dnes je 21.02.2019 a svátek má Lenka

Syndrom histaminové intolerance? Možná jím trpíte i vy

Zažívací problémy, kožní vyrážky, bolesti hlavy, nevolnost, únava, návaly horka nebo problémy s dýcháním. Pokud trpíte těmito symptomy, zřejmě to má na svědomí histaminová intolerance.

V dnešní době je všem známá lepková či laktózová intolerance. Donedávna však pojmem neznámým. Ale co taková histaminová intolerance? Slyšeli jste už o ní? Onemocnění, které trápí v současné době 2 – 3 % populace, převážně ženy středního věku. Je to procento pravdivým údajem, nebo je ve skutečnosti vyšší a jen nevíte, že se toto onemocnění týká i vás?

Co je to syndrom histaminové intolerance?

HIT neboli syndrom histaminové intolerance je onemocnění, které vzniká důsledkem nepoměru histaminu v těle. Tato nerovnováha je způsobena vysokým příjmem histaminu v potravě nebo vychází z poškozeného systému odbourávání histaminu z těla. Řeč je o nedostatečné aktivitě enzymu diaminooxidázy neboli DAO. Pokud máme tento enzym v těle se sníženou koncentrací, dochází, laicky řečeno, k „histaminové bombě“. Naše tělo obsahuje velké množství histaminu, které následně způsobuje zdravotní problémy.

Jaké jsou příznaky HIT?

Existuje celá řada symptomů této nemoci. Největší z nich je však břišní diskomfort, spočívající v dušnosti – nadýmání, bolesti až křečí břicha, průjmu nebo zácpy. Mezi časté příznaky patří také bolesti hlavy, migrény, závratě, nevolnost, poruchy spánku, únava, kožní problémy (vyrážka, kopřivka, zarudnutí pokožky, ekzém apod.) ale také potíže s dýcháním (otoky nosní sliznice, voda z nosu, kýchání, arytmie) a změny krevního tlaku.


 

Co je příčinou této nemoci?

Jak již bylo řečeno, dochází k nerovnováze histaminu v těle a jeho následném hromadění. Ten se hromadí v těle nejen příjmem potravin s vyšším obsahem histaminu, ale jeho nadbytek můžeme přijímat z některých léčiv (např. antibiotika, analgetika, antidepresiva, antikoncepce aj.), toxinů, fyzické aktivity a především stresu.

Jakým potravinám se má vyvarovat histaminik?

Bohužel potravin s vysokým obsahem histaminu je celá řada. Především ty, které máme nejradši. Obecně jsou to potraviny, které jsou fermentované, kvašené, konzervované a ty, které mají postupné zrání či obsahují umělá barviva, sladidla, konzervanty, stabilizátory aj. Jmenovitě se jedná o zrající sýry, uzeniny, alkohol (především pivo, červené víno, sekt), sladkosti a snacky – čokolády, brambůrky, umělé šťávy, sycené vody a různé potraviny v konzervách (tuňák, nakládaná zelenina aj.). Bohužel vysoký obsah histaminu se objevuje i u některé zeleniny a ovoce. U zeleniny jsou nejrizikovější rajčata, špenát či baklažán. U ovoce jsou to citrusy, jahody, ananas, maliny nebo broskev. Nejdůležitější u ovoce je však jeho zralost. Pokud bude ovoce, které je na seznamu povolených surovin přezrálé, je pro histaminika škodlivé. Seznamy zakázaných a povolených potravin se leckdy neshodují a jsou pouze orientační. Potravina, která je na škodlivém seznamu nemusí danému „pacientovi“ způsobovat problémy a naopak. Každý člověk je jiný. 


 

Kam se obrátit, pokud máte dojem, že patříte mezi histaminiky?

Na specializované pracoviště alergologie, které se zabývá potravinovými intolerancemi. Alergolog zjistí nemoc na základě příznaků a odběrů krve.


 

Nejste si jistí a váháte, zda i vy trpíte tímto onemocněním? Objednejte se ještě dnes k vašemu doktorovi!

Zdroj: proalergiky.cz; pinterest.com

 

ZDRAVÍ A KRÁSA INTOLERANCE POTRAVINY STRES HISTAMINOVÁ INTOLERANCE

Související články

3 recepty z blahodárné cukety

Cuketa, módní záležitost ze světa zeleniny. Ptáte se proč? Díky její neutralitě lze recepty z této suroviny připravit na tisíc způsobů, přitom rychle, chutně a především zdravě!

Celý článek

Sladké pečení? Jde to i zdravě aneb V hlavní roli špalda

Místo bílé mouky špaldová, rafinovaný cukr nahraďte třtinovým a kakao vyměňte za karob. Přidejte ovoce, semínka či kokos a zdravý recept připravíte v cuku letu. Pojďme na to!

Celý článek

Když o sebe pečovat, tak jedině s bio kosmetikou

Milujeme přírodu, milujeme samy sebe a je pro nás nedílnou součástí tyhle dvě věci propojovat. Proto i krásu spojujeme s přírodou a bio kosmetikou.

Celý článek

Sedmero čajů nejen pro krásnou pleť

Chcete, aby vaše pokožka a tělo byly v dobré kondici? Dopřejte si víc než jeden šálek čaje z přírodních léčiv a brzy uvidíte pozitivní změny.

Celý článek

Řekněte STOP nevzhledným pupínkům

Nevzhledné pupínky umí zamávat s psychikou v každém věku. Máme pro vás tip, jak tyto teroristy odstranit.

Celý článek

Polévky pro uzdravení vašeho těla

Dochází vám inspirace, co dobrého si uvařit k jídlu? Chcete, aby bylo jídlo zdravé, dietní a zároveň, aby vás zasytilo a zahřálo v tomto mrazivém počasí? Máme pro vás odpověď: Krémová polévka! 

Celý článek

6 revolučních novinek v péči o pleť z loňského roku

Věda a technologie představily nové informace v péči o pleť. Jaké vzrušující objevy se z minulého roku promítnou do praxe roku 2019? 

Celý článek

Naučte se zdravě snídat!

Jste během rána zpomalení, nepříjemní a bez energie? Že jste nesnídali, protože jste nestíhali? Výmluvu nestíhání nebereme, rozhodně vaše tělo ne. Začněte pravidelně snídat a vaše tělo vám poděkuje.

Celý článek