Třídění odpadu je jednodušší, než se zdá

Třídění odpadu je jednodušší, než se zdá

Doba přeje všem ekologicky smýšlejícím, třídění odpadu není nic složitého či snad nedostupného.

Třídicí koše, které neudělají v kuchyni ostudu, jsou k dostání prakticky v každém obchodě s domácími potřebami. Barevně odlišené kontejnery, do kterých odpad patří, už nejsou umístěny jen ve větších městech, naopak jsou již v každé obci. Co si budeme povídat – správnému rozdělení odpadu nic nebrání...

Třídíte ale vše tak, jak se sluší a patří?

Vše má své místo

Jen pro případ, že se s tříděním odpadu teprve chystáte začít, připomeňme si základy.

Sklo patří do zeleného kontejneru, pokud je barevné, do bílého, když je čiré. Máte-li k dispozici jen jednu z barev, házíte tam sklo bez ohledu na zabarvení. Co sem ovšem nepatří, jsou zrcadla, autoskla, keramika a porcelán! Mimochodem tušili jste, že sklo lze recyklovat donekonečna?

Plasty vyhazujeme do žlutých kontejnerů. Každou PET lahev, i jinou nádobku či kelímek z plastu, před vhozením do třídicích nádob sešlápneme, aby zabírala co nejmenší možné místo. Věděli jste, že lisy ve svozových autech dokáží zmenšit objem plastu až 6 krát?  
Mlsáme-li rádi jogurty, nezapomeňme před vyhozením obalu oddělit hliníkové víčko – to do plastu nepatří!

Papír šup do modré popelnice – všechny noviny, časopisy, sešity a krabice, patří právě sem. Umaštěné, voskované papíry, a použité papírové kapesníčky tam však skutečně třídit nesmíme. Vytříděný papír se k nám může po recyklaci vrátit v různých podobách ještě 5-7 krát.

Všechny nápojové kartony, od mléka, přes džusy, až po krabicové víno, patří do oranžových kontejnerů. Před vhozením opět sešlápnout! Věděli jste, že recyklovaný nápojový kartonu slouží např. k výrobě stavebních desek domů?

Na každém barevném kontejneru najdeme nálepky, které nám vysvětlují, jaké odpady smíme a nesmíme vhazovat. Pokud si tedy barvy nepamatujeme, nic se neděje.

A co dál?

Odpady, které denně produkujeme, jsme si právě shrnuli. Ale co věci, které nevyhazujeme tak často? Ptáte se například kam vyhodit staré oblečení? První možností je samozřejmě poslat ho dál - třeba na blešák, kamarádce atd. Pokud se však kousků nikdo nechce ujmout, vhoďme je zabalené do kontejnerů na textil. Kromě oblečení sem smíme vložit i ložní prádlo, obuv a kabelky, naopak sem rozhodně nedáváme koberce, peřiny, kožichy a znehodnocené oblečení.

Pro více užitečných informací o třídění a recyklaci stačí kliknout na Samosebou.cz.

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram