Symbolika v módě: politická prohlášení ve světě módy

Symbolika v módě: politická prohlášení ve světě módy

Black lives matter! Love sees no colour! Girl power! People are People! Toto je jen pár politicky motivovaných prohlášení, které se v minulosti objevily na módních modelech velkých značek. Patří politická prohlášení do módy? A jak přistupovat k módnímu průmyslu jako prostředku symboliky?

Každým rokem nás učí nejen sami návrháři, ale především módní týdny, že k módě silná prohlášení prostě patří. Symbolika v oblékání a vyjádření názoru je neodmyslitelnou součástí společnosti. V poslední době se však na poli módy rozmohl trend nejen prohlášení o módě jako takové, ale především vyjádření politická. Otázkou však je, zda politika vůbec patří k módě. Politická móda se začala prosazovat především v USA. Vlivem sociálních médií, influencerů, ale i v rámci průběhu velmi vypjatých prezidentských voleb se ke slovu dostávali slavní návrháři a designéři společně s politickými prohlášeními některých topmodelek. Tento trend se rozšířil do celého světa, a tak se pojďme podívat na známé příklady politických prohlášení v módě:

1. Tommyland show

Modelky v čele s Gigi Hadid v LA doslova šokovaly zvláštním revolučním doplňkem ve formě bílých šátků s hashtagem Tied Together, který měl učinit jasné prohlášení na podporu solidarity, lidské jednoty a inkluzivity uprostřed rostoucí nejistoty.

Zdroj: Hollywood Reporter

2. Anniesa Hasibuan

Indonéská designérka byla revolučním návrhářem roku 2018. Poprvé v historii představila na NYFW kolekci, ve které všechny modelky měly na hlavě šátky - hidjaby. Později byla návrhářka odsouzena a uvězněna na 18 let za podvod.

Zdroj: Fashionista.com

3. Melania Trump

Opravdu nejhorší možnou chvíli pro politické vyjádření si zvolila Melania Trump, manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa. Pro návštěvu oblasti poškozenou hurikánem si oblékla bundu s nápisem "I really don't care, do u?". Co tím první dáma USA chtěla říci obyvatelům státu, kterým se prohnala ničivá bouře, lze jen těžkou přehlédnout.

Zdroj: NYTimes

4. LSR show

Designér mexického původu Raul Solis nastartoval svou módní show s modely, které na sobě měly spodní prádlo s nápisy "F*ck Your Wall” a “No Ban, No Wall”. Byla to reakce na politický počin amerického prezidenta Donalda Trumpa, který začal mezi USA a Mexikem stavět zeď, která má zabránit ilegálnímu přechodu mexických uprchlíků na území USA.

Zdroj: HuffPost

5. Pyer Moss

V neposlední řadě nesmíme opomenout v dnešní době velmi aktuální hnutí za Black Lives Matter. Kauzou afroameričana Floyda, která odstartovala řadu protestů v USA, ale i v Evropě, se inspiroval návrhář Kerby Jean Raymond, který uvedl novou kolekci s designovými prvky jako cákance krve, zbraně a silné nápisy jako "I can't breathe", "Babylon is falling" a "They have names".

Zdroj: Pinterest

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram