Svatební plánování - guestlist a pozvánky

Svatební plánování - guestlist a pozvánky

Plánujete svatbu, ale ještě nemáte hotový guestlist? Máme pro vás několik tipů, jak vytvořit seznam hostů a jaké vybrat pozvánky.

Svatba je jedním z nejkrásnějších dnů v našich životech. Každý, kdo ji plánuje, tajně doufá, že právě ta jeho bude nejlepší, nejpovedenější, no prostě dokonalá. Tomu krásnému dnu však předchází mnoho zařizování, starostí a bohužel i nervů. Přinášíme vám pokračování naší minisérie Svatební plánování. V minulých článcích jsme se vám rozepsali například o Volbě svatebního stylu ale také o 10 nejkrásnějších svatebních místech v Čechách. Dnes se zaměříme už na některé konkrétnější věci.

Bude to guestlist a výběr pozvánek, což je jeden z kroků, který je potřeba udělat hned ze začátku. Vymýšlení seznamu hostů je jednou z nejnáročnějších věcí vůbec, protože ji ovlivňuje celá řada věcí. Vedle reálných problémů, jako je limitovaná kapacita vybraného prostoru nebo velká vzdálenost pro hosty (když se rozhodnete pro tu vysněnou svatbu na pláži), setkáváme se i se zádrhely, které si často způsobujeme my sami. Mnoho z nás se často dostane do pozice (ač nechtěně), kdy přemýšlí, jestli se někdo neurazí, protože nebyl pozván, nebo naopak nedorazí proto, že jsou na svatbu pozváni pro něho nežádoucí osoby. Vy si pak můžete lámat hlavu, co s tím. Odpověď je jednoduchá; je to váš den, tudíž máte svaté právo pozvat, koho budete chtít. Nemějte výčitky z toho, že se někdo urazí, ono je to zase brzy přejde! Soustřeďte se hlavně na to, aby na svatbě nechyběli lidé, se kterými byste váš velký den chtěli sdílet.

Pokud si stále nevíte rady nebo pochybujete nad některými lidmi, položte si otázky: Vídáme se často? Byli jsme v posledním roce v kontaktu? Naštvu se, pokud mě jednou nepozve na svoji svatbu? Jsou se svou drahou polovičkou dlouho na to, abych je společně pozvala?

Pokud máte ve svém okruhu lidi, které na svatbu zvát nebudete, ale chcete jim dát vědět, že se budete brát, můžete to udělat formou nějakého stylového oznámení. Můžete tam napsat čas a místo obřadu (v případě že se koná na veřejných místech, jako jsou radnice nebo kostel) nebo stačí uvést jen datum. Pokud nejste zastánci klasických oznámení, můžete si trochu pohrát nejen s obsahem ale i s formátem.

Pozvánka je jednou z prvních věcí, kterou navážete kontakt s hosty a přiblížíte jim tak, v jakém stylu se bude svatba odehrávat. Měla by být stručná, jasná a věcná, aby se hosté bez delšího bádání dozvěděli ty nejdůležitější informace. Dnes už neplatí, že by pozvánka měla obsahovat nějakou krátkou svatební básničku a všechny informace na jedné malé kartičce. Všude kolem nás je spoustu inspirace a my se tak můžeme rozhodnout, jestli pozvánky pojmeme formou leporela, několika různých kartiček nebo vytvoříme webové stránky, kde každý z pozvaných potvrdí svoji účast.

Samotný design pozvánky je určitě důležitý, větší dojem však uděláte nějakou nápaditou, vtipnou pozvánkou. Můžete také trochu zapojit své hosty a část kartičky udělat tak, aby vám ji lidé museli poslat zpět; zkuste se jich dotázat na píseň, kterou by na svatbě rádi slyšeli nebo jim dejte na výběr z různých variant obědového menu (tím vám trochu mohou i pomoc s rozhodováním).

pinterest.com, silkbeau.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram