dnes je 19.09.2021 a svátek má Zita

Tykve – všechny druhy jsou zdravé

Přidat na Seznam.cz
Tykve obsahují vitamíny skupiny B, karoteny a vitamín C

Tykev patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Pochází z Ameriky a má mnoho druhů, u nás je nejznámější tykev velkoplodá a tykev obecná. Velkoplodá má mohutné plody, které mohou vážit 30 i více kilogramů. Mají různé zabarvení slupky i dužniny. Tykev obecná se pěstuje v řadě odrůd, například patison s bílými, diskovitými plody s vroubkovaným okrajem.

Další odrůdou jsou cukety (zucchini), kabačky a další. Všechny druhy tykví jsou zdravé a mají pozitivní vliv na činnost srdce a ledvin. Podporují látkovou výměnu, jsou vhodné při chorobách močového měchýře a prostaty. Muži, kteří trpí zbytněním prostaty by měli jíst po delší dobu několik lžic loupaných semen denně. Semena můžeme doma upražit. Nejprve je očistíme od vláken a usušíme promnutím v utěrce. Vyloupaná semínka promícháme s ochuceným olejem, na šálek semínek použijeme lžíci oleje (2 lžíce oleje ochutíme půl lžící fenyklu, anýzu nebo koriandru) a necháme je pražit v předem vyhřáté troubě 10 až 15 minut na pekáči vyloženém pečícím papírem. Podle chuti osolíme.

Všechny druhy tykví nacházejí uplatnění v kuchyni k přípravě salátů, k zapékání, plní se mletým masem a podobně.

Dýňová polévka
Potřebujeme plechovku dyňového kompotu (ne ve sladkém nálevu) nebo si kostičky dýně sami povaříme, 1,5 hrníčku kuřecího vývaru, hrníček nízkotučného mléka, lžičku mletého kmínu, 2 bobkové listy, sůl a mletý černý pepř, na ozdobení čerstvou šalvěj, popcorn a semena tykve. V kastrolu smícháme, masový vývar, mléko a kmín. Přidáme bobkové listy, sůl a pepř a zvolna vaříme asi 10 až 15 minut. Poté odstraníme bobkové listy a případně dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ozdobíme šalvějí, praženou kukuřicí (popcornem) a vyloupanými semeny tykve.

Dýně jako ananas
Na tento kompot potřebujeme 3 litry vody, 2 kg cukru, 1,5 malé lžičky kyseliny citrónové, větší tykev nebo dvě menší, 3 citróny, 2 dl rumu a ananasovou esenci. Vodu a cukr svaříme, přidáme kyselinu citrónovou, najemno nakrájené dýně, 1 oloupaný a nakrájený citron. Za stálého míchání vaříme až dýně zprůhlední a změkne. Necháme den odstát v nálevu, pak přidáme trochu ananasové esence a rum. Dobře promícháme a dáváme do sklenic, do každé sklenice na dno kolečko oloupaného citrónu a sterilizujeme.

Dýňový koláč - páj
K jeho přípravě potřebujeme 500 křehkého těsta (polotovar) nebo si těsto vyrobíme z 250 g polohrubé mouky, 150 g másla, 100 g cukru a 2 vaječných žloutků, necháme 5 hodin odležet. Dál potřebujeme 400 g dýně, vanilkový cukr, 100 cukru, 50 g másla, rozinky a hladkou mouku. Dužinu dýně nahrubo nastrouháme, do kastrolku dáme ještě máslo, cukr, vanilkový cukr a rozinky a krátce podusíme. Těsto (čtyři pětiny) natlačíme do připravené koláčové formy, podušenou dýni dáme na těsto a na to nastrouháme poslední pětinu těsta. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

 

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Přidat na Seznam.cz
ZDRAVÍ A VÝŽIVA TYKEV DÝNĚ

Související články

Nejlepší podzimní dekorace do vašeho obydlí

Dny se krátí a je chladnější počasí, to znamená jediné – ten pravý podzim je už s námi. Zůstává otázkou, zdali jste si už připravili podzimní dekoraci? Pokud ne, pojďte se s námi podívat na zajímavé tipy pro vaše domovy. 

Celý článek
Recepty s dýní

3 podzimní recepty aneb V hlavní roli dýně

Podzim se nám ukazuje v plné síle. O víkendech jsme si užívali venku krásného počasí, ale s příchodem ranní jinovatky se choulíme raději v rodinném krbu domova. Zpestřete si sychravé období lahodným jídlem, které vás zahřeje. V hlavní roli dýně!

Celý článek

Sportovní jarní kolekce DYNE 2018 přinesla na světlo fenomén tapeování

Pánové, sháníte inspiraci, jak sportovní módu nosit i do města? Značka Dyne ví, jak na to! A v jarní kolekci 2018 vám to ráda ukáže!

Celý článek

Zhubněte už tento podzim a změňte své návyky navždy

Podzim je ideálním obdobím na hubnutí, změnu stravování a životního stylu jakým žijete. Po létě a letních dovolených v all inclusive resortech bývá člověk o něco těžší...

Celý článek

Pochutnejte si s námi na kytkách – nejsou jen potravou pro králíky!

Známé jsou jedlé květy orchidejí, dýní, cuket nebo česneku

Celý článek

Podzimní nálada ve vašem domě

Přeneste si kus podzimu do svého bytu v podobě podzimní dekorace. K vytvoření budete potřebovat přírodní materiál, který získáte v přírodě.

Celý článek

Angrešt podporuje zažívání i tvorbu zdravé pokožky

Angrešt, či srstka obecná (Grossularia uva crispa) je velice zdravé ovoce a v lidovém léčitelství byl užíván jako prostředek proti zácpě, vyššímu krevnímu tlaku a anémii. Angrešt čistí střeva, zlepšuje trávení, ale také podporuje tvorbu zdravé pokožky a vlasů.

Celý článek