Svezte se tento víkend v Praze novou vyhlídkovou tramvají

Svezte se tento víkend v Praze novou vyhlídkovou tramvají

Vyhlídková tramvaj T3 Coupé nabízí požitek nejen z jízdy po Praze v polootevřeném voze, ale poskytne zážitek ze stylového interiéru. Svezte se už tento víkend.

Na loňském Designbloku byla jízda touto tramvají pouze virtuální realitou. Letos už se v ní skutečně můžete svézt, a to právě během tohoto víkendu. Unikátní projekt vznikl před dvěma lety ve spolupráci studia Anny Marešové designers a Dopravního podniku hl. m. Prahy a.s. (DPP). Koncept výletní tramvaje navazuje na tradici legendárních vozů Tatra T3. Nový koncept a přitom respekt k jejímu autentickému vzhledu nabízí nový, a přesto lehce retro design.

„Vyhlídkové tramvaje mají v Praze svoji tradici, vždyť již v roce 1913 byl vyroben legendární otevřený vůz číslo 500, který je chloubou sbírky vozů v Muzeu MHD,“ uvedl Jan Šurovský, vedoucí jednotky Historická vozidla a manažer projektu T3 Coupé. Otevřená zadní část vozu a moderní technologie ukazují, že i MHD může poskytnout opravdový luxus.

Tramvaj vznikala v Opravně tramvají DPP v Praze Hostivaři. Na konceptu a návrhu pracovala Anna Marešová, Tomáš Chludila a grafický designér Jiří Toman. Výkresovou dokumentaci si vzala na starosti společnost VKV Praha s.r.o. pod vedením Ing. Jana Cmírala, který se podílel i na praktické realizaci přestavby tramvaje.

„Naše Opravna tramvají, navzdory současnému nedostatku pracovních sil, dokáže realizovat i takto unikátní kusovou výrobu. Bez zápalu našich zaměstnanců pro tento skvělý projekt by to rozhodně tak snadno nešlo,“ shrnul výrobu Milan Slunečko, vedoucí jednotky Správa vozidel Tramvaje.

Anna Marešová, šéfdesignérka, dodává: „Vážím si toho, že mě Dopravní podnik oslovil s tímto námětem. Těší mě, že něco nového a svěžího vzniklo. Spolupráce na tomto unikátním projektu byla zajímavá zkušenost jak pro mě, tak myslím i pro Dopravní podnik, a jsem ráda, že jsme projekt společně dotáhli do konce. Tramvaje jsou moje srdeční záležitost, T3 je legenda a Praha si zaslouží svoje ´kupátko´. Tak doufám, že se bude líbit nejen Pražanům.“

Během Designbloku, který právě probíhá, máte jedinečnou možnost svézt se touto tramvají. Ve dnech od 25. do 29. října probíhají jízdy v každou celou hodinu od 10:00 do 18:00. Projížďka trvá cca 35 minut a nástupiště je z konečné Výstaviště Holešovice (smyčka ve Stromovce). Vstupenky si zakoupíte na portálu GO OUT nebo přímo v infostánku Dopravního podniku na piazetě před Průmyslovým palácem.

Součástí budou i komentované projížďky se zajímavými hosty, jako je například módní návrhář Česlav Jaroš, který navrhl například uniformy pro Lesy ČR nebo uniformy pro řidiče a průvodčí T3 Coupé.

 

Foto: DPP – Petr Hejna

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram