železo, mangan, chrom), enzymy dobré nálady či aminokyselinu tryptophan, která podporuje naše duševní zdraví a pocit dobré pohody. Superfoods ale nezahrnují pouze exotické plodiny. Můžeme mezi ně zařadit i nám známé konopí či šípek.  

"Ve starověku se na Blízkém východě pila šťáva z mladého ječmene a indiáni si cenili kakaa i spirulinu. Objevujeme již dávno objevené."

Nežijeme vlastně ve světě paradoxů - lidé přehlceni rychlým občerstvením se snaží opět dosáhnout vyváženého stravování a k tomu využívají superpotraviny?

Předně je třeba říct, že superpotraviny nemohou nahradit vyváženou a pestrou stravu, a už vůbec ne celkově zdravý přístup k životu zahrnující pohyb a mentální hygienu. Mohou být ale jejím velmi prospěšným obohacením. Nevidím nic špatného na tom, pokud dáváme přednost rychlému občerstvení. Osobně si dám raději guacamole se spirulinou, jehož příprava trvá 15  minut, než kachnu, která vám zabere 4 hodiny v kuchyni. Stejně tak si můžete vybrat, aspoň ve větších městech, nějaký tradiční americký fast-food anebo místo toho rychlé občerstvení založené na zdravější alternativě s vyšším obsahem zeleniny a třeba obohacené právě o superfoods. Asi není reálné očekávat, že přípravě jídla a stravování budeme věnovat v budoucnu o mnoho více času než dnes. Z mého pohledu to ale není o samotném času, jako spíše o jeho organizaci a našich preferencích. A třeba i rituálech, kterým by jídlo mělo být. I takzvané rychlé stravování může být chvílí, kdy si vyberete pokrm, který udělá dobře vašemu tělu a mysli, zapomenete na úkoly, které na vás čekají v kanceláři, a dopřejete si kvalitní čerstvé jídlo, které prošlo co nejmenší úpravou. 

Pro koho je superfoods určené?

Nerad dávám rady a doporučení, ale na tuto opakující se otázku dávám vždy následující odpověď. Poslouchejte svoje tělo, mysl a srdce. Pokud máte chuť superfoods vyzkoušet, jděte do toho. A experimentujte. Tak nejlépe zjistíte, co je pro vás vhodné. Nemá smysl se do něčeho nutit jenom proto, že je to v dnešní době trend.

"Není reálné očekávat, že přípravě jídla budeme věnovat v budoucnu více času než dnes."

Vaše značka Iswari nabízí bio kvalitu. Kde své produkty vyrábíte, na co si při výrobě potrpíte?

Iswari je synonymem pro bio kvalitu a dále čistotu. Všechny naše výrobky jsou veganské (tj. bez laktózy), bez lepku, nepoužíváme žádné konzervanty či umělá barviva, dochucovadla, apod. Vše je stoprocentně přírodní. Samotná výroba probíhá v Kladně, kde máme IFS certifikovanou výrobnu. Jedná se o nejvyšší možnou certifikaci kvality a bezpečnosti potravin, kterou vyžadují nejnáročnější zákazníci v Evropě.

S jakými produkty jste začínali a jaký je Váš nejnovější přírůstek?

Na začátku jsme prodávali čistá superfoods, která jsme dováželi z celého světa. Později jsme začali přidávat různé směsi v podobě snídaní, nápojů a jiných snacků. Dnes jsou naší hlavní vlajkovou lodí snídaňové směsi, které slouží i jako toppingy, čili je možné jimi dochutit a nutričně obohatit jiné potraviny jako müsli, vločky, ovesné kaše, jogurty, apod. Naše snídaně si díky výjimečné chuťové a nutriční kvalitě získaly zákazníky v mnoha zemích.

Pokud bych měl zmínit naši novinku, jsou to prémiové hořké raw čokolády z ekvádorského kakaa Arriba Nacional, které vynikají intenzivní kakaovou vůní. Díky originálnímu designu představují i krásný dárek.

Kdo plánuje příchutě a složení výrobků?

Receptury mám na starosti ve firmě osobně já, ještě s druhým spolumajitelem firmy Goncalem Sardinhou. 

Pokud chce někdo se superfoods začít, co byste mu doporučil do začátku?

Doporučil bych rozhlédnout se po nabídce na trhu, která je opravdu široká a vybrat si prověřeného výrobce, který bude prodávat bio certifikované výrobky. Tím by se mělo z velké míry eliminovat riziko, že narazíte např. na potraviny s nadměrným obsahem pesticidů. A pak si vyberte takové superfoods, které je vám něčím sympatické či vás zaujalo. Např. zelené potraviny či kakao, pokud trpíte anémií, maku při gynekolických či reprodukčních potížích, atd. Doporučuji najít si na internetu důvěryhodný zdroj informací, který neslibuje modré z nebe. A také sledovat etikety na výrobcích, zda obsahují údaje o obsahu živin.

MÓDA V KUCHYNI LIFESTYLE ZDRAVÍ A KRÁSA SUPERFOODS ISWARI STRAVOVÁNÍ JÍDLO ZDRAVÉ POTRAVINY ROZHOVOR

Související články

Svatební manžetové knoflíčky byly přelomové, říká návrhářka značky Design Empathy

Kdo pomáhá vytvářet ilustrace, co všechno najdete v portfoliu a proč zrovna křišťálová pryskyřice? To všechno v rozhovoru s Leonou Průchovou tvořící pod Design Empathy.

Celý článek

Proteinové smoothie – must-have pro sportovce i zdravá svačinka během dne

Potřebujete tělu dodat palivo během tréninku? Chcete po sportu načerpat pořádnou porci energie? Nebo jen nevíte, čím zahnat hlad během rána či odpoledne? Vsaďte na proteinová smoothie. 

Celý článek

Příležitosti předčily mé sny, říká kostýmní výtvarnice Evženie Rážová

"Umělecký kostým dnes může dělat každý, což obor devastuje." Tak zněla slova kostýmní výtvarnice, která tvořila kostýmy třeba pro muzikál Královna Kapeska.

Celý článek

Modelka Tereza Hudáková: Lidé neví, co práce modelky obnáší

Tereza Hudáková, držitelka korunek Miss léta 2015, Miss Špindl 2017, Miss free1 2015 a Top model of the year 2016, tvář známých kampaní a velmi úspěšná mladá modelka. 

Celý článek

Dekor dřeva opět ovládá kuchyně - využije ho každý

Místnost, ve které připravujete pokrmy pro celou rodinu, si zaslouží více pozornosti, než si myslíte. Inspirujte se s námi a vdechněte tomuto srdci domova novou energii ve znamení dřeva.

Celý článek

Cítit se dobře, uvolnit se a vyjádřit svůj názor, říká Monika Drápalová

S Monikou Drápalovou jsem si povídali o kolekci Feel Relaxed, o spolupráci s Pietro Filipi a mnoho dalším.  

Celý článek

Spíše než na trendy dám na pocit, říká Naďa Gocmanová

Rozhovor se ženou, která stojí za ležérní a osobitou značkou Goci. Jak tvoří kolekce a pro koho jsou určeny?

Celý článek

7 receptů na snídaně jako z Instagramu

Komu z vás se nesbíhají sliny při ranním projíždění sociálních médií, kde na nás kouká jedna fotka jídla za druhou?

Celý článek