Svatební manžetové knoflíčky byly přelomové, říká návrhářka značky Design Empathy

Svatební manžetové knoflíčky byly přelomové, říká návrhářka značky Design Empathy

Kdo pomáhá vytvářet ilustrace, co všechno najdete v portfoliu a proč zrovna křišťálová pryskyřice? To všechno v rozhovoru s Leonou Průchovou tvořící pod Design Empathy.

Představte nám prosím svou značku.

V červnu to bude už osm let od vzniku mé značky. Za tu dobu se toho spoustu událo, a ne vždy to bylo pozitivní. Důležité ale je, že jsem i ty horší časy vždycky nějak zvládla. Má práce se šperky začala na vysoké škole jako přivýdělek - už mě nebavilo chodit na brigády jako hosteska a prodavačka čehokoliv, včetně mrznutí při prodeji kaštanů na Staromáku. (A teď mrznu zase na Dyzajn marketech :)) Když se nad tím tak zamyslím, tak před osmi lety nebylo mnoho lidí, co by podnikali, a v té době rozhodně ještě platilo pravidlo “Bez vysoké si dobrou práci nenajdeš.” A tak proto jsem i nadále studovala, i když mě studium nebavilo, ale práce na mé vlastní značce se stále rozvíjela a přibývala. Neměla jsem ani tolik sebevědomí, abych si myslela, že by se mi někdy mohlo dařit v podnikání a mohla mít svou značku, firmu, zaměstnance… Ale to vše se po 2 letech, kdy jsem už nestíhala vůbec nic, začalo stávat realitou. Na začátku roku 2016 jsem se nastálo odstěhovala do Prahy a chvíli fungovala s výrobou v Táboře, ale bylo to moc komplikované, jelikož jsem si i celou mou značku trošku přetransformovala a začala se více zaměřovat na oblečení a také bylo potřeba najít si konečně můj vlastní prostor, protože co si budeme povídat, začala mi chybět společnost a práce z domova už mě nebavila a neustálé pracování po letenských kavárnách se docela prodraží. A v tento moment přišlo perfektní načasování - Jitka z "Co budu dneska šít" dala na instastories inzerát, že hledá někoho, s kým by si mohla najít dílnu na Letné. Vůbec jsme se neznaly, ale hned druhý den jsme se sešly a třetí den jsme už podepisovaly smlouvu na naší dílnu v Malířské.

Proč zrovna křišťálová pryskyřice?

Vždycky mě bavila grafika a v době mého vysokoškolského studia jsem se potřebovala kreativně trošku vybít - když z toho byl i nějaký přivýdělek, tím lépe. Proto jsem pátrala po internetu, co bych mohla zkusit a pryskyřice mě hned zaujala, připadalo mi, že to bude hračka - což jsem se trošku zmýlila :) Pryskyřice má i své nevýhody, musí se opravdu pečlivě dodržet technologický postup a má spoustu peripetií, se kterými jsem se dlouho prala, ale nakonec jsem si vše vychytala. Pořádám ve své dílně také workshopy.

Co vše ve vašem portfoliu najdeme?

V posledních letech se zaměřuji hlavně na pohodlná dámská trička (teď u mě najdete i jedno unisexové i pro muže), která jsou volnějšího střihu s lodičkovým výstřihem z kvalitní bavlny. Triko je příjemné na nošení a skryje všechny nedostatky. Spoustu zákaznic se ke mě vrací a říkají mi, že to jsou jejich nejoblíbenější trika, která vždycky zvítězí nad ostatními z obchodů. Na tričkách jsou vždy originální motivy většinou se zvířecím či květinovým vzorem, část kolekcí je ale vždy také s minimalistickými liniemi a geometrickými tvary, které já sama miluji. Tím pádem si u mě vyberou jak romantické duše, tak ženy, které mají raději jednoduchost a eleganci. Od loňského podzimu jsem vytvořila společně s mou švadlenou první šaty a poptávka byla tak velká, že jsem šaty hned zařadila i do své stálé nabídky. Velmi brzy totiž budu mít i nové odlehčené na léto. Šperky z mé tvorby se většinou vzájemně doplňují s oblečením - snažím se tvořit kolekce, aby se mohly zákaznice vyladit. Nejoblíbenějším produktem jsou zrcátka a náušnice, ale to není vše, co vyrábím. Najdete u mě také řetízky, prstýnky, brože a mnoho dalšího. A jako jedna z mála designérů dělám také dárky pro pány - nejoblíbenější jsou placatky a manžetové knoflíčky s otvíráky na pivo a zapalovači. Ty jsou ale žádané hlavně na přání zákazníka s vlastním motivem, věnováním či fotografií. Tímto se dostávám k mé další práci, které se věnuji, a tím jsou šperky a dárkové předměty na svatby a na různé události, jako jsou narozeniny, výročí, den maminek a mnoho dalších. Z pryskyřice totiž není problém vytvořit jakýkoliv design, který si kdo vymyslí.